Grupul numit ”Suveraniștii” vrea să aducă sub aceeași umbrelă partide naționaliste din Europa, în timp ce șeful diplomației italieni cere PPE să se alieze cu dreapta radicală din ECR.

La summitul de săptămâna aceasta (27-28 iunie), liderii europeni vor discuta din nou despre funcțiile de top din UE, cu scopul de a găsi o soluție rapidă în lumina incertitudinii tot mai mari asupra viitorului politic al Franței, a doua economie ca mărime a Zonei euro.

De data aceasta va fi necesară unanimitatea pentru a conveni asupra Agendei Strategice, care include prioritățile cheie de politică pentru următorul mandat de cinci ani.

Jurnalista Alexandra Brzozowski de la Euractiv relatează că există o nemulțumire majoră exprimată de liderii europeni la cina informală de săptămâna trecută, și anume ei sperau că se va discuta mai întâi despre prioritățile mandatului următor și apoi vor fi deciși candidații pentru funcțiile de top pe baza a ceea ce pot pot propune. 

”Am putea ajunge într-o situație în care ambele discuții – cea privind pozițiile de condudere și cea privind agenda – să se desfășoare în paralel și să nu putem merge mai departe cu una fără cealaltă”, a declarat o persoană familiarizată cu pregătirile pentru summit.

Când vine vorba despre nume, se pare că același pachet rămâne pe masă pentru discuțiile din această săptămână: Ursula von der Leyen pentru președinția Comisiei, fostul premier portughez António Costa pentru conducerea Consiliului European și prim-ministra Estoniei Kaja Kallas pentru diplomația blocului comunitar.

Între timp continuă în paralel și discuțiile privind noua legislatură. 

Un nou grup parlamentar de extremă dreaptă, numit ”Suveraniștii”, va fi format în Parlamentul European. El va fi condus de AfD din Germania.

Mai mult decât atât, în timp ce o majoritate pro-UE între PPE de centru-dreapta, socialiști (S&D) și liberalii din Renew pare probabilă, Antonio Tajani de la Forza Italia a îndemnat PPE să se alieze cu ECR, dreapta radicală, și nu cu Verzii pentru a avea o majoritate mai solidă. 

În știrile de astăzi din The Capitals:

PARIS

Sondajele de opinie publicate cu o săptămână înainte de alegerile legislative anticipate din Franța din 30 iunie i-au plasat pe candidații susținuți de extrema dreaptă Rassemblement National și de aliații săi în frunte, dar având în vedere că votul are loc în două tururi, rezultatul rămâne foarte imprevizibil. 

Alegeri din Franța: Programul ecologic al stângii reambalează măsurile UE existente. Programul stângii și al extremei stângi pentru alegerile parlamentare franceze acordă un loc de important măsurilor ecologice, dar multe dintre aceste obiective se bazează pe măsuri europene deja existente. 

Feministele din Franța protestează împotriva extremei drepte cu câteva zile înainte de vot. Mii de oameni s-au prezentat duminică în Franța la demonstrațiile feministe împotriva extremei drepte, care ar putea câștiga alegerile anticipate din 30 iunie, în timp ce partidele încearcă să-și consolideze sprijinul în cele câteva zile rămase până la scrutin. 

BERLIN

Cancelarul german Scholz, îngrijorat de schimbarea opiniei publice cu privire la sprijinul Ucrainei. Ascensiunea populiștilor în fosta Germanie de Est la alegerile europene este legată de o opoziție tot mai mare față de sprijinul pentru Ucraina, a recunoscut duminică cancelarul german Olaf Scholz, insistând că nu există nicio alternativă la menținerea ajutorului. 

Se prefigurează un nou grup de extremă dreaptă ”Suveraniștii”. Un nou grup parlamentar de extremă dreaptă, numit ”Suveraniștii”, se formează în Parlamentul European. Condus de AfD din Germania, grupul urmărește să adune diverse partide naționaliste din Europa, potrivit mai multor surse și rapoarte din mass-media. 

SUDUL EUROPEI

ROMA

Ministrul de Externe și viceprim-ministrul italian Antonio Tajani, al cărui partid Forza Italia face parte din Partidul Popular European (PPE), i-a avertizat pe conservatori: aceștia ar trebui să caute sprijinul conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR) și nu pe al Verzilor.

EUROPA DE EST

PRAGA

Pentru a juca un rol de ”kingmaker” în voturile cheie și pentru a avea un cuvânt de spus în dezbaterile din Parlamentul European, membrii grupului conservator ECR, acum al treilea grup UE ca mărime din Parlamentul European, trebuie să fie constructivi și compacti, a declarat pentru Euractiv Cehia Ondřej Krutílek. El este un eurodeputat nou ales, al cărui partid face parte din ECR. 

VARȘOVIA

Polonia gândește să închidă granița cu Belarus, spune un ministru. Polonia nu exclude închiderea celor două puncte de trecere a frontierei rămase deschise cu Belarus pentru a contracara activitățile hibride ale regimului lui Alexandru Lukașenko, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski. 

BRATISLAVA

UE examinează reforma RTVS pe fondul preocupărilor legate de libertatea presei. Comisia Europeană a anunțat că analizează recentele modificări legislative care afectează postul public slovac RTVS, adoptate joi de parlament și care trebuie promulgate de președintelui. Modificările ridică îngrijorări cu privire la impactul legii asupra libertății presei. 

A da avioane slovace și apărare antiaeriană Kievului a fost o trădare, spune noul guvern. Guvernul slovac a cerut poliției să-l investigheze pe fostul cabinet și ministru al apărării, Jaroslav Nad, pentru că a donat Ucrainei avioane de luptă și un sistem de apărare antiaeriană pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei Rusiei, a declarat vineri un oficial guvernamental. 

BUDAPESTA

Mii de persoane s-au alăturat Budapest Pride pentru a protesta împotriva politicilor anti-LGBTQ+. Purtând steaguri curcubeu și dansând pe străzi, mii de maghiari au sărbătorit sâmbătă parada anuală Budapesta Pride și au promis că vor continua să protesteze față de politicile guvernamentale anti-LGBTQ+. 

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Partidul de extremă dreaptă pro-rus din Bulgaria vrea să formeze guvernul. Cel mai mare partid de extremă dreaptă pro-rus din Bulgaria, Vazrazhdane (Renașterea), este gata să formeze un guvern dacă alte partide din Parlament acceptă condițiile sale pentru un referendum privind părăsirea NATO și respingerea monedei euro. 

BUCUREȘTI

România pe cale de a redeschide minele de minerale și metale. Guvernul României a aprobat un decret de modificare a Codului Minier pentru a facilita redeschiderea exploatărilor miniere non-energetice, a anunțat vineri ministrul Economiei, Radu Oprea. 

PODGORICA | SARAJEVO

O pană de curent lovește mai multe state din Balcani, ca urmare a supraîncărcării sistemului. O întrerupere majoră a curentului a lovit vineri Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Albania și cea mai mare parte a coastei Croației, perturbând afacerile, închizând semafoarele și lăsând oamenii înăbușiți fără aer condiționat în mijlocul unui val de căldură.

SKOPJE

Parlamentul Macedoniei de Nord aprobă un nou guvern dominat de naționaliști. Parlamentarii Macedoniei de Nord au aprobat duminică un nou guvern dominat de naționaliștii prim-ministrului Hristijan Mickoski, al cărui partid a câștigat alegerile generale din mai, bazându-se pe furia alegătorilor față de ritmul lent al integrării în Uniunea Europeană.

[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Liene Lūsīte, Alice Taylor]