Analiștii și partidele politice încă încearcă să înțeleagă cum un om de afaceri și rezident american în vârstă de 35 de ani a devenit liderul opoziției din Grecia. | Germania este pe punctul de a introduce controale la frontiera cu Polonia și Cehia.

În ediția de astăzi, 25 septembrie, The Capitals:

ATENA  

Analiștii și partidele politice încă încearcă să înțeleagă cum un om de afaceri și rezident american în vârstă de 35 de ani, până acum necunoscut în Grecia, a reușit să câștige conducerea principalului partid de opoziție Syriza, în ceea ce este descris drept un fenomen "metapolitic". Citește mai mult.

BERLIN

Germania este pe punctul de a introduce controale la frontiera cu Polonia și Cehia. O eventuală decizie de a impune controale la frontiera estică a Germaniei e din ce în ce mai probabilă, ceea ce reprezintă o nouă lovitură dată acordului Schengen, a declarat sâmbătă ministra de interne Nancy Faeser (SPD/S&D), în timp ce guvernul se pregătește pentru o reducere drastică a migrației ilegale. Citește mai mult.

PARIS 

Diplomații și soldații francezi vor părăsi Nigerul, spune Macron. Diplomații și soldații francezi aflați în Niger se vor întoarce acasă până la sfârșitul anului, a anunțat duminică președintele Emmanuel Macron - ceea ce a refuzat să facă în urmă cu câteva săptămâni - adăugând că cooperarea militară dintre cele două națiuni a luat sfârșit. Citește mai mult.

VIENA 

Polul de centru-dreapta austriac se luptă să limiteze câștigurile extremei drepte. Dominația continuă a extremei drepte FPÖ în sondajele de opinie a dus la o nouă tentativă a conservatorilor de a atrage alegătorii spre centru, cu o nouă campanie politică denumită "campanie de convingere a alegătorilor că țara lor se bucură în bunăstare". Citește mai mult.

HAGA

Comunitățile olandeze oferă adăposturi suplimentare pentru refugiați pe fondul creșterii afluxului de refugiați. Comunitățile olandeze oferă adăposturi suplimentare pentru 1.200 de refugiați în scurt timp, în urma unei scrisori a secretarului de stat Erik Van der Burg (VVD/Renew), care a solicitat luarea de măsuri, deoarece capacitățile existente sunt aproape epuizate. Citește mai mult.
 
SUDUL EUROPEI 

ROMA

Italia primește asistente medicale din India, în loc să îmbunătățească condițiile de muncă pentru a rezolva problema lipsei de personal. Lipsa tot mai mare de personal sanitar a determinat guvernul să "importe" lucrători din străinătate, cu un aflux actual de asistente medicale venite din India, în loc să îmbunătățească condițiile de muncă care până acum i-au forțat pe italieni să plece în străinătate. Citește mai mult.

MADRID

Mii de activiști de dreapta mărșăluiesc împotriva lui Sánchez și a "indignării" legii amnistiei. Zeci de mii de simpatizanți de dreapta au mărșăluit duminică în centrul Madridului împotriva "indignității" unei legi de amnistie pentru cei implicați în tentativa secesionistă din 2017 din Catalonia, cu doar câteva zile înainte de dezbaterea de învestitură "sortită eșecului" a lui Alberto Núñez Feijóo, liderul Partidului Popular (PP/PPE), în centrul orașului Madrid. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA


În Cehia apare o coaliție de stânga, care intenționează să respingă Green Deal. O listă comună de candidați a unor grupări politice minore de stânga se conturează în Cehia în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din 2024, ce are în plan, printre altele, respingerea Acordului european pentru un mediu verde. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Un film controversat despre refugiați provoacă agitație în rândul partidelor poloneze de dreapta. Filmul "Green Border" al regizoarei poloneze Agnieszka Holland - inspirat de criza refugiaților de la granița dintre Polonia și Belarus - a avut premiera la ediția din acest an a Festivalului de Film de la Veneția și a fost boicotat până acum de dreapta poloneză, care consideră că filmul este antipolonez. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Ultimele sondaje arată un posibil blocaj în alegerile din Slovacia
. Nici liderul Smer, care face campanie pentru a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, nici al doilea clasat, Slovacia Progresistă, nu au o cale clară spre formarea unui guvern după alegerile anticipate de sâmbăta viitoare, dacă partidele mai mici nu își încalcă promisiunile preelectorale. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA


Hackerii au afectat un site bulgar de verificare a faptelor care luptă împotriva dezinformării rusești. Cea mai proeminentă platformă de verificare a faptelor din Bulgaria, Factcheck.bg, cunoscută pentru combaterea dezinformării rusești, a fost supusă unui atac cibernetic în weekend, dar în prezent nu există informații despre cine se află în spatele acestuia, a declarat conducerea site-ului pentru Euractiv.bg. Citește mai mult.

BUCUREȘTI


Un scandal de corupție zguduie Partidul Social Democrat din România.
Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și soția sa au fost excluși sâmbătă din Partidul Social-Democrat, după ce Buzatu a fost interceptat în timp ce primea vineri seara o geantă cu aproximativ 250.000 de euro de la un om de afaceri. Citește mai mult.

PRISTINA

Vucic îl acuză pe Kurti pentru ambuscada poliției, crima și blocajul de la mănăstirea din nordul țării. Președintele Serbiei, Aleksander Vucic, l-a acuzat pe premierul kosovar Albin Kurti pentru un grav lanț de evenimente petrecute duminică, care s-a soldat cu patru morți, inclusiv un ofițer de poliție, mulți în spatele gratiilor, și pentru o importantă captură de arme și muniții în nordul Kosovo, majoritar sârb. Citește mai mult.

AGENDA

 • UE: Consiliul Competitivitate (Piața internă și industrie) se reunește pentru a discuta despre protecția desenelor și modelelor, standardele privind emisiile sau durabilitatea bateriilor pentru autovehicule și altele;
 • Miniștrii culturii au organizat o reuniune informală la Cáceres, Spania; printre punctele importante ale agendei se numără progresele înregistrate în ceea ce privește gestionarea durabilă a patrimoniului cultural, accesul universal la cultură și altele;
 • Vicepreședintele Comisiei, Vĕra Jourová, îl primește pe ministrul afacerilor externe al Georgiei, Ilia Darchiashvili;
 • Virginijus Sinkevičius, ministrul mediului, oceanelor și pescuitului, participă la cel de-al 9-lea dialog UE-China privind politica de mediu; se întâlnește cu ministrul resurselor de apă, Li Guoying; participă la cel de-al doilea dialog UE-China privind politica în domeniul apei, la Beijing;
 • Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, participă la cel de-al 2-lea trilog privind taxele și tarifele datorate Agenției Europene pentru Medicamente;
 • Comisarul pentru energie, Kadri Simson, susține un discurs principal în cadrul dialogului la nivel înalt privind "Inovarea pentru tranziția energetică", la Bonn, Germania; Participă online la cea de-a 6-a reuniune ministerială privind energia hidrogenului, în cadrul Săptămânii transformării verzi (GX) de la Tokyo;
 • Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European (ECON) găzduiește un dialog monetar cu șefa BCE, Christine Lagarde;
 • Franța: Ministrul italian de externe Antonio Tajani în vizită oficială;
 • India: Conferința șefilor de armate din Asia-Pacific, găzduită împreună cu SUA, are loc la New Delhi;
 • Uruguay: Conferința internațională privind IA și democrația;
 • ONU: Comisia de anchetă privind situația drepturilor din Ucraina prezintă o actualizare Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

[Editori (engleză): Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență de la București: Cătălina Mihai]