The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

TIRANA

Premierul albanez Edi Rama și-a exprimat sprijinul ferm pentru actualul președinte turc Recep Tayyip Erdogan, cu doar câteva zile înainte ca cetățenii turci să voteze în cadrul alegerilor prezidențiale. Citește mai mult (eng.)

OPINIE

Scholz: Campania electorală a început. În timpul discursului său din Parlamentul European, cancelarul german Olaf Scholz a fost nevoit să facă față unei serii de acuzații din partea aproape tuturor facțiunilor politice, cu excepția propriei sale facțiuni, socialiștii europeni. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Parlamentul European se răzgândește în privința planului de a cumpăra o nouă clădire la Strasbourg. Potrivit unor informații obținute de EURACTIV, Parlamentul European pare să fi renunțat la planurile costisitoare de extindere a sediului din Strasbourg. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Berlinul susține schimbarea strategiei față de China după anularea unei întâlnirii de la Beijing. Ministrul german de finanțe Christian Lindner (FDP/Renew) a cerut o poziție mai dură față de China, după ce o întâlnire programată cu omologul său chinez a fost anulată în ultimul moment. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Parlamentarii francezi cer UE să eticheteze grupul Wagner drept "organizație teroristă". O rezoluție prin care se solicită Franței și UE să depună eforturi pentru a include grupul Wagner pe lista organizațiilor teroriste a fost adoptată marți de Adunarea Națională franceză. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Conservatorii austrieci se alătură dreptei și cer renunțarea la ambițiile Pactului verde. Eurodeputații conservatori ai Partidului Popular Austriac (ÖVP) s-au aliniat în spatele presiunii exercitate de familia lor politică (PPE) de a se renunța la părți esențiale ale Pactului verde european. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Ministrul belgian al serviciilor poștale, audiat în legătură cu un posibil conflict de interese. Ministrul Serviciilor Publice, Întreprinderilor Publice, Telecomunicațiilor și Serviciilor Poștale, Petra De Sutter (Verzi/ALE), a fost chemată marți să dea explicații în fața Camerei despre legăturile controversate dintre compania poștală Bpost și cabinetul său. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Steagul UE provoacă agitație în parlamentul olandez. O altercație verbală a izbucnit marți - de Ziua Europei - în parlamentul olandez, după ce parlamentarii au încercat să îi ofere președintelui Parlamentului, Vera Bergkamp (D66/Renew), un steag al UE. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

REYKJAVIK

Islanda nu va înceta vânătoarea de balene în această vară, în ciuda unui raport îngrijorător. Este imposibilă stoparea vânătorii de balene planificată pentru această vară, în ciuda concluziei Autorității pentru Alimentație a țării, potrivit căreia vânătoarea nu respectă obiectivele legislației islandeze privind bunăstarea animalelor, a declarat luni ministrul pescuitului și agriculturii, Svandís Svavarsdóttir. Citește mai mult (eng.)

HELSINKI

Sondaj: Sprijinul finlandezilor pentru UE a crescut de la războiul din Ucraina. Sprijinul pentru apartenența la UE a rămas puternic și chiar a crescut de la începutul războiului din Ucraina, potrivit unui sondaj publicat marți de Finnish Business and Policy Forum (EVA). Citește mai mult (eng.)

STOCKHOLM

Comentariul controversat al unui deputat suedez de extremă dreapta stârnește un "război cultural". Secretarul Partidului Liberal din Suedia a cerut marți Partidului populist de dreapta Democrații Suedezi să ia măsuri împotriva unuia dintre parlamentarii săi pentru o remarcă extrem de controversată privind 'războiul cultural', ca urmare a comentariilor liderului partidului despre travestiți. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ATENA

Grecii se pregătesc pentru o dezbatere crucială înainte de alegerile din 21 mai. Liderii principalelor partide politice grecești vor avea miercuri o dezbatere televizată înaintea alegerilor naționale din 21 mai, al căror rezultat, în acest moment, este imprevizibil. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Partidul Frații Italiei ia în considerare nominalizarea unui condamnat la alegerile europene. Partidul premierului Giorgia Meloni ar lua în considerare nominalizarea fostului guvernator al regiunii Lombardia, Roberto Formigoni, un fost politician condamnat pentru corupție, la viitoarele alegeri europene din 2024. Citește mai mult (eng.)

MADRID

Regele Spaniei laudă valorile europene și înmânează un premiu șefului ONU. Soluții durabile la provocări precum războiul din Ucraina pot fi găsite doar prin dialog, înțelegere și consens, a declarat marți regele Spaniei, Felipe al VI-lea. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

BRATISLAVA

Economia slovacă, amenințată de dominația vehiculelor electrice chinezești. Economia slovacă este cea mai vulnerabilă în ceea ce privește importurile de mașini chinezești și ar putea pierde aproximativ 0,4% din PIB dacă nu se iau măsuri, potrivit unui nou studiu realizat de casa de asigurări germană Allianz. Citește mai mult (eng.)

VARȘOVIA

Moscova va face plângere în urma incidentului de Ziua Victoriei din Polonia. După ce ambasadorul rus Serghei Andreev nu a putut depune o coroană de flori la Cimitirul Militar Sovietic din Varșovia pentru a comemora Ziua Victoriei, Ministerul rus de Externe a anunțat că va depune o plângere în legătură cu gestul neprietenos al Poloniei. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Cehia are în sfârșit o definiție a violenței domestice. O definiție legală a violenței domestice, care lipsea până acum din legislația națională, a fost introdusă marți în legislația din Cehia. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

O anchetă încearcă să stabiliească dacă atacul asupra procurorului-șef bulgar a fost o înscenare. Ancheta Serviciului Național de Investigații încearcă să determine dacă explozia din data de 1 mai care s-a produs lângă limuzina blindată a procurorului-șef Ivan Geshev a fost sau nu o înscenare, a declarat procurorul general adjunct Borislav Sarafov la Radioul Național Bulgar. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Centrul de competență în domeniul securității cibernetice de la București va asigura scutul cibernetic la nivel european. Marți a fost inaugurat oficial, la București, Centrul European de Competență în Securitate Cibernetică (ECCC), prima entitate europeană cu sediul în România care asigură funcționarea Scutului cibernetic la nivelul UE. Citește mai mult (eng.)

ZAGREB

Interviu: Fondurile UE pentru Croați pun accentul pe ecologizare și digitalizare. Aproximativ 15.000 de proiecte croate vor beneficia de fonduri UE din ciclul 2014-2020, iar până la sfârșitul deceniului sunt așteptate și mai multe proiecte, care se concentrează în principal pe politicile ecologice și pe digitalizare, ceea ce reprezintă o mare oportunitate pentru această țară, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene, Sime Erlić, într-un interviu acordat EURACTIV. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Scholz cere UE să își respecte promisiunile față de Balcanii de Vest. Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Parlamentului European și Uniunii Europene să își respecte promisiunile față de Balcanii de Vest și să accelereze integrarea, exprimându-și în același timp sprijinul pentru continuarea dialogului dintre Kosovo și Serbia. Citește mai mult (eng.)

[Edited by Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]