Vizita lui Macron la Stockholm: acorduri de consolidare a relațiilor militare semnate. | Serviciul diplomatic al UE se confruntă cu probleme de personal și de feedback.

The Capitals vă prezintă cele mai recente știri din întreaga Europă, prin intermediul relatărilor de la fața locului realizate de rețeaua media a Euractiv. Vă puteți abona la newsletterul în limba engleză aici.

Știrile europene pe care meritați să le citiți. Bine ați venit la The Capitals, un produs Euractiv.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Eurochild

Drepturile copiilor: voință politică sau nu?

Descoperiți măsurile concrete pe care UE și guvernele naționale le pot lua pentru a sprijini și a promova bunăstarea copiilor, luptând în același timp împotriva sărăciei și a excluziunii sociale, în cel mai recent raport Eurochild, cu evaluări și recomandări din partea a 38 de membri Eurochild din 26 de țări.

Aflați mai multe >>

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

STOCKHOLM | PARIS

Premierul suedez Ulf Kristersson și președintele francez Emmanuel Macron au semnat acorduri de consolidare a relaiților militare în prima zi a vizitei de două zile a lui Macron în această țară, în timpul căreia acesta și-a repetat deja apelul pentru o mai mare suveranitate a UE, în contextul unei geopolitici tot mai tensionate și al șansei ca Donald Trump să revină la Casa Albă. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Manifestul partidului liberal ALDE din UE vizează Comisia "condusă de PPE" și promite relansarea pieței unice. Partidul Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) urmărește să "completeze" piața unică a UE prin stimularea armonizării și prin faptul că Parlamentul European va controla punerea în aplicare a legislației, potrivit unui proiect de manifest electoral consultat de Euractiv. Citește mai mult.

Serviciul diplomatic al UE se confruntă cu probleme de personal și de feedback, potrivit auditorilor. Potrivit unui nou raport al auditorilor interni ai blocului comunitar, diplomații UE care lucrează la Bruxelles și în străinătate se confruntă cu probleme de personal, nu primesc suficiente îndrumări de la sediile centrale și au dificultăți în ceea ce privește schimbul de informații și de informații din cauza sistemelor informatice lente și opace. Citește mai mult.

BERLIN

Mașini contra vaci: Producătorii germani de automobile solicită divizarea acordului UE-Mercosur, pentru a ocoli "non" francez. Acordul comercial UE-Mercosur ar trebui să fie împărțit în două părți distincte pentru a ocoli rezistența franceză bazată pe probleme agricole, a propus industria auto germană, în încercarea de a stimula piețele de export altele decât China. Citește mai mult.

Verzii germani fac presiuni pentru coborârea țintelor climatice ale partidului european. Partidul Verzilor din Europa se pregătește pentru o bătălie internă pe tema obiectivelor climatice la congresul partidului din acest weekend (2-4 februarie), Verzii germani făcând presiuni pentru amânarea cu cinci ani a obiectivelor de neutralitate climatică și pentru eliminarea unor părți din politicile de eliminare treptată a gazelor și petrolului. Citește mai mult.

„Va rămâne de neignorat”: Activiștii germani pentru climă renunță la blocajele de stradă. Grupul german de activiști germani pentru climă "Ultima Generație" renunță deocamdată la mișcările de stradă ca principală formă de protest, spunând că se vor concentra pe evenimente și mai mari și intervenții mai bine direcționate. Citește mai mult.

PARIS

Franța este "ipocrită" când dă vina pe Bruxelles pentru problemele agricultorilor - experți. Devierea responsabilității pentru starea de rău a agricultorilor către Bruxelles, arătând cu degetul spre politica comercială și "birocrația" UE, guvernul francez riscă să pară "ipocrit" și să aibă puține avantaje politice. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE ȘI IRLANDA

BELFAST

Acordul privind Irlanda de Nord: Este puțin probabilă o modificare semnificativă a Cadrului Windsor. Secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord este așteptat să împărtășească miercuri detalii privind acordul de restabilire a împărțirii puterii în Irlanda de Nord, deși acordul nu va purta nicio modificare majoră a Cadrului de la Windsor. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM| PARIS

Suedia își intensifică legăturile militare cu Franța, în timp ce Macron repetă apelul la suveranitatea UE. Premierul suedez Ulf Kristersson și președintele francez Emmanuel Macron au semnat acorduri de consolidare a legăturilor militare în prima zi a vizitei de două zile a lui Macron în această țară, în timpul căreia acesta și-a repetat deja apelul pentru o mai mare suveranitate a UE, pe fondul unei geopolitici tot mai tensionate și al șansei ca Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA | BUDAPESTA

Imaginile cu o profesoară italiană înlănțuită într-un tribunal din Budapesta stârnesc dezbateri în Italia. Imaginile cu o profesoară italiană încătușată și legată cu lanțuri la o audiere la un tribunal din Budapesta au stârnit o dezbatere uriașă în Italia. Liderilor italieni li se cere să ia atitudine, iar familia acesteia spune că s-a plâns de condițiile de detenție de mai bine un an. Citește mai mult.

