Macron face apel la apărarea "democrației și adevărului". | Tot ce trebuie să știți despre anunțul privind datoria Germaniei, care schimbă regulile jocului. | Din 2 aprilie plătim pentru a intra în Regatul Unit.

||| Ediția de astăzi este susținută de ACI EUROPE

Participați la singurul eveniment dedicat aeroporturilor regionale din Europa. Regiuni mai puternice înseamnă o Europă mai puternică. Aeroporturile regionale stimulează investițiile, comerțul și mobilitatea: favorizând reziliența economică, prosperitatea și competitivitatea. Stabiliți viitorul conectivității aeriene regionale și puterea economică a Europei în Dalaman, Turcia, 28 și 29 aprilie 2025, la Conferința și expoziția ACI EUROPE Regional Airports. Alăturați-vă nouă și vedeți cum competitivitatea Europei își ia zborul! Aflați mai multe.

||| 

Astăzi, în știrile din The Capitals:

PARIS

Într-un apel la unitate adresat națiunii franceze și întregii Europe, președintele Emmanuel Macron a subliniat necesitatea urgentă de a apăra "democrația și adevărul", pe fondul amenințării SUA de a se distanța de Europa și de a opri sprijinul pentru Ucraina. Citește mai mult.

EUROPA DE VEST

BERLIN

Tot ce trebuie să știți despre anunțul privind datoria Germaniei, care schimbă regulile jocului. Germania a demonstrat că rămâne capabilă de acțiune în situații de presiune severă - chiar și fără un guvern instalat corespunzător. Citiți mai mult.

REGATUL UNIT & IRLANDA LONDRA

Care este ETA-ul tău? Toți călătorii europeni care doresc să viziteze Regatul Unit pentru sejururi scurte de până la șase luni trebuie să plătească o Autorizație Electronică de Călătorie (ETA) înainte de a intra în țară, începând cu 2 aprilie 2025. Prețul a fost stabilit la aproximativ 12 euro, dar discuțiile din Parlament au propus creșterea acestuia la aproximativ 19 euro. Implementarea autorizației vine în contextul preocupărilor crescânde privind securitatea frontierelor din partea UE. "Introducerea sistemului ETA este în conformitate cu abordarea pe care multe alte țări au adoptat-o în ceea ce privește securitatea frontierelor și va ajuta la prevenirea sosirii celor care prezintă o amenințare pentru Regatul Unit", a declarat Anne Sherriff, ambasadorul Marii Britanii în Belgia. (Bella Zielinski | Euractiv.com)

STATELE NORDICE & BALTICE

COPENHAGA

Ministrul danez de Externe, precaut față de ambițiile lui Trump privind Groenlanda, dar groenlandezii rămân indiferenți. Cel mai important aspect al declarației lui Donald Trump despre Groenlanda de aseară a fost faptul că a subliniat respectul pentru dreptul la autodeterminare al groenlandezilor, a declarat ministrul danez de Externe, Lars Løkke Rasmussen, într-o conferință de presă. În discursul său de marți seara, Donald Trump a spus că SUA vor prelua controlul asupra Groenlandei "într-un fel sau altul". Múte B. Egede, liderul guvernului groenlandez, a comentat într-o postare pe Facebook că groenlandezii nu vor să fie americani. Nici nu vor să fie danezi. "Suntem kalaallit" (groenlandezi, n.red.), a spus el. "Americanii și liderul lor trebuie să înțeleagă asta. Nu suntem de vânzare și nu putem fi pur și simplu luați. Pentru că viitorul nostru este decis de noi, în Groenlanda", a adăugat el. (Charles Szumski | Euractiv.com)

///

HELSINKI

Finlanda, precaută în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare. Premierul finlandez Orpo a declarat într-o dezbatere în Parlament că nu există o amenințare militară directă și imediată pentru Finlanda și că guvernul analizează cu atenție imaginea de ansamblu, inclusiv cheltuielile pentru apărare. El nu crede în creșterea cheltuielilor pentru apărare, dar a menționat că guvernul său va face "tot ceea ce este necesar pentru a apăra Finlanda". Cheltuielile pentru apărare rămân un subiect de discuție în țară, deoarece există presiuni din partea NATO - pe care Helsinki l-a aderat în 2023 - pentru a le crește. "Trebuie să răspundem apelului și să arătăm aliaților și partenerilor noștri că Finlanda este pregătită și acționează", a spus el. Ministrul finlandez de Finanțe, Riikka Purra, a reamintit că în Finlanda cheltuielile pentru apărare sunt bazate pe evaluarea amenințării și performanță. (Charles Szumski | Euractiv.com)

///

STOCKHOLM

Suedia ar putea fi următoarea țintă a Rusiei. Suedia ar putea fi atacată după încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat generalul-maior suedez Karlis Neretnieks într-un interviu pentru Göteborgs-Posten. Potrivit unui raport al Academiei Regale Suedeze de Științe Militare, următoarea țintă a Rusiei, atunci când SUA vor părăsi Europa, este probabil să fie statele baltice. Neretnieks crede că Rusia va dori apoi să creeze o "apărare de flanc" astfel încât alte țări să nu poată ajuta statele baltice. "Gotland este alegerea evidentă la începutul unui război", a spus el pentru GP. "Rusia are o fereastră de oportunitate în următorii ani, când Europa nu este pregătită de război", a adăugat generalul-maior. Potrivit lui, declarațiile lui Donald Trump privind suspendarea ajutorului pentru Ucraina sunt un semnal puternic pentru un astfel de scenariu. (Charles Szumski | Euractiv.com). 

SUDUL EUROPEI
ROMA
Cei doi viceprim-miniștri ai Italiei sunt divizați în privința apărării europene.
Matteo Salvini (Lega/PfE), un eurosceptic convins, a criticat dur planul „Rearm Europe” și ideea unei armate a UE, declarând celebru: „Cu von der Leyen la conducere, ne-am preda în 20 de minute.” În schimb, Antonio Tajani (Forza Italia/PPE) are o opinie opusă. Miercuri, el și-a exprimat sprijinul puternic pentru eforturile de apărare ale Europei și a susținut propunerea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, subliniind însă că aceasta nu reprezintă o alternativă la NATO.Între timp, premierul Giorgia Meloni a rămas tăcută, continuându-și strategia recentă de a sta departe de lumina reflectoarelor pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre UE și SUA. Cu toate acestea, figuri importante din partidul său au salutat inițiativa, în special clauza propusă privind suspendarea investițiilor în apărare, o cerere de lungă durată a guvernului Meloni.(Alessia Peretti | Euractiv.it)

LISABONA

Premierul Portugaliei cere un vot de încredere în condițiile unui sprijin parlamentar incert. Premierul portughez a anunțat miercuri că guvernul său va înainta propunerea unei moțiuni de încredere în parlament, „întrucât nu este clar” dacă partidele oferă executivului ?condițiile necesare pentru a continua guvernarea. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Polonia face demersuri pentru eliminarea schimbării sezoniere a orei în timpul președinției sale la UE. Ministrul polonez al Dezvoltării, Krzysztof Paszyk (PSL, PPE), ia măsuri pentru abolirea practicii schimbării orei în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, conform relatărilor din presa poloneză.Eforturile de eliminare a Directivei 2000/84/CE au început încă din 2018, sub președinția lui Jean-Claude Juncker, dar nu au produs rezultate până în prezent.În decembrie 2024, Paszyk a anunțat că eliminarea schimbării sezoniere a orei este o prioritate pentru președinția poloneză, considerând-o „o problemă socială și economică.”Ministerul Dezvoltării a declarat că Paszyk a discutat această problemă cu comisarul Apostolos Tzitzikostas și l-a convins să nu elimine directiva din programul de lucru al Comisiei pentru 2025.„Datorită legăturilor economice, este esențial să obținem unanimitatea tuturor statelor membre ale UE în această chestiune”, a precizat ministerul, citat de Fakt.Următoarea schimbare a orei va avea loc în noaptea de 29-30 martie.(Aleksandra Krzysztoszek | Euractiv.pl)

PRAGA
Parlamentarii cehi au aprobat creșterea taxei pentru media publică, stârnind furia opoziției.
După zile de blocaje, camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat miercuri o creștere a taxei pentru posturile publice de televiziune și radio – Czech Television și Czech Radio.Dacă Senatul și președintele vor semna legea, gospodăriile vor plăti începând cu luna mai 150 CZK (6€) pentru televiziune și 55 CZK (2,2€) pentru radio.Taxele vor acoperi acum și dispozitive precum smartphone-uri și laptopuri.Coaliția de guvernare insistă că această creștere este esențială. „Pentru majoritatea gospodăriilor, singura schimbare va fi o creștere accesibilă de 25 CZK”, a declarat ministrul Culturii, Martin Baxa (ODS, ECR), apărând măsura ca pe un colac de salvare pentru mass-media publică.Însă opoziția vede în această măsură o tentativă de a controla presa. Liderul partidului ANO (PfE), Andrej Babiš, a acuzat guvernul că încearcă să „cumpere” o acoperire favorabilă înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Colega sa de partid, Alena Schillerová, a promis represalii: „Această mizerie va trebui curățată de următorul guvern.”Pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare cehe din această toamnă, disputa privind mass-media publică s-a intensificat. Dacă partidul ANO revine la putere, așa cum sugerează sondajele, actualul sistem ar putea fi abandonat. Potrivit lui Babiš, Czech Television și Czech Radio ar trebui comasate, o reformă similară celei aplicate în Slovacia.(Aneta Zachová | Euractiv.cz)

BRATISLAVA

Președinții Slovaciei și Cehiei discută despre diviziunile politice și politica externă. Președinții Republicii Cehe, Slovaciei și Austriei s-au întâlnit miercuri la Slavkov, Cehia, pentru a discuta cooperarea transfrontalieră și politica externă în cadrul summitului prezidențial al Formatului Slavkov (S3). Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria introduce studiul religiei în școli. Ministrul bulgar al Educației, Krassimir Valchev, a declarat miercuri că este hotărât să introducă studiul obligatoriu al religiei în școli începând cu anul școlar 2026/27.Potrivit acestuia, o astfel de materie ar „uni eforturile noastre cu religiile, în special cu Biserica Ortodoxă Bulgară, pentru a face copiii oameni mai buni,” deoarece studiul religiei îi face „mai silitori și mai puțin agresivi.”Biserica Ortodoxă Bulgară, religia oficială a țării, câștigă tot mai multă influență în domenii tradițional laice ale societății.După Al Doilea Război Mondial, laicitatea a predominat în școlile din Bulgaria, care nu se număra printre țările unde religia era predată în școli, precum Austria, Cipru, Grecia, Malta, Danemarca, Finlanda și unele landuri germane.La nivel european, abordarea față de educația religioasă în școli variază semnificativ în funcție de contextul istoric, cultural și juridic al fiecărei țări.(Georgi Gotev | Euractiv.bg)

BUCUREȘTI
România îi expulzează pe atașatul militar rus și pe adjunctul său.
Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a anunțat miercuri că Bucureștiul l-a declarat persona non grata pe atașatul militar, aerian și naval al Federației Ruse, Viktor Makovski, și pe adjunctul său, colonelul Evgheni Ignatiev, pe teritoriul României.Decizia a fost comunicată oficial părții ruse miercuri, când însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei a fost convocat la sediul MAE din ordinul ministrului Emil Hurezeanu.Numele colonelului Evgheni Ignatiev a apărut într-o conversație înregistrată în cadrul unei anchete legate de Călin Georgescu, fost candidat prezidențial pro-rus.(Catalina Mihai | Euractiv.ro)