The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția din 2 mai este susținută de TetraPak

Având în vedere că se prevede o creștere a cantității de deșeuri, la nivel mondial, cu 70% până în 2050, cea mai bună soluție pentru viitor este reciclarea și reutilizarea materialelor. Scopul nostru este sprijinirea tuturor celor implicați în procesul economiei circulare pentru a spori capacitatea de reciclare a cartoanelor și a produselor pe bază de hârtie și pentru a crea piețe pentru materialele reciclate. Află mai multe despre acest proiect >>

În ediția de astăzi The Capitals: 

BERLIN

Apelul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), formațiunea conservatoare din Bavaria, privind renunțarea la principiul Spitzenkandidat (fiecare partid politic paneuropean desemnează un candidat pentru postul de președintele al Comisiei Europene înainte de alegerile europene) la alegerile europarlamentare de anul viitor a provocat multă agitație în Germania, unde sistemul a fost adesea lăudat drept "Sfântul Graal" al democrației. Citește mai mult.

INSTITUȚII EUROPENE

Grupul conservator ECR ar putea înlocui Renew ca a treia forță în Parlamentul European. Grupul naționalist-conservator ECR, în prezent a șasea forță în Parlamentul European, e tot mai aproape de a deveni al treilea grup ca mărime, cu 85 de eurodeputați, arată recentele proiecții pentru următoarele alegeri europene din 2024. Citește mai mult.

Tablou mixt privind libertatea presei în Europa într-un an marcat de război – raport. Decalajele dintre statele membre UE au scăzut în indicele pe 2023 al libertății presei realizat de Reporters Without Borders (RSF), dar războiul din Ucraina a modelat multe dintre tendințele de anul trecut în regiune. Citește mai mult.

UE intenționează să stimuleze producția de muniție cu un plan destinat economiei de război. Comisia Europeană urmează să elaboreze miercuri (3 mai) un plan de creștere a capacității industriei europene, astfel încât să poată produce anual un milion de obuze de artilerie, au declarat oficialii europeni, în timp ce blocul comunitar se luptă să înarmeze Ucraina și să-și reînoiască propriile stocuri. Citește mai mult.

PARIS

China e o "amenințare mult mai mare" decât Rusia, spune un fost premier francez. Fostul prim-ministru francez François Fillon a denunțat ipocrizia din diferite abordări față de Rusia și China, declarând că aceasta din urmă este o amenințare mai mare. El a răspuns unor întrebări privind ingerințele străine în viața politică și economică din Franța puse de membrii unei Comisii de anchetă a Adunării Naționale. Citește mai mult.

VIENA | ROMA

Austria și Italia formează o alianță împotriva migrației ilegale. Cancelarul austriac Karl Nehammer s-a întâlnit marți cu premiera italiană Giorgia Meloni la Roma pentru a discuta despre cooperarea în domeniul migrației ilegale, cei doi lideri împărtășind opinii similare cu privire la necesitatea unei noi abordări. Citește mai mult.

BRUXELLES

Partidele din coaliția belgiană au fost iritate de comentariile premierului despre șomeri. Partidele din coaliția de guvernare au reacționat ferm la discursul de Ziua Muncii al premierului Alexander De Croo, care i-a vizat pe șomeri sau pe cei care "nu vor să muncească". De Croo propune o limitare a indemnizațiilor de șomaj. Citește mai mult.

HAGA

Comisia dă undă verde planurilor olandeze de a răscumpăra fermele care emit cantități mari de azot. Comisia Europeană a aprobat marți cele două scheme de cumpărare în valoare de 1,47 miliarde de euro pe care guvernul le-a propus anul trecut pentru a cumpăra fermele deosebit de poluante. Haga vrea să reducă emisiile de azot, în conformitate cu angajamentele luate la nivel european. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE & IRLANDA DE NORD 

LONDRA
Marea Britanie propune un proiect de lege privind pregătirile în caz de atacuri teroriste. Proiectul de lege - "Legea lui Martyn" - va întări securitatea la diferite evenimente și va pregăti și proteja mai bine țara de atacuri teroriste, potrivit unui comunicat de presă publicat marți de Ministerul de interne. Citește mai mult.

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Influenții populiști de dreapta din Suedia vor revizuirea apartenenței țării la UE. Aderarea Suediei la Uniunea Europeană trebuie "revizuită", a declarat marți, într-un interviu pentru Aftonbladet, liderul eurosceptic al Democraților Suedezi, Jimmie Åkesson. Suedia deține Președinția de șase luni a Consiliului UE până la sfârșitul lunii iunie. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

LISABONA

Zelenski a discutat despre rolul Portugaliei în America Latină și Africa și despre războiul din Ucraina. Aderarea Ucrainei la UE și rolul Portugaliei în relația cu țările din America Latină și Africa au fost discutate marți la Kiev de președintele Parlamentului portughez, Augusto Santos Silva, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Citește mai mult.