MADRID

Parlamentul spaniol va continua discuțiile privind legea amnistiei, după respingerea de către separatiștii catalani. Parlamentul spaniol va relua negocierile asupra proiectului de lege privind amnistia pentru susținătorii independenței catalane responsabili de tentativa de secesiune din 2017, după ce marți, 30 ianuarie, acesta a fost respins de camera inferioară, când partidul catalan Junts a cerut ca domeniul de aplicare să fie lărgit. Citește mai mult.

LISABONA

PIB-ul Portugaliei a înregistrat o creștere de 2,3% în 2023. Economia portugheză a înregistrat o creștere de 2,2% în ritm anual și de 0,8% în ritm trimestrial în ultimul trimestru din 2023, scăpând de recesiunea tehnică și garantând o creștere a PIB-ului de 2,3% pentru întregul an, a dezvăluit marți institutul național de statistică portughez INE. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA | BERLIN

Ministrul polonez de externe: Germania nu mai este „inactivă” în privința Ucrainei. Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a lăudat marți, în timpul deplasării sale la Berlin, progresele înregistrate de Germania în susținerea Ucrainei, amintindu-și de celebrul său discurs despre inacțiunea germană atunci când deținea aceeași funcție, în 2011. Citește mai departe.

PRAGA

Cehia fumegă în timp ce camionagiii săi se confruntă cu atacuri din partea protestatarilor francezi. Guvernul ceh, deputații europeni și Asociația cehă a drumurilor cer un răspuns imediat la incidentele în care fermieri francezi protestatari au oprit șoferii de camioane cehi, au distrus produsele agricole ne-franceze aflate la bord și, potrivit rapoartelor, în unele cazuri i-au agresat pe șoferi. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria emite un mandat european de arestare pentru șase spioni ruși suspectați de terorism.
Parchetul bulgar a emis marți (30 ianuarie) un mandat european de arestare pentru șase spioni ruși suspectați de atacuri teroriste care au vizat fabrici și depozite de armament din Bulgaria. Citește mai mult.

BUCUREȘTI | CHIȘINĂU | KIEV

Chișinăul încheie un acord cu BEI pentru o autostradă care să lege UE de Moldova, România și Ucraina.
Republica Moldova a semnat marți un acord cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a asigura finanțarea autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa, marcând primul pas spre construcția a ceea ce va deveni un coridor vital pentru conectarea Moldovei la UE. Citește mai mult.

AGENDA EUROPEANĂ


 • UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor; co-organizează Summitul partenerilor sociali de la Val Duchesse, împreună cu prim-ministrul belgian Alexander de Croo, în cadrul Președinției belgiene a Consiliului UE; găzduiește ceremonia de onoare pentru Jacques Delors;
 • Vicepreședintele Comisiei, Vĕra Jourová, vorbește în cadrul Conferinței președinților din Parlamentul European despre lupta împotriva dezinformării înaintea alegerilor europarlamentare;
 • Vicepreședinții Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis au o întrevedere cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, la Washington DC, Statele Unite; Participă la o discuție comună privind pachetul de măsuri de securitate economică a UE, organizată de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale;
 • Vicepreședintele Margrethe Vestager participă la evenimentul transatlantic Green Marketplace al părților interesate; Are întâlniri cu consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Joe Biden, Jake Sullivan, directorul Consiliului Economic Național al SUA, Lael Brainard;
 • Vicepreședintele Valdis Dombrovskis participă la evenimentul părților interesate din cadrul Inițiativei transatlantice privind comerțul durabil (TIST);
 • Vicepreședintele Maroš Šefčovič îl primește pe vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Nicola Beer;
 • Vicepreședintele Margaritis Schinas îl primește pe președintele guvernului din Aragon, Jorge Azcón;
 • Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate, găzduiește evenimentul la nivel înalt de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului "Planul european de învingere a cancerului: Să ne unim forțele";
 • Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, îi primește pe șefii de regiuni din cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni; îl primește pe ministrul francez al agriculturii și alimentației, Marc Fesneau;
 • Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, o primește pe președinta Băncii Europene de Investiții (BEI), Nadia Calviño;
 • Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la evenimentul "Către o PAC mai echitabilă pentru lucrătorii", organizat de EFFAT;
 • Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, îl primește pe prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar;
 • Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European votează înlocuirea/modificarea cadrului privind combaterea corupției în care sunt implicați funcționari ai Comunităților Europene sau ai statelor membre ale UE.
***

[Ediție coordonată în limba engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență permanentă din România: Cătălina Mihai]