Se încheie epoca Merkel. | Industria germană dorește să investească în Ucraina, în ciuda războiului și a sistemului energetic devastat. | Dosar: De ce Europa se străduiește să își acopere deficitul de investiții.

Ediția de astăzi este sponsorizată de APPLIA

5 motive pentru care strategia industrială a Europei are nevoie de electrocasnice: În timp ce UE se pregătește pentru Clean Industrial Deal, APPLiA subliniază rolul vital al sectorului în modelarea viitorului industrial al Europei. Aflați mai multe >>

 

În ediția de astăzi a The Capitals:

BERLIN

Puțini au crezut că vor fi alegeri în 23 februarie, în Germania, și cu atât mai puțini le-au vrut. Totuși, scrutinul pentru Bundestag pare să fie cel mai important pe care l-a văzut țara în ultimele decenii. Este aproape sigur că se va încheia epoca Merkel (ați citit bine). Deși Olaf Scholz, un social-democrat, este actualul cancelar, mandatul său trunchiat a fost, de fapt, o continuare a mandatului lui Merkel. Sub conducerea lui Friedrich Merz, lider al creștin-democraților și probabil următorul cancelar, acest lucru se va schimba cu siguranță.  Pentru cine votează germanii?
CDU/CSU
SPD
Verzii
FDP
AfD
Stânga
BSW
Cum decurg campaniile?
Cum am ajuns aici?
Cum funcționează totul
Citește mai mult în articolul explicativ Euractiv.com.

EUROPA DE VEST

BERLIN

Industria germană dorește să investească în Ucraina, în ciuda războiului și a sistemului energetic devastat. O parte semnificativă a industriei germane active în Europa Centrală și de Est are în vedere orientarea investițiilor către Ucraina - securitatea energetică precară a regiunii nu pare să fie o constrângere. Citește mai mult.

///

BRUXELLES

Dosar: De ce Europa se străduiește să își acopere deficitul de investiții. Discuțiile factorilor de decizie politică cu privire la „deficitul de investiții” al Europei amintesc adesea de un cuplu disfuncțional care dezbate cum să repare un acoperiș spart: toată lumea este de acord că trebuie făcut ceva, dar nimeni nu are idei practice despre cum să îl repare. Citește mai mult.

UK & IRLANDA

LONDRA

Regatul Unit se distanțează de poziția UE împotriva tarifelor la metale. Regatul Unit nu se va alătura opoziției UE față de tarifele de 25% propuse de președintele american Trump pentru importurile de oțel și aluminiu, afirmând în schimb că „tarifele de retorsiune ar putea să nu fie în interesul industriei”. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Sánchez sprijină UE în conflictul comercial, în timp ce PP avertizează că nu trebuie să-l provoace pe Trump. Dacă președintele american Donald Trump lansează un „război comercial” care vizează direct Uniunea Europeană, Spania va fi întotdeauna de partea Bruxelles-ului, a avertizat marți premierul spaniol Pedro Sánchez, criticându-l în același timp - fără a-l numi - pe liderul republican pentru încălcarea regulilor comerțului multilateral. Citește mai mult.

///

ROMA

Meloni vs. CPI: se derulează un alt capitol. Guvernul italian încearcă să reducă tensiunile cu CPI, în timp ce instanța examinează eșecul Italiei de a-l aresta pe generalul libian Almasri, în urma unei plângeri depuse de un refugiat sudanez care acuză miniștri-cheie și pe prim-ministrul Giorgia Meloni de obstrucționarea justiției prin nerespectarea solicitării Curții. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Sondaj: Cehii sunt cea mai pro-nucleară națiune din Europa. Conform unui sondaj Eurobarometru publicat recent, cetățenii cehi au devenit cei mai puternici susținători ai energiei nucleare din Europa, 77% dintre aceștia având o părere pozitivă despre aceasta pentru viitor. Citește mai mult.

///

VARȘOVIA

Procurorul general adjunct, suspendat în ancheta privind lovitura de stat. Ministrul polonez al justiției, Adam Bodnar, l-a suspendat pe procurorul general adjunct Michał Ostrowski, care conducea o anchetă privind presupusa lovitură de stat dată de guvernul polonez la cererea președintelui Tribunalului Constituțional, Bogdan Święczkowski, dominat de PiS. Citește mai mult.

///

BRATISLAVA

Corupția în Slovacia, percepută mai puternic, pe fondul reformelor controversate ale lui Fico. Slovacia a înregistrat o scădere dramatică în Indicele de Percepție a Corupției al Transparency International, coborând 12 poziții până pe locul 59, din 180 de țări. Pe primele poziții se află statele în care populația percepe foarte puțin spre deloc corupția. Explicația în cazul Slovaaciei este atribuită reformelor controversate ale celui de-al patrulea guvern Fico. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Cei mai mulți români au o părere pozitivă despre președinția lui Trump. Șapte din zece români cred că alegerea lui Trump este un lucru bun pentru cetățenii americani, în timp ce 64% o consideră pozitivă pentru români, potrivit unui recent sondaj de opinie în care, de asemenea, doi din zece români au declarat că au încredere în Ursula von der Leyen. Citește mai mult.///

SOFIA

Ancheta UE privind fraudele vizează o afacere cu troleibuze din Belarus în Bulgaria. O societate de stat din Belarus a furnizat troleibuze în cadrul unui proiect european de îmbunătățire a calității aerului în comuna bulgară săracă Vratsa, iar contractul de achiziții publice a devenit acum subiectul unei anchete de fraudă din partea Parchetului European. Citește mai mult.

AGENDA:

UE: Videoconferința informală a miniștrilor comerțului se va concentra asupra relațiilor comerciale dintre UE și SUA;

Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, se întâlnesc cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau;

Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, participă la reuniunea de la Weimar, la Paris, Franța;

Vicepreședintele Comisiei Raffaele Fitto participă la dezbaterea din sesiunea plenară a Parlamentului pe tema „Necesitatea unui sprijin specific pentru regiunile UE care se învecinează cu Rusia, Belarus și Ucraina”;

Comisarul pentru sănătate și bunăstarea animalelor, Oliver Várhelyi, vizitează sediul Agenției Europene pentru Medicamente din Amsterdam, Țările de Jos;

Comisarul pentru agricultură și alimentație Christophe Hansen se întâlnește cu reprezentanții FARM Europe;

Comisarul pentru servicii financiare și uniunea economiilor și investițiilor, Maria Luis Albuquerque, se întâlnește cu președintele Eurosif (Forumul european pentru investiții durabile), Nathalie Dogniez;

Comisarul pentru climă, creștere netă zero și creștere curată, Wopke Hoekstra, găzduiește grupul de lucru privind „tranziția curată și decarbonizarea” în cadrul Dialogului strategic privind viitorul industriei europene a automobilelor;

Sesiunea plenară a Parlamentului votează normele privind TVA pentru era digitală; Dezbateri privind Compasul competitivității, retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, suspendarea Organizației Mondiale a Sănătății și a ajutorului umanitar și pentru dezvoltare al SUA, demisiile și arestările recente ale primarilor din Turcia, criza de sănătate mintală a tinerilor din Europa.
***
[Editat de Vas Panagiotopoulos, Daniel Eck, Sofia Mandilara; corespondență permanentă pentru România: Cătălina Mihai]