The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de Alianța Liberă Europeană (EFA)

Eliminarea pragurilor electorale: voturi corecte pentru o reprezentare corectă

În procesul electoral din întreaga Europă, democrația este limitată de pragurile electorale, iar parlamentele nu reflectă diversitatea reală a societății. Toți alegătorii sunt egali și toate voturile trebuie să conteze în egală măsură. Aflați mai multe >>

În ediția de astăzi The Capitals:

HELSINKI

TikTok a influențat în mod semnificativ alegerile finlandeze din aprilie, mulți alegători tineri votând în favoarea partidului populist Adevărații Finlandezi, care s-a clasat pe locul al doilea la mică distanță și care acum face parte din negocierile pentru o coaliție de guvernare, se arată într-un sondaj publicat luni. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Economia germană se clatină, multe companii intenționează să părăsească țara. Un număr din ce în ce mai mare de întreprinderi își mută producția în străinătate, iar multe altele se gândesc să ia măsuri concrete, potrivit unui studiu realizat de Federația Întreprinderilor Germane (BDI), în condițiile în care îngrijorările legate de economia germană continuă să crească. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Verzii avertizează: coalițiile de dreapta vor distruge politicile climatice ale UE. Verzii încearcă să se opună ascensiunii guvernelor de dreapta din UE și a majorității conservatoare din Parlamentul European prin propunerea unei alternative credibile, dar misiuna lor va fi una dificilă. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Stânga franceză trebuie să se unească înainte de alegerile europene, spune Mélenchon. Alianța de stânga NUPES, recent creată în Franța, nu va rezista dacă la alegerile europene de anul viitor nu va fi prezentată o listă unică de stânga, potrivit liderului de extremă-stânga Jean-Luc Mélenchon, deși opiniile diferă mult în cadrul alianței. Citește mai mult (eng.)

Francezii avertizează că proiectul irlandez cu privire la etichetarea sticlelor de băuturi alcoolice creează un "precedent periculos". Exportatorii francezi de vinuri au criticat planurile Irlandei de a impune etichetarea extinsă a băuturilor alcoolice și a aplica avertismente cu privire la sănătate, afirmând că acestea creează un precedent periculos și ar putea denatura concurența pe piața unică a UE. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Social-democrații austrieci își schimbă liderul după ce au descoprit o eroare de calcul al voturilor. Andreas Babler a devenit lider al Partidului Social-Democrat din Austria, după ce s-a dovedit că transferul eronat al voturilor către o foaie de calcul Excel l-a desemnat în mod greșit pe Hans-Peter Doskozial drept lider la conferința specială a partidului cu două zile înainte. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

O controversată politiciană belgiană, în prezent ministru al familiei și afacerilor sociale din Turcia. Fosta politiciană belgiană Mahinur Özdemir Göktas, cunoscută în Belgia pentru că a refuzat să recunoască genocidul armean, a fost numită ministru al Familiei și Serviciilor Sociale din Turcia, devenind astfel singura femeie din cabinetul format din 17 membri. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

COPENHAGA

Coaliția guvernului danez trebuie "reconfirmată" dacă Frederiksen primește postul de conducere al NATO. Proiectul politic al coaliției de guvernare trebuie 'reconfirmat' în cazul în care premierul danez Mette Frederiksen își va părăsi postul pentru a deveni următorul secretar general al NATO, a declarat luni liderul Partidului Moderat și ministrul de externe Lars Løkke Rasmussen. Citește mai mult (eng.)

OSLO

Norvegia va acorda prioritate securității și pregătirii cetățenilor. Norvegia ar trebui să se pregătească pentru un viitor incert și trebuie să se concentreze pe creșterea securității și pe pregătirea cetățenilor, se arată în raportul Comisiei de pregătire totală trimis luni ministrului norvegian al justiției și securității publice, Emilie Enger Mehl. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Partidul Popular din Spania respinge propunerea lui Sánchez, deoarece a rămas puțin timp pentru a forma un pact de stânga. Partidul Popular din Spania (PP/PPE) a refuzat să organizeze o serie de dezbateri propuse de premierul în exercițiu și liderul socialist Pedro Sánchez, întrucât a rămas puțin timp pentru a forma o alianță de stânga care să contracareze o posibilă alianță de dreapta înainte de alegerile generale din 23 iulie. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Portugalia, printre țările UE cu cea mai mare scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Portugalia a redus emisiile cu 35% din 2005, devansând toate celelalte țări din UE, potrivit cifrelor din baza de date a Fundației Francisco Manuel dos Santos, Pordata, în colaborare cu Agenția portugheză de mediu. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

VARȘOVIA

Reformele judiciare poloneze încalcă legislația UE, a decis Curtea de Justiție a UE. Reforma sistemului judiciar din Polonia din 2019 a încălcat legislația UE, Curtea Supremă a țării fiind lipsită de independență și rămânând sub controlul guvernului, a decis luni Curtea de Justiție a UE. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Fostul ministru slovac al justiției, pus sub acuzare din cauza unei afirmații făcută pe Facebook. Fostul ministru slovac al justiției, Štefan Harabin, riscă până la trei ani de închisoare pentru că a scris pe rețelele de socializare, la o zi după ce a început invazia, că ar fi făcut exact ce a făcut și Putin în legătură cu evenimentele din Ucraina. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Un europarlamentar român spune că singura cale pentru ca România să intre în Schengen este Curtea Europeană de Justiție. Singura cale pentru ca România să intre în spațiul Schengen este prin proceduri la Curtea de Justiție a UE, a declarat europarlamentarul român Eugen Tomac (PPE/PMP). El a precizat că subiectul aderării României și Bulgaria la spațiul Schengen nu se află pe agenda reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne de săptămâna aceasta de la Luxemburg. Citește mai mult (eng.)

SOFIA 

Viitorul guvern bulgar va lucra la aderarea la zona euro, admiterea în Schengen și ajutorul pentru Ucraina. Un nou guvern va fi ales marți de către parlament, cu sprijinul celor mai mari două formațiuni politice din țară - partidul GERB al premierului în exercițiu Boyko Borissov (PPE) și coaliția liberală proeuropeană "Schimbarea continuă - Bulgaria Democratică" (PP-DB), care promit să lucreze pentru aderarea Bulgariei la zona euro, la spațiul Schengen fără vize și să ofere ajutor militar Ucrainei în următoarele 18 luni. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

OSCE dezvăluie un plan în nouă puncte pentru a domoli tensiunile din nordul Kosovo. Biroul din Kosovo al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat un plan în nouă puncte pentru a tempera tensiunile din nordul Kosovo și pentru a readuce ambele părți la masa negocierilor în vederea normalizării relațiilor, pe fondul scăderii încrederii în UE din partea anumitor părți interesate. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]