The Capitals EURACTIV vă oferă cele mai recente știri din toată Europa, prin relatările rețelei media EURACTIV.

Ediția din 1 mai este susținută de Equinor 

Lucrând împreună pentru a crea sistemul energetic al viitorului: Pe măsură ce Europa se străduiește să-și protejeze și să decarbonizeze baza industrială pe drumul său către Net Zero, planul nostru de cooperare cu RWE reprezintă un exemplu unic al modului în care, lucrând împreună, putem asigura securitatea energetică și realizam tranziția energetică. Află mai multe despre proiect >>

În ediția de astăzi The Capitals:

ROMA

O decizie de ultimă oră a prim-ministrului italian Giorgia Meloni de a convoca o reuniune a Consiliului de Miniștri de Ziua Muncii, solicitând în același timp prezența sindicatelor, pentru a discuta o nouă măsură a muncii a stârnit nemulțumirea părților interesate. Citește mai mult.

ȘTIRI despre MEMBRII PARLAMENTULUI EUROPEAN 

Europarlamentari: Partidele socialiste de centru-dreapta din Spania subminează statul de drept. Partidele majoritare PSOE (S&D) și Partido Popular (PPE) subminează statul de drept în Spania jucând un joc de comercial cu sistemul judiciar, instituțiile publice și mass-media din țară, a declarat europarlamentarul al Renew Europe Maite Pagazaurtundua (Ciudadanos) într-un interviu pentru EURACTIV. Citește mai mult.

PARIS

Le Maire al Franței se așteaptă la planul de reducere a datoriilor ca urmare a retrogradării Fitch. Agenția de rating Fitch subestimează impactul reformelor structurale recent aprobate, inclusiv proiectul de lege pentru pensii, a declarat ministrul Economiei Bruno Le Maire, după ce agenția de rating al creditelor a anunțat că va reduce ratingul creditelor din Franței. Citește mai mult.

HAGA

Fost diplomat olandez: Rusia a folosit energia pentru a se infiltra, influența și spiona în Europa. Conducta Nord Stream 2 a fost un proiect de infiltrare a Rusiei, dar acest lucru a fost ignorat de guvernul olandez, potrivit fostului diplomat olandez Kees Klompenhouwer într-un interviu publicat vineri. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE și IRLANDA

LONDRA

Ambarcațiunea care s-a confruntat cu probleme majore nu a primit după ce a intrat în apele Marii Britanii, arată jurnalele maritime. O ambarcațiune care transporta aproape 40 de pasageri și care a întâmpinat dificultăți în navigarea pe Canalul Mânecii nu a fost ajutată, ci a fost lăsată să se întoarcă înapoi în Franța, au dezvăluit duminică jurnalele maritime interne. Citește mai mult.

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Fost diplomat: victoria opoziției turce ar putea aduce beneficii candidaturii Suediei la NATO. Suedia ar putea adera mai devreme la NATO dacă partidul social-democrat al Turciei, aflat în prezent în opoziție, însă care se descurcă mai bine, conform sondajelor, va ajunge la putere în urma alegerilor de la mijlocul lunii mai, a declarat Sinan Ülgen, fost diplomat turc, pentru programul Agenda SVT. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Premierul spaniol anunță un sprijin de formare profesională de 1,3 miliarde de euro în mijlocul unui an electoral cheie. Prim-ministrul Pedro Sánchez a anunțat sâmbătă un nou pachet în valoare de 1,3 miliarde de euro pentru consolidarea formării profesionale pe fondul creșterii record a șomajului în rândul tinerilor și pe baza profilării alegerilor regionale și generale care se apropie. Citește mai mult.

Aproape jumătate dintre spanioli nu cunosc restricțiile țării cu privire la viitorul său mandat la președinția UE. 44% dintre spanioli nu știu că Madridul urmează să preia în curând conducerea UE pentru a doua jumătate a anului, în timp ce doar 28% știu ce reprezintă președinția rotativă a UE, arată datele dintr-un nou sondaj realizat de think-tank-ul Elcano. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Guvernul bulgar investigat cu privire la aplicarea sancțiunilor către Rusia. Guvernul bulgar este investigat pentru modul în care a implementat sancțiunile UE împotriva Rusiei, a declarat vineri Parchetul, în timp ce procurorul șef Ivan Gheshev se afla într-o vizită în Republica Moldova și Ucraina. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România urmează să renegocieze planul național de redresare. România va trimite Comisiei Europene propuneri de modificare a Planului său Național de Redresare și Reziliență, a anunțat sâmbătă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Citește mai mult.

BELGRAD

Cei care ies la pensie mai devreme în Serbia, vor primi cu 50 EUR mai puțin în fiecare lună. Pensionarii timpurii din Serbia au trebuit să se descurce cu cecuri de pensie mai mici, de când a fost introdusă o nouă lege în 2014. Acest lucru ar putea fi remediat în curând, deoarece Ministerul Muncii a anunțat că revizuiește legea țării privind pensiile și asigurarea de invaliditate. Citește mai mult.

PRISTINA | ATENA

Premierul kosovar și ministrul grec de externe se întâlnesc pentru a zecea oară în doi ani. Prim-ministrul kosovar Albin Kurti s-a întâlnit cu ministrul grec de externe Nikos Dendias la Forumul Delphi, cea mai recentă întâlnire dintr-o serie de întâlniri la nivel înalt, ceea ce a condus la zvonuri referitoare la faptul că Atena și-ar putea schimba poziția cu privire la nerecunoașterea Pristinei. Citește mai mult.

TIRANA

Cazurile HIV sunt în creștere în Albania. Numărul persoanelor diagnosticate cu HIV și SIDA este în creștere în Albania, cu opt cazuri diagnosticate de la începutul lui 2023, înregistrând o creștere de la an la an. Citește mai mult.

PE AGENDA UE

  • UE: Comisarul Valdis Dombrovskis va ține un dialog la nivel înalt cu ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei, Nishimura Yasutoshi;
  • Dombrovskis participă la Recepția Anuală 2023 a Reprezentanței Statului Hessen catre UE;
  • Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, va participa la cel de-al 14-lea Dialog de la Petersberg privind schimbările climatice și va vorbi în cadrul Dialogul Strategic privind bilanțul global și palnul pentru transformarea globală;
  • Germania: Ministerul de Externe găzduiește dialogul privind schimbările climatice de la Petersberg;
  • Sondaj lunar al Băncii Central Europene (BCE) privind creșterea creditului în zona euro;
  • Finlanda: Partidele încep negocierile oficiale pentru formarea unui nou guvern;
  • Grecia: Curtea Supremă se pronunță asupra interdicției de la alegerile generale a partidului naționalist Hellenes, fondat de fostul purtător de cuvânt condamnat Golden Dawn;
  • Republica Cehă: Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vizitează Praga;

[Editat în limba engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]