MADRID

Judecătorii și procurorii spanioli amenință guvernul cu grevă pe termen nedeterminat. Procurorii și judecătorii au amenințat marți guvernul spaniol cu o grevă pe termen nedeterminat și cu paralizarea întregului sistem judiciar, dacă cererile lor de creștere a salariilor nu sunt satisfăcute înainte de jumătatea lunii mai. Citește mai mult.

ATENA

Decalajul privind "libertatea presei" dintre Grecia și UE s-a mărit. Situația libertății presei în Grecia s-a deteriorat conform Indicesului mondial al libertății presei 2023 realizat de Reporteri fără frontiere (RSF), țara mediteraneană fiind pe locul 107 din 180 de țări. Citește mai mult.

VIȘEGRAD

VARȘOVIA

Polonia cere Pfizer renegocierea acordului privind vaccinurile. Întrucât Polonia dorește să oprească livrările de vaccin COVID-19 de care nu mai are nevoie, Ministerul polonez al sănătății a trimis o scrisoare către compania Pfizer prin care a solicitat renegocierea acordului pe care compania l-a semnat cu UE. Citește mai mult.

PRAGA

Von der Leyen a vorbit la Praga despre planurile Uniunii de a spori producția de muniție a UE. Producția de muniție va fi accelerată pe întreg teritoriul Uniunii Europene, conform unei propuneri pe care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat-o după întâlnirea de marți cu lideri cehi. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BELGRAD | PRIȘTINA

Vucici: Belgrad și Pristina, "în impas”, Kurti prezintă proiectul unui acord-cadru pentru etnicii sârbi. După cea mai recentă întâlnire la nivel înalt, facilitată de UE, între Belgrad și Priștina, președintele sârb Aleksander Vucici a declarat că discuțiile au ajuns într-un impas, în timp ce premierul kosovar Albin Kurti a spus că și-a prezentat propriul plan de atenuare a tensiunilor etnice. Citește mai mult.

SOFIA

O propunere pentru formarea unui guvern este în mâinile lui Borisov. O propunere de guvernare a fost înaintată marți de coaliția "Continuăm schimbarea – Bulgaria Democrată”, care este a doua formațiune în Parlamentul bulgar, în speranța că va fi susținută de partidul fostului premier Boiko Borisov – GERB. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

MApN caută să angajeze peste 4.000 de soldați. În perioada 2 mai - 16 iunie, candidații care optează pentru dobândirea calității de soldat profesionist pot solicita înscrierea în cadrul centrelor militare zonale, județene sau de sector (după caz) pe a căror rază de responsabilitate își au domiciliul, a anunțat marți Ministerul apărării. Citește mai mult.

ZAGREB 

Eurodeputată croată: Sistemul de sănătate publică se confruntă cu o mare criză privind cancerul. Croația alocă cu 11% mai mult decât media UE pentru tratamentul cancerului, dar înregistrează a doua cea mai mare rată de mortalitate din blocul comunitar, ceea ce înseamnă că există o criză în sistemul public de sănătate, potrivit europarlamentare croate Romana Jerkovici, care a acordat un interviu pentru EURACTIV Croația. Citește mai mult.

PE AGENDA UE

UE: Reuniune informală a miniștrilor pentru afaceri sociale și muncă (EPSCO) pentru a discuta despre protecția socială în lumina tranziției demografice și nu numai; 

  • Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, participă la Colegiul săptămânal al comisarilor;
  • Vicepreședintele Comisiei Valdis Dombrovskis participată la Consiliul guvernatorilor BCE;
  • Vicepreședintele Maroș Șefcovici susține un discurs în deschiderea la evenimentul ce marchează finalul proiectului "Vocile cetățenilor pentru tranziția climatică a UE";
  • Comisarul pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcici și comisara pentru parteneriate internaționale Jutta Urpilainen participă participă virtual la lansarea la nivel înalt a Raportului global pe 2023 privind crizele alimentare 2023;
  • Comisarul pentru economie Paolo Gentiloni susține un discurs la dineul Asociației foștilor eurodeputați (FMA);
  • Comisara pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, participă la "4th EdTech Roundtable", în Belgia;
  • Franța: Președintele Emmanuel Macron îl primește pe președintele Ciprului, Nikos Christodoulides; Reporteri Fără Frontiere (RSF) publică raportul anual privind libertatea presei în lume;
  • Olanda: Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice susține o conferință de presă despre previzualizarea noilor laboratoare;
  • Finlanda: Președintele Sauli Niinisto susține o conferință comună de presă cu premierii din Suedia, Norvegia, Danemarca și Islanda. 

***

[Edited by Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]