AfD speră să se regrupeze alături de forțele politice de extremă dreapta din noul Parlament European și încearcă să ajungă la putere în Germania. Procent istoric de 34% în Franța, pentru formațiunea lui Marine Le Pen.

În știrile de astăzi din The Capitals

BERLIN

Salutând noul grup de extremă dreaptă, "Patriots for Europe”, compus din formațiunile lui  Victor Orbán, Babiš, Kickl, AfD speră să iasă din potențiala izolare în Parlamentul European după ce a fost dată afară din grupul lor anterior, ID. Citește mai mult.

AfD-ul și-a declarat ambiția de a ajunge la putere în Germania, în vremea ce congresul partidului a început sâmbătă cu ciocniri între demonstranți și poliție, la câteva săptămâni după ce a obținut rezultate record la alegeri. UE. Citește mai mult.

PARIS

Extrema dreapta atinge un procent de 34% istoric, pe măsură ce Franța intră pe un teritoriu neexplorat. Extrema-dreapta franceză și-a asigurat o cotă istorică de 34% din voturi în primul tur al alegerilor legislative anticipate, coaliția de stânga plasându-se la distanță, pe locul doi, iar partidul centrist al lui Macron, învins, pe locul trei. Citește mai mult.

Înalții oficiali ai lui Macron s-au împărțit în privința modului de a lupta cu extrema dreaptă. Cercurile președintelui francez Emmanuel Macron arată diviziuni profunde cu privire la cea mai bună modalitate de a lupta cu extrema dreaptă înainte de al doilea tur al alegerilor anticipate, într-o rară demonstrație de dezacord public în cadrul echipei sale. Citește mai mult.

Alegeri în Franța: capitalele UE se tem de răspândirea euroscepticismului. O potențială victorie a Rassemblement National (RN) de extremă dreaptă în alegerile legislative anticipate din Franța a stârnit temeri de un val mai larg de euroscepticism în bloc, agravând creșterea extremei-dreapte în ultimele alegeri UE. Citește mai mult.

Planul național de energie și climă: ce riscă Franța dacă nu se conformează. Nereușind să-și atingă obiectivele de energie regenerabilă pentru 2020 și refuzând să stabilească obiective similare pentru 2030. Franța riscă o amendă grea și înghețarea fondurilor europene. Dar, în practică, impunerea de penalități pare departe. Citește mai mult.

Marea Britanie & Irlanda 

LONDRA

FT, Sunday Times susțin Partidul Laburist de opoziție în alegerile din Marea Britanie. Financial Times din Marea Britanie s-a alăturat Sunday Times în susținerea Partidului Laburist de opoziție duminică, pentru prima dată în aproape două decenii, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din 4 iulie. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Salvini din Italia se grăbește să salute nouă alianță „patriotică” a lui Orbán. La doar câteva ore după anunțarea noului grup politic „Patrio pentru Europa”, Liga lui Matteo Salvini – aparține în prezentul grupului UE de extremă dreaptă a lui Marine Le Pen – a salutat inițiativa ca o nouă alternativă de luptă împotriva stângii „dezastruoase”. Citește mai mult.

MADRID P

SOE îl avertizează pe liderul PP despre o posibilă „trădare” de către o posibilă aripă „trădătoare”. Purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist de guvernământ (PSOE/S&D), Esther Peña, l-a avertizat pe liderul Partido Popular (PP/PPE), Alberto Núñez Feijóo, să se ferească de o posibilă „trădare” a doi dintre cei mai importanți membri. Citește mai mult.

ATENA

Pompierii greci luptă împotriva incendiilor de vegetație pentru a doua zi, pe fondul vântului puternic. Pompierii greci s-au luptat duminică cu două incendii în apropierea Atenei, pe fondul vântului puternic, la doar câteva ore după ce au reușit să țină foc într-o zonă muntoasă, de asemenea, în apropierea capitalei, precum și pe o insula din Marea. Egee. Citește mai mult. 

BALCANI 

SOFIA

Un mitropolit cu puternice legături pro-ruse este noul Patriarh bulgar. Mitropolitul Daniil de Vidin, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, a fost ales duminică noul Patriarh bulgar care va conduce Biserica Ortodoxă Bulgară. Citește mai mult.

BELGRAD

Atacant ucis după ce a tras cu arbaleta asupra polițistului care păzește ambasada Israelului în Serbia.
Un atacator care a tras cu arbaleta asupra unui ofițer de poliție care păzea ambasada Israelului la Belgrad a fost împușcat sâmbătă în ceea ce președintele Aleksandar Vučić a numit un atac terorist împotriva Serbiei. Citește mai mult.

AGENDĂ:

UE:
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, participă la o discuție despre tranziția energetică justă, hidrogenul verde, organizată de Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (ECLAC) împreună cu Ministerul Energiei din Chile, la Santiago; Are întrevederi cu Ministrul Energiei al Chile Diego Pardow, Secretarul Executiv al CEPAL José Manuel Salázar-Xirinachs; Susține remarci de deschidere la evenimentul Agendei de investiții Global Gateway – Team Europe Initiative RH2 Development Chile;
Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, susține discursul principal la primul Forum grec privind cancerul: politici, cercetare și strategii de finanțare, organizat de Federația Elenă de Cancer (ELLOK), la Atena, Grecia;
Comisarul pentru acțiunea climatică Wopke Hoekstra susține o videoconferință cu directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) Fatih Birol;
***

[Newsletter editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Alice Taylor, Sofia Mandilara]