Portugalia ar putea organiza alegeri anticipate după demisia premierului António Costa. | Comisia Europeană ar putea să recomande începerea negocierilor de aderare a Ucrainei, cu condiții. | Polonia: Blocajul transportatorilor la frontieră

*** (sponsor) Ediția de astăzi este susținută de Hydrogen Europe. Descoperiți, învățați, relaționați și fiți inspirați! Înscrieți-vă acum gratuit la evenimentul anului dedicat hidrogenului! Acesta va avea loc la Bruxelles Expo în perioada 20-24.11, locul unde liderii din industrie, cadrele universitare și factorii de decizie politică se vor întâlni și vor discuta despre oportunitățile și provocările care stau în fața economiei bazate pe hidrogen. Înscrieți-vă aici ->

***

În ediția de astăzi The Capitals:

LISABONA

Portugalia ar putea organiza alegeri anticipate după demisia premierului António Costa, marți, pe fondul unei anchete de corupție la nivel înalt,. Sondajele arată că partidul socialist PSD al lui Costa a pierdut 11,4% din intențiile de vot de la alegerile parlamentare din 2022. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Comisia Europeană ar putea să recomande începerea negocierilor de aderare a Ucrainei, cu condiții. Va insista asupra necesității ca Ucraina să îndeplinească pe deplin condițiile stabilite anterior. Citește mai mult.

HAGA

Cabinetul olandez în focuri după dezvăluirile potrivit cărora continuă să livreze F-35 către Israel. Dