Grecia și Turcia au semnat joi o serie de documente pentru a îmbunătăți relațiile.| Ministerul german de Externe, în foc încrucișat din cauza proprietăților de lux din Bruxelles.

*** (sponsor) Ediția de astăzi este sponsorizată de Instagram

Instrumente de protecție familială de la Instagram pentru părinți și adolescenți

Instagram pune la dispoziția părinților o serie de instrumente pentru a-i ajuta să sprijine siguranța și bunăstarea adolescenților lor în cadrul aplicației. Limitarea zilnică a timpului, supravegherea și multe altele. Iar atunci când adolescenții își configurează profilul, conturile lor sunt private în mod implicit. Aflați mai multe 

*** 

În știrile de astăzi din Capitale:

ATENA

Grecia și Turcia au semnat joi o serie de documente care confirmă voința lor reciprocă de a întoarce pagina relațiilor lor tulburi și de a se concentra pe agenda pozitivă.Cercurile diplomatice de la Atena au interpretat noua poziție moderată a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan drept o încercare de a se reapropia de Occident, în urma dezacordurilor recente privind probleme externe cheie, precum războiul Rusiei în Ucraina și războiul dintre Israel și Hamas. Citește mai mult.

BERLIN | MADRID

Wagenknecht și Díaz perturbă politica de stânga în Germania și Spania. Sahra Wagenknecht, în Germania, și Yolanda Díaz, în Spania, au anihilat aproape complet partidele de stânga consacrate din țările lor, preluând spațiul politic cu alianțe complet noi - dar cum au ajuns acolo? Citește mai mult. 

BERLIN

Ministerul german de Externe, în foc încrucișat din cauza proprietăților de lux din Bruxelles. Ministerul de Externe al Germaniei a fost aspru criticat de Curtea Federală de Conturi pentru că a irosit banii contribuabililor prin achiziționarea de proprietăți luxoase pentru reprezentanța sa diplomatică din Bruxelles, potrivit unui raport publicat joi. Citește mai mult.

Se mișcă repede, însă promisiunile se fărâmițează : Coaliția germană, în haos la jumătatea mandatului. La doi ani de la preluarea mandatului de către prima coaliție de stânga din Germania din ultimii 16 ani, multe dintre reformele sale ambițioase sunt umbrite de contradicții interne și de un mod de criză constant. Citește mai mult.

PARIS

Macron creează un consiliu format din 12 cercetători pentru a ghida politica științifică franceză. Președintele francez Emmanuel Macron a reunit joi, la Palatul Élysée, zeci de cercetători și patroni de start-up-uri pentru a face apel la o revigorare a cercetării franceze și pentru a anunța crearea unui Consiliu prezidențial de consilieri în domeniul științei și tehnologiei. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

COPENHAGA

Danemarca votează pentru interzicerea arderii textelor religioase în spațiile publice. Partidele aflate la guvernare în Danemarca - social-democrații (S&D), liberalii (Renew Europe) și moderații (Renew Europe) - au votat joi în favoarea unui proiect de lege controversat care prevede că maltratarea textelor religioase importante, precum Coranul sau Biblia, constituie o infracțiune penală. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Sánchez încearcă să frâneze refuzul lui Orban de a deschide ușile UE pentru Ucraina. Premierul spaniol Pedro Sánchez a discutat cu omologul său ungar, Viktor Orban, despre mai multe subiecte de pe agenda politică înaintea Consiliului European de săptămâna viitoare de la Bruxelles, inclusiv despre posibila aderare a Kievului, căreia Orban i se opune ca fiind "prematură". Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Pavel: Cehia va avea într-o zi din nou ambasador în Rusia. Republica Cehă, care în prezent nu este reprezentată la cel mai înalt nivel diplomatic la Moscova, va trimite la un moment dat în viitor un ambasador în Rusia, a declarat președintele Petr Pavel reporterilor după reuniunea de joi a celor mai înalți oficiali constituționali pe probleme de politică externă, potrivit Radio Cehia. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Guvernul lui Fico lucrează pentru a obține controlul absolut al industriei de armament, susține opoziția. Modificările aduse legii concurenței, una dintre primele legi aprobate de guvernul lui Robert Fico, vor crea un tunel spre preluarea industriei de apărare, a avertizat partidul Pentru Popor și fostul vicepremier Veronika Remišová, din opoziție, adăugând că noua legislație oferă ministrului apărării 'puteri nelimitate'. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria va permite Ucrainei să folosească cerul său pentru antrenamente cu F-16. Majoritatea guvernamentală din parlamentul bulgar a fost de acord să pună la dispoziția Ucrainei spațiul aerian bulgăresc pentru antrenamentul avioanelor F-16, potrivit unui proiect de decizie propus de liderii celor trei formațiuni care susțin guvernul. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România va avea 30.000 de stații de încărcare pentru mașini electrice până la jumătatea anului 2026. România intenționează să îmbunătățească infrastructura națională pentru carburanții alternativi la vehiculele rutiere, care include instalarea a cel puțin 30.000 de puncte de reîncărcare până la jumătatea anului 2026, a anunțat joi comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, în cadrul unui eveniment privind mobilitatea durabilă organizat la București. Citește mai mult.

LIUBLIANA

Slovenia va achiziționa un sistem german de apărare antiaeriană. Slovenia va cumpăra sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, fabricat de Diehl Defence GmbH, în baza unui acord pe care l-a semnat cu Ministerul german al Apărării, a anunțat joi Ministerul sloven al Apărării. Citește mai mult.

BELGRAD

Ambasadorul SUA în Serbia: Sper că Serbia va face parte din planurile de extindere a UE. UE este pregătită pentru o nouă fază de extindere și sper că aderarea Serbiei va face parte din aceasta, a declarat ambasadorul SUA în Serbia, Christopher Hill, pentru Euractiv Serbia, între timp popularitatea UE în rândul sârbilor rămâne cea mai scăzută din regiune, iar Belgradul refuză în continuare să se alinieze la politica externă a blocului. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Consiliul Afaceri Economice și Financiare se reunește pentru a discuta despre cadrul de guvernanță economică, posibila introducere a unui euro digital și altele; 
Consiliul Competitivitate (Cercetare și spațiu) este așteptat să facă schimb de opinii cu privire la impactul cercetării și al inovării în elaborarea politicilor, la cadrul de atragere și de păstrare a talentelor din domeniul cercetării, inovării și antreprenoriatului și altele;
Vicepreședintele Comisiei, Dubravka Šuica, participă la o discuție de grup dedicată Declarației privind copiii, tineretul și acțiunea pentru climă în cadrul COP28, în Dubai, Emiratele Arabe Unite; se întâlnește cu directorul executiv adjunct al UNICEF, Kitty von der Heijden;
Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, participă la reuniunea miniștrilor de interne și de securitate din cadrul G7, la Mito, Japonia;
Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, și comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, primesc grupul de promotori ai proiectului "Materii prime critice";
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, participă la reuniunea trilogului privind reglementarea în domeniul gazelor și hidrogenului.
***

[Ediție coordonată de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corepondență din România: Cătălina Mihai]