The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

SOFIA

Tensiunile au crescut în capitala Bulgariei după ce site-ul ucrainean Myrotvorets a adăugat politicienii bulgari pe lista lor neagră de inamici ai Ucrainei, în timp ce președintele Rumen Radev, precum și trei partide parlamentare - GERB, Renașterea și Partidul Socialist Bulgar, au cerut guvernului să investigheze. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Estonia blochează acordul de alocare a locurilor în Parlamentul UE. Parlamentul a propus acordarea a două locuri suplimentare Spaniei și Olandei și câte unul Austriei, Danemarcei, Finlandei, Slovaciei, Irlandei, Sloveniei și Letoniei pentru a aplica corect principiul proporționalității degresive cerut de tratatele UE, dar Estonia a respins compromisul deoarece "are nevoie de mai multe clarificări și explicații privind raționamentul cifrelor și matematica din spatele acestuia", îndemnând Parlamentul să elaboreze o metodă mai echitabilă și mai transparentă de alocare a locurilor până în 2027. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Candidatura lui Timmermans la funcția de premier al Olandei stârnește furia dreptei. Posibila candidatură a șefului UE pentru climă, Frans Timmermans, pe lista comună a Partidului Muncii (PvdA/S&D) și a GroenLinks (GL/Verzi) a provocat joi agitație în rândul formațiunilor de dreapta, inclusiv din Olanda. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat de 2 miliarde de euro pentru sectorul siderurgic german aflat în dificultate. Germania a primit undă verde pentru a sprijini producția așa-numitului "oțel verde" cu 2 miliarde de euro, a anunțat joi Comisia Europeană, oferind astfel un ajutor necesar sectorului siderurgic german aflat în dificultate. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Macron înlocuiește mai mulți miniștri în cadrul remanierii guvernului francez. Guvernul francez a suferit joi cea de-a doua remaniere din iunie 2022, șapte miniștri fiind înlăturați, inclusiv cei responsabili de sănătate și educație. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Sindicatul profesorilor din Austria avertizează asupra iminentei lipse de personal. Este posibil ca școlile austriece să nu fie în măsură să deservească toate lecțiile în anul viitor, avertizează reprezentanții profesorilor, pe fondul problemelor de personal și al nemulțumirilor serioase din rândul sindicatelor. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Belgia și Engie convin să repornească reactoarele nucleare extinse din 2025. Compania energetică franceză Engie și guvernul belgian urmează să semneze vineri documentele contractuale care stabilesc termenii și condițiile pentru repornirea reactoarelor Doel 4 și Tihange 3 în iarna anului 2025. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Relațiile dintre Irak și Suedia ating cel mai scăzut nivel după o nouă ardere a Coranului. Relațiile diplomatice dintre Irak și Suedia sunt la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, în condițiile în care Bagdadul amenință să rupă legăturile cu Stockholm din cauza unui nou incident de ardere a Coranului, în timp ce Suedia acuză Irakul că nu respectă Convențiile de la Geneva și nu-și protejează trimișii diplomatici. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Candidatul VOX din Spania compară căsătoria între persoane de același sex cu uniunea dintre oameni și animale. Nu se poate numi căsătorie o uniune între două persoane de același sex, ar fi mai potrivit să o definim ca fiind o uniune între o persoană și un animal, a declarat joi Mariano Latorre, candidatul partidului de extremă-dreapta VOX - în provincia Cuenca (centru-sud), cu două zile înainte de alegerile generale din Spania. Citește mai mult (eng.)

ATENA

Organismul de supraveghere a vieții private găsește 92 de "ținte" în scandalul interceptărilor telefonice din Grecia. Autoritatea independentă de protecție a datelor din Grecia a anunțat joi că au fost trimise peste 350 de SMS-uri legate de programul de spionaj Predator, iar 92 de persoane au fost identificate ca ținte, declanșând o reacție puternică din partea opoziției, în timp ce așa-numitul "Watergate grec" rămâne neelucidat. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Aproape cinci milioane de italieni ar putea să nu voteze la alegerile europene de anul viitor. Cetățenii care locuiesc departe de municipiul de reședință cer să li se permită să voteze în municipiul în care locuiesc, însă legea care le-ar putea permite acest lucru ar putea să nu fie aprobată la timp pentru alegerile europene de anul viitor. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

VARȘOVIA

Desfășurarea de trupe de frontieră de către Polonia îngrijorează Rusia. Atitudinea din ce în ce mai ostilă a Varșoviei necesită mai multă atenție pentru a asigura securitatea Rusiei și a Belarusului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce Polonia a decis marți să își desfășoare trupele militare la granița estică. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Parlamentarii cehi aprobă acordul de cooperare în domeniul apărării cu SUA, în ciuda criticilor extremei drepte. Un acord de cooperare în domeniul apărării între Republica Cehă și SUA - considerat o altă garanție de securitate pentru Cehia - a fost aprobat miercuri de Camera Deputaților din Cehia, în ciuda absenței voturilor din partea Partidului Libertății și Democrației Directe, de extremă dreapta, care a criticat acordul. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Slovacia primește avertismente din partea Comisiei privind introducerea cu întârziere a directivelor UE. Comisia Europeană a contactat Slovacia cu privire la introducerea cu întârziere a directivelor UE, inclusiv în ceea ce privește sănătatea plantelor ornamentale și pomicole, soiurile ecologice de plante agricole și ajustarea condițiilor de transfer al industriei de apărare în cadrul UE. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Premierul român cere demisii pe fondul scandalului de la centrele de îngrijire. Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut noului ministru al Muncii să îi suspende din funcție pe șefii Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din județele în care au fost descoperite cămine de îngrijire care funcționau cu nereguli grave, după ce organele de anchetă au deschis 47 de dosare penale, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Mai mulți răniți în urma unei furtuni puternice care a lovit Serbia. Serbia a fost lovită miercuri de o furtună puternică care a ridicat acoperișurile caselor și a dezrădăcinat copaci, ceea ce a dus la evacuarea a 40 de persoane și la spitalizarea altora. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]