Vice-premierul italian Tajani avertizează asupra declarațiilor lui Putin, menite să tulbure apele pentru alegerile UE. | Temerile alegătorilor domină campania electorală din Germania. | Haga: Socialiști-Verzi vs. extrema-dreapta a lui Wilders.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de European Liberal Alliance (Alianța Liberă Europeană - EFA)

Viziunea EFA pentru o Europă pentru toți Cetățenii Europei își găsesc vocea și cer să fie auziți. În luna iunie a acestui an, ei au ocazia de a ridica această voce. Consultați site-ul nostru pentru a afla mai multe despre viziunea noastră pentru o Europă pentru toți!

Aflați mai multe >>

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

ROMA

Rusia încearcă să influențeze alegerile europene și să divizeze Occidentul, a avertizat joi ministrul de externe și viceprim-ministrul italian Antonio Tajani, în timp ce președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat speranța de a se concentra pe restabilirea relațiilor cu Italia odată ce situația din Ucraina va fi „normalizată”. Citește mai mult.

BERLIN

Temerile alegătorilor domină campania electorală a UE din Germania. Temerile legate de război, securitate socială și extrema dreaptă au dominat campania electorală a Germaniei pentru UE, în timp ce mai toate partidele - atente la alegerile naționale - au încercat să se poziționeze ca ancore ale stabilității. Citește mai mult.

HAGA

Socialiști-Verzi, față în față cu extrema-dreapta lui Wilders în Țările de Jos: sondajul de ieșire din alegerile UE. În Olanda, lista comună verde-social-democrată PvDA-GroenLinks se află cap la cap cu extrema-dreapta PVV, cu opt, respectiv șapte locuri, potrivit sondajelor la ieșire din sondaj după alegerile UE desfășurate joi. Citește mai mult.

PARIS

Macron anunță livrarea avioanelor de luptă în Ucraina, gândește că trimite instructori militari. Franța va livra Ucrainei avioane de luptă franceze Mirage 2000 și va antrena piloți în următoarele șase luni, potrivit președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat joi. Citește mai mult.

Rusia arestează un savant francez suspectat de colectare de informații. Rusia a anunțat joi (6 iunie) că a reținut un francez suspectat că a strâns informații despre armata rusă, un incident pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a descris ca parte a unei campanii de dezinformare a Moscovei. Citește mai mult.

Jucătorii francezi văd oportunități de reciclare a bateriilor EV, dar se confruntă cu dificultăți de reglementare. Pe măsură ce vehiculele electrice își continuă lansarea, Euractiv a discutat cu câțiva jucători din industria franceză care se uită la reciclarea bateriilor pentru a captura și reutiliza materiile prime esențiale. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Spania se va alătura cauzei Africii de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) cu privire la situația umanitară din Fâșia Gaza pentru a ajuta la restabilirea păcii în regiune, într-o mișcare diplomatică care vine la câteva zile după ce Madridul, împreună cu Irlanda și Norvegia, au fost recunoscute. Statalitate palestiniană. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Candidat polonez: Comunicarea în privința Green Deal a fost „cea mai mare greșeală” a Comisiei. Eșecul de a comunica în mod corespunzător acordul verde a fost „cea mai mare greșeală” a actualei Comisiei Europene, a declarat pentru Euractiv Joanna Kamińska, candidată la alegerile UE pentru Verzii polonezi. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Un sondaj arată că 70% dintre bulgari cred în conspirații. Potrivit unui sondaj recent, 70% dintre bulgari cred în teoriile conspirației, în timp ce 37% au greșit informațiile greșite. Citește mai mult.

BUCUREȘTI | CHIȘINĂU

Guvernul României vrea să introducă examen obligatoriu de limbă pentru redobândirea cetățeniei. Redobândirea cetățeniei române ar putea implica în curând promovarea unui examen de limbă obligatoriu, potrivit unui nou proiect de lege guvernamental care modifică legea cetățeniei pentru a elimina potențialele abuzuri. Citește mai mult.

*** [Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]

Traducere cu DeepL, editare și adaptare: redacția Euractiv.ro