Tusk, acuzat că ar fi favorizat lobbyiștii prin proiectul de lege privind energia eoliană - așa-numita afacere „Turbinegate”. | Viena cere aderarea accelerată a Balcanilor de Vest, în special a Bosniei.

*** (sponsor) Ediția de astăzi este sponsorizată de Instagram

Instrumente de protecție familială de la Instagram pentru părinți și adolescenți

Instagram pune la dispoziția părinților o serie de instrumente pentru a-i ajuta să sprijine siguranța și bunăstarea adolescenților lor în cadrul aplicației. Limitarea zilnică a timpului, supravegherea și multe altele. Iar atunci când adolescenții își configurează profilul, conturile lor sunt private în mod implicit. Aflați mai multe 

*** 

În știrile de astăzi din Capitale:

VARȘOVIA 

Liderul de centru-dreapta al Poloniei, Donald Tusk, pe cale să preia fotoliul de prim-ministru săptămâna viitoare, după recentele alegeri, se confruntă deja cu o problemă: partidul conservator PiS, probabil demisionar, i-a acuzat pe succesorii săi că, prin noul său proiect de lege privind energia eoliană, a servit lobbyiștii. Descris drept "turbinegate", acesta este primul presupus scandal al celui de-al treilea guvern al lui Tusk, izbucnind chiar înainte ca guvernul să fie format. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Verzii avertizează că PPE și liberalii care imită extrema dreaptă se vor „întoarce împotriva lor". Pe fondul unor câștiguri majore ale extremei drepte în UE, partidele liberale și conservatoare trebuie să înceteze „să mai alerge după narațiuni de extremă dreapta" pentru a câștiga alegători, deoarece se va întoarce împotriva lor. ΄n cele din urmă, oamenii votează pentru original", a declarat co-președintele Verzilor Terry Reintke pentru Euractiv. Citește mai mult.

BERLIN

Intel își menține investițiile record în semiconductori, în ciuda problemelor bugetare din Germania. Intel își menține planurile de a construi o fabrică de cipuri în Germania în valoare de 30 de miliarde de euro, în ciuda unor incertitudini legate de subvențiile de stat pentru acest proiect, după ce Curtea Constituțională a "aruncat o piedică" în planurile bugetare ale guvernului. Citește mai mult.

VIENA

Austria face presiuni pentru accelerarea aderării la UE a Balcanilor de Vest, în special a Bosniei. Austria insistă asupra accelerării procesului de aderare la UE pentru statele din Balcanii de Vest, în special Bosnia-Herțegovina, pentru a asigura stabilitatea regiunii și protecția acesteia împotriva influenței străine, în timp ce Bruxelles-ul se concentrează pe candidatura Ucrainei la UE. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Un partid de extremă-dreapta, avans în Suedia. Liderul partidului de extremă-dreapta Democrații Suedezi, Jimmie Åkesson, l-a depășit pe actualul prim-ministru moderat de centru-dreapta Ulf Kristersson într-un nou sondaj de opinie publicat luni, un număr tot mai mare de suedezi dorind ca acesta să se alăture guvernului. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Grecia și Turcia îi vizează pe traficanții de migranți pentru a relansa relațiile. Într-un alt efort de a întoarce pagina relațiilor bilaterale tulburi, Grecia și Turcia ar putea face un prim pas la o întâlnire la nivel înalt care va avea loc joi la Atena, cu un nou acord pentru a aborda traficul de migranți. Citește mai mult.

MADRID

Dreapta din Spania ar putea guverna dacă alegerile ar avea loc astăzi: sondaj. Pentru prima dată de la alegerile anticipate din iulie, Partidul Popular (PPE), de centru-dreapta, ar putea guverna Spania cu o majoritate absolută dacă ar avea loc astăzi noi alegeri, a arătat luni un sondaj realizat de 40dB pentru El País și pentru postul de radio privat Cadena SER. Citește mai mult.

LISABONA

Portugalia susține aderarea la UE a statelor Albania, Macedonia de Nord și Muntenegru. Portugalia susține candidaturile de aderare la UE ale Albaniei, Macedoniei de Nord și Muntenegrului, a declarat luni biroul premierului demisionar António Costa, după turneul său în trei țări. Citește mai mult. 

EUROPA DE EST

PRAGA


Premierul ceh spune că UE este departe în a aborda cauzele migrației ilegale. Europa este "din păcate, departe" în rezolvarea cauzelor migrației ilegale, a declarat luni, la Viena, premierul ceh Petr Fiala (ODS, ECR), care s-a întâlnit cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Acesta din urmă accentuează permanent necesitatea de a reduce migrația ilegală în Uniunea Europeană. Citește mai mult.

