Noul partid separatist condus de Sahra Wagenknecht, urcă șapte poziții. Rassemblement National din Franța continuă de asemenea să crească. | Fostul șef al spionajului german înființează un nou partid de dreapta.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de: the European Round Table for Industry (ERT)

A message from ERT & European Movement International Step into the DeLors-ean with ERT & EMI: This Thursday, join us and Enrico Letta, EVP Margrethe Vestager, ERT Chair-Jean-François van Boxmeer, Dr Ilham Kadri, Guy Verhofstadt, Stefano Grassi & other special guests for a series of discussions about renewing the dynamic of European economic integration.

Find out more

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

INSTITUȚIILE UE

Noul partid separatist de stânga din Germania, condus de Sahra Wagenknecht, urcă șapte poziții, în detrimentul partidului de extremă-dreapta AfD, Fratelli d'Italia din Italia. Rassemblement National din Franța continuă de asemenea să crească, potrivit proiecțiilor de la jumătatea lunii februarie ale Europe Elects pentru Euractiv. Citește mai mult. 

BERLIN

Scholz s-ar opune candidaturii Ursulei von der Leyen la conducerea NATO - potrivit relatărilor presei. Cancelarul german Olaf Scholz s-ar fi opus ideii ca președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să candideze pentru postul de secretar general al NATO, potrivit presei germane. Citește mai mult. 

 

 

Fostul șef al spionajului german înființează un nou partid de dreapta. Un fost șef al spionajului german, care a fost demis după ce a fost acuzat că a închis ochii în fața amenințării reprezentate de extrema dreaptă, a fondat sâmbătă un nou partid de dreapta, organizând un congres inaugural al partidului pe o barcă în apropiere de vechea capitală a Germaniei, Bonn. Citește mai mult.

PARIS

Fostul șef al agenției UE pentru frontiere se alătură RN de extremă dreapta din Franța. Fostul director al agenției europene de frontieră Frontex, Fabrice Leggeri, a anunțat sâmbătă că s-a alăturat Raliului Național (RN) de extremă dreapta din Franța. Citește mai mult.

HAGA

Să ne gândim la apărarea noastră, nu la cine stă la Casa Albă, spune premierul olandez Rutte Europei. Europenii ar trebui să se concentreze pe sporirea capacităților militare și pe sprijinirea Ucrainei, în loc să se preocupe de cine va fi următorul președinte al SUA, a declarat pentru Euractiv premierul olandez demisionar Mark Rutte, unul dintre principalii candidați la funcția de viitor șef al NATO. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

VILNIUS

Președintele Lituaniei, Nausėda, pe cale să obțină un al doilea mandat. Președintele în exercițiu al Lituaniei, Gitanas Nausėda, candidează pentru realegere la 12 mai, iar cel mai recent sondaj de opinie îl plasează cu mult în fața potențialilor contracandidați, cu un sprijin de 30%, în timp ce al doilea clasat, creștin-democratul Ignas Vegele, este cotat cu 16%. Citește mai mult.

COPENHAGA

Danemarca își va trimite "întreaga artilerie" în Ucraina. Danemarca își va trimite întregul stoc de muniție la Kiev, a anunțat premierul danez Mette Frederiksen, devenind prima țară care face acest lucru și făcând apel la alte națiuni europene să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Politica italiană îl plânge pe Navalny, nu și Lega lui Salvini. Partidele politice italiene vor participa la o procesiune în memoria disidentului rus Alexei Navalny, care a fost anunțat mort sâmbătă, deși Lega lui Matteo Salvini, cunoscută pentru tendințele sale pro-Putin, a reacționat mai întâi la știre spunând că nu vrea să "arate cu degetul". Citește mai mult.

