Partidul Popular European începe să strângă lucrurile pentru a organiza campania Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene. | Premierul Fico își atenuează tonul dur la adresa Ucrainei.

Ediția de astăzi este sponsorizată de Guvernul flamand

Flandra modelează Președinția Consiliului UE

În perioada Președinției belgiene a Consiliului UE, Flandra își asumă un rol important în chestiuni referitoare la industrie, tineret, cultură, mass-media și pescuit. De asemenea, găzduiește numeroase evenimente.

Mai multe detalii, aici. 

În știrile de astăzi din The Capitals:

BRUXELLES

Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta – cel mai mare partid politic din Europa – se pregătește să susțină candidatura Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene.

Von der Leyen, fost ministru german al apărării, ales de liderii UE în 2019, nu și-a anunțat încă intenția de a fi capul de listă al PPE. Cu toate acestea, devine din ce în ce mai evident că este doar o chestiune de timp. Citește mai mult.

BERLIN

Stânga Europeană va alege un cap de listă prea puțin cunoscut, pe fondul lipsei apetitului pentru acest rol. Lipsa de entuziasm în rândul membrilor Stângii Europene determină partidul să aleagă un politician necunoscut pentru a fi cap de listă la alegerile europarlamentare, ceea ce denotă o lipsă generală de interes pentru sistemul contestat al Spitzenkandidaten. Citește mai mult.

PARIS

Protestele fermierilor reprezintă primul test al campaniei pentru alegerile europarlamentare din Franța. Blocajele rutiere din toată țara și exasperarea crescândă din partea fermierilor se conturează a fi primul test politic major pentru candidații la alegerile europarlamentare în Franța, candidați care încearcă să curteze comunitatea agricolă. Citește mai mult.

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Verzii și centrul-dreapta se confruntă în cursa strânsă pentru prezidențiale în Finlanda. Lupta pentru funcția de președinte se va da între doi foști miniștri de externe, Alexander Stubb de la Kokoomus, centru-dreapta, și Pekka Haavisto de la Verzi, ambii cu 26%, respectiv 23% și cu mult înaintea celorlalți candidați, arată cel mai recent sondaj Europe Elects realizat pentru Euractiv înaintea scrutinului de duminică. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Guvernul lui Meloni e supus testului de poziția comună a formațiunilor Liga și Mișcarea 5 Stele privind ajutorul pentru Ucraina. Apelul Mișcării 5 Stele de a opri ajutorul acordat Ucrainei și de a face presiuni pentru negocieri pare să fi sedus Liga, marcând o separare de restul partidelor la guvernare în ceea ce privește Kievul. Decizia pare a fi o încercare de a atrage alegători înaintea viitoarelor alegeri. Citește mai mult.

MADRID

Ministru spaniol: Terorismul ETA și acțiunile separatiștilor catalani nu pot fi comparate. Atacurile comise de gruparea teroristă basca ETA, acum desființată, și acțiunile grupurilor separatiste catalane nu pot fi comparate, a declarat miercuri ministrul spaniol al justiției, Félix Bolaños, după ce Partidul Popular, principala forță de opoziție din Parlament, a insinuat acest lucru. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Fermierii polonezi protestează față de Green Deal, importurile de alimente din Ucraina. Fermierii polonezi au ieșit cu tractoarele pe străzile din întreaga țara pentru a protesta față de Pactul Verde European, a politicilor UE care dăunează agriculturii locale și a afluxului de alimente ucrainene. Vice-ministrul agriculturii, Stefan Krajewski, spune că protestele au ca țintă Bruxelles, nu Varșovia. Citește mai mult.

PRAGA | STOCKHOLM

Cehia și Suedia doresc ca noua Comisie să se concentreze pe piața unică. Noua Comisie Europeană – care urmează să fie formată după viitoarele alegeri europene – ar trebui să înceapă în sfârșit să se concentreze pe competitivitate și pe piața unică, au convenit miercuri reprezentanții administrațiilor cehă și suedeză, precum și membri ai mediului local de afaceri, e la o dezbatere organizată de inițiativa Europe Unlocked la Praga. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Premierul Fico își atenuează tonul dur la adresa Ucrainei. Potrivit premierului ucrainean Denys Shmyhal, omologul său slovac, Robert Fico, l-a asigurat că Bratislava va continua să sprijine aderarea Ucrainei la UE și nu va bloca ajutorul financiar în valoare de 50 de miliarde de euro, în pofida retoricii dure anterioare a lui Fico față de Kiev. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bancă de criptomonede - proces de 3 miliarde de dolari împotriva Bulgariei. Cryptobank Nexo a intentat un proces cu o sumă record de 3 miliarde de dolari împotriva Bulgariei, în urma acțiunilor procurorilor și ale altor instituții de stat împotriva directorilor săi, a anunțat miercuri compania. Citește mai mult.

AGENDA: 

  • UE: Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, participă la dialogul strategic privind viitorul agriculturii; Susține un discurs la ceremonia de decernare a premiilor cetățenilor din Hamburg, Germania;
  • Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, participă la un eveniment la nivel înalt despre viitorul industriei auto și a bateriilor din Bratislava, Slovacia;
  • Vicepreședinta Vĕra Jourová vorbește la Conferința SUA-UE despre libertatea presei;
  • Vicepreședinta Dubravka Šuica se întâlnește cu membrii croați și sloveni ai rețelei „Building Europe with Local Councillors”;
  • Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, îl primește pe ministrul Protecției Mediului și Agriculturii din Georgia, Otar Shamugia;
  • Comisarul pentru extindere, Olivér Várhelyi, o primește pe viceprim-ministra pentru integrarea europeană și euro-atlantică din Ucraina, Olha Stefanishyna; Participă la reuniunea interinstituțională informală privind Facilitatea pentru Ucraina;
  • Comisarul pentru buget, Johannes Hahn, îl primește pe directorul executiv senior al Băncii Mondiale, Axel van Trotsenburg;
  • Comisara pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova, îl primește pe ambasadorul Republicii Populare Chineze la UE,Fu Cong;
***

 

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]