The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de logos 

EnerGreenDeal: invitații gratuite pentru cititorii Euractiv

Pentru a sărbători parteneriatul nostru media cu Euractiv, vă oferim invitații gratuite în număr limitat la cel mai important eveniment din domeniul energiei de la Bruxelles din 6 iunie. Trimiteți-ne un e-mail și alăturați-vă politicienilor de top din UE și liderilor de afaceri pentru a modela viitorul energetic al Europei! Aflați mai multe >>

În ediția de astăzi The Capitals:

BELGRAD | PRIȘTINA

NATO va trimite încă 700 de trupe de menținere a păcii în nordul Kosovo și va anula exercițiul Defender 2023, în timp ce tensiunile dintre Belgrad și Pristina se amplifică, iar China și Rusia își exprimă sprijinul pentru Serbia, în timp ce atât Bruxelles-ul, cât și Washingtonul se mențin la distanță prin apeluri repetate la calm. Citește mai mult (eng.)

VIENA | PARIS | HAGA

Austria, Franța și Țările de Jos fac presiuni pentru o mai mare strictețe a normelor UE în privința zborurile cu avioane private. Austria, Franța și Țările de Jos solicită o reglementare mai strictă a zborurilor cu avioane private, care consumă foarte mult combustibil, au anunțat cele trei state într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Germania va intensifica controalele la frontiera cu Polonia. Guvernul german va desfășura forțe de poliție suplimentare la granița cu Polonia pentru a lua măsuri împotriva traficului în creștere de pe ruta Belarus, a anunțat ministrul de interne Nancy Faeser. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Franța ia măsuri drastice împotriva "fraudelor sociale", experții spun că acest lucru îi va afecta pe cei mai săraci. Franța va lua măsuri drastice împotriva fraudei sociale și a ajutoarelor sociale, a anunțat marți ministrul conturilor publice, Gabriel Attal, în timp ce experții susțin că această măsură îi va afecta pe cei mai săraci, iar guvernul ar trebui să se concentreze mai degrabă pe evaziunea fiscală. Citește mai mult (eng.)

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

LONDRA

Guvernul britanic ia măsuri drastice împotriva vapatului în rândul tinerilor. O lacună legislativă care permite industriei țigărilor electronice să ofere mostre gratuite de țigări pentru copii va fi eliminată după ce premierul Rishi Sunak a dezvăluit planurile de a lua măsuri drastice împotriva companiilor care vizează fumatul în rândul tinerilor. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Platforma spaniolă de stânga Sumar se înregistrează ca partid înainte de alegerile anticipate. Platforma electorală de stânga Sumar a fost înregistrată oficial ca partid pentru a reuni societatea civilă, mediul academic și forțele politice de stânga, în speranța de a contrabalansa ascensiunea dreptei în alegerile anticipate din Spania, programate pentru 23 iulie. Citește mai mult (eng.)

Președintele catalan face apel la un "front democratic" pentru a opri VOX. Un front democratic unit al tuturor partidelor pro-independență din Catalonia este singura modalitate de a opri ascensiunea dreptei și extremei drepte și de a evita un pact al tuturor forțelor reacționare care se opun unei Catalunii independente, a avertizat marți președintele regional, Pere Aragonès. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

VARȘOVIA

UE și SUA își exprimă îngrijorarea cu privire la înființarea unui comitet polonez care să investigheze "influența rusă". Uniunea Europeană și SUA au criticat dur un proiect de lege polonez care ar urma să creeze un comitet care să investigheze potențiala influență rusă în politica poloneză. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria respinge cererea de azil politic a unui cetățean rus care a refuzat să lupte împotriva Ucrainei. Bulgaria a refuzat azilul politic cetățeanului rus Alexander Stotzky, care a participat la numeroase proteste împotriva președintelui Vladimir Putin și a invaziei rusești în Ucraina. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI | CHIȘINĂU

Liderii Europei le transmit moldovenilor că vor primi toată susținerea în contextul crizei provocată de războiul din Ucraina și îi încurajează în privința aderării la UE. Liderii UE îi asigură pe cetățenii moldoveni că nu sunt singuri în contextul războiului din Ucraina, a declarat marți, într-o conferință de presă, ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, adăugând că UE va transmite Moldovei un mesaj de susținere privind aderarea la UE la viitorul summit al Comunității Politice Europene. Citește mai mult (eng.)

SARAJEVO

Liderul sârbilor bosniaci declară că nu se lasă intimidat de bombardierele americane care survolează spațiul aerian al Republicii Srpska în "semn de susținere". Două bombardiere supersonice americane B-1B au efectuat marți un survol deasupra Bosniei-Herțegovina, în ceea ce ambasada SUA a numit o demonstrație de parteneriat durabil, în timp ce liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a declarat că nu a fost un act de parteneriat sau de prietenie, ci dimpotrivă. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]