Cehia inițiază un program pentru depistarea cancerului de prostată. Cehia va lansa un nou program de screening pentru cancerul de prostată în ianuarie 2024, pentru a asigura depistarea și tratarea precoce a bolii. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Reforma slovacă "care reprezintă o amenințare la adresa statului de drept", acum în curs de examinare de către Comisia Europeană. Potrivit unui document care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, Comisia Europeană a primit o propunere de reformă din partea guvernului noului și controversatului prim-ministru Robert Fico, care vizează desființarea Parchetului Special - o măsură despre care opoziția spune că reprezintă o "amenințare directă" la adresa statului de drept din această țară. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA


Exportul de bunuri cu dublă utilizare către Rusia prin Bulgaria este în creștere. Exporturile de bunuri cu dublă utilizare din UE către Rusia prin Bulgaria, Turcia, Armenia și Azerbaidjan au crescut semnificativ, a declarat luni ministrul bulgar de finanțe Asen Vassilev, după ce s-a întâlnit cu comisarul european pentru stabilitate financiară și piețe de capital Mairead McGuinness. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România nu a importat produse agricole ucrainene în ultimele șase luni. România nu a importat produse agricole, inclusiv grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui, din Ucraina în ultimele șase luni, arată datele privind operațiunile vamale înregistrate de Autoritatea Vamală Română. Citește mai mult. 

BELGRAD | ROMA

Meloni confirmă sprijinul ferm al Italiei pentru parcursul Serbiei în UE. Italia susține candidatura Serbiei la UE, a confirmat premierul italian Giorgia Meloni după întâlnirea tete-a-tete cu președintele sârb Aleksandar Vučićv, care a avut loc în Serbia. Citește mai mult.

AGENDA

  • UE: Consiliul Transporturi, Telecomunicații și Energie se reunește pentru a discuta despre rețelele și infrastructura digitală, securitatea cibernetică și multe altele;
  • Vicepreședintele Comisiei
  • Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, participă la COP28, în Emiratele Arabe Unite; se întâlnește cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Ambroise Fayolle; participă la un eveniment la nivel înalt privind "Calea Ucrainei către net zero"; susține un discurs principal la evenimentul de lansare a Inițiativei globale pentru natură, rețele și surse regenerabile; participă la lansarea GIB Gotion InnoBat Batteries;
  • Kadri Simson, comisarul pentru energie, participă la COP28, în Emiratele Arabe Unite; ține un discurs de deschidere la masa rotundă ministerială privind angajamentele globale, organizată de președinția COP; are o întâlnire cu ministrul egiptean al petrolului și al resurselor minerale, Tarek El-Molla; ține un discurs de deschidere la lansarea abordării globale a BEI privind tranziția echitabilă și reziliența echitabilă; participă la o discuție în cadrul unei mese rotunde cu tema "Ofertele ecologice europene dau rezultate - și ce urmează?". "; susține un discurs principal la reuniunea ministerială găzduită de Global Offshore Wind Alliance (GOWA); participă la masa rotundă cu ușile închise din cadrul Zilelor UE pentru energie: schimb de opinii cu miniștrii și reprezentanții Comunității Energiei și multe altele;
  • Vicepreședintele Comisiei, Dubravka Šuica, ține un discurs de deschidere a Forumului Uniunii Internaționale pentru Democrație; Se întâlnește cu președintele IDU și al 22-lea prim-ministru al Canadei, Stephen Harper; Se întâlnește cu președintele Ghanei, Nana Addo Dankwa Akufo-Addo;
  • Vicepreședintele Margaritis Schinas rostește discursul de închidere a conferinței Autorității pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare 2023;
  • Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, rostește discursul de deschidere la conferința Autorității pentru pregătirea și răspunsul în situații de urgență în domeniul sănătății 2023 cu tema "Este UE pregătită?"; Se întâlnește cu prim-ministrul adjunct al sănătății din Ucraina, Serhii Dubrov;
  • Vecinătate și extindere: Olivér Várhelyi îl primește pe ministrul comunicațiilor și transporturilor din Bosnia și Herțegovina, Edin Forto; Primește pe vicepreședintele Consiliului Președinției libiene, Mossa Al-Koni;
  • Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, participă la o simulare a Sistemului de Urgență 112 împreună cu viceprim-ministrul Italiei și ministrul afacerilor externe Antonio Tajani, președintele Regiunii Calabria Roberto Occhiuto, urmată de un punct de presă comun, la Catanzaro, Italia.
[Ediție coordonată de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență din București: Cătălina Mihai]