MADRID

Guvernul spaniol se va întâlni cu opoziția la Bruxelles pentru a debloca un organism juridic de top. Ministrul spaniol al justiției, Félix Bolaños (PSOE/S&D), și subsecretarul pentru acțiune instituțională al Partidului Popular, Esteban González Pons, se vor întâlni din nou luni la Bruxelles cu comisarul european pentru justiție și mediatorul Didier Reynders, pentru a încerca să intermedieze reînnoirea Consiliului General al Magistraturii (CGPJ), cel mai înalt organism judiciar spaniol, care funcționează interimar de mai bine de cinci ani. Citește mai mult. 

EUROPA DE EST  

VARȘOVIA


Premierul polonez Sikorski, propus ca potențial comisar european pentru apărare, în timp ce comisarul pentru agricultură este criticat. Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, este vehiculat ca posibil candidat pentru a prelua portofoliul de comisar european pentru apărare, în timp ce comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se confruntă cu probleme pe fondul protestelor actuale ale fermierilor din întregul bloc. Citește mai mult.

PRAGA

Cehia ar putea trimite 800.000 de unități de muniție în Ucraina dacă se asigură finanțarea. Ministerul ceh al Apărării și industria locală au identificat 800.000 de unități de muniție disponibile care ar putea fi livrate Ucrainei în câteva săptămâni, a anunțat sâmbătă președintele ceh Petr Pavel, ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová, adăugând că afacerea va merge mai departe doar dacă va fi asigurată finanțarea. Citește mai mult

BUDAPESTA

Într-o mișcare surpriză, China se oferă să sprijine Ungaria în probleme de securitate.
China s-a oferit să susțină Ungaria, partener strategic de lungă durată, în probleme de securitate publică, dincolo de relațiile comerciale și de investiții, în timpul unei întâlniri rare cu premierul Viktor Orbán. Este o perioadă în care NATO încearcă să se extindă în Europa. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

ZAGREB

Opoziția croată cere alegeri, în timp ce mii de oameni se adună la proteste antiguvernamentale.
Mii de persoane s-au adunat sâmbătă în centrul Zagrebului pentru a se alătura unui protest organizat de partidele parlamentare de stânga și de centru, ambele opunându-se politicilor liderului și premierului HDZ, Andrej Plenković, aflat la putere, și cerând alegeri parlamentare anticipate. Citește mai mult.

BELGRAD 

Serbistul Vučić prezintă sistemul antidronă achiziționat din Rusia. Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a prezentat sistemul antidronă Repellent, achiziționat din Rusia, cu ocazia Zilei Statului, adăugând că au fost achiziționate, de asemenea, vehicule de luptă și echipamente de infanterie, care vor fi încorporate în arsenalul Forțelor Armate sârbe. Citește mai mult.

AGENDA

UE:
Consiliul Afaceri Externe se reunește pentru a discuta despre situația din Orientul Mijlociu, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Sahel și altele;
Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, susține un discurs principal la conferința la nivel înalt privind "Perspectivele cercetării asupra impactului schimbărilor climatice asupra sănătății";
Vicepreședintele Dubravka Suica participă la Varșovia la o reuniune multilaterală cu un reprezentant al Ministerului polonez al Familiei, Muncii și Politicii Sociale, cu reprezentanți ai UNICEF, UA și ai Ambasadei SUA în Polonia;
Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, o primește pe Sigrid Kaag, coordonator principal al acțiunilor umanitare și de reconstrucție pentru Gaza; vizitează Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) împreună cu comisarul pentru acțiune climatică, Wopke Hoekstra;
Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, semnează un memorandum de înțelegere privind materiile prime critice cu ministrul afacerilor externe din Rwanda, Vincent Biruta; se întâlnește cu administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Achim Steiner; ține un discurs de deschidere la dialogul strategic UE-PNUD; semnează Acordul de parteneriat voluntar (APV) UE-Costa de Fildeș privind aplicarea legislației în domeniul forestier, guvernanța și comerțul cu ministrul apelor și pădurilor din Coasta de Fildeș, Laurent Tchagba;
***


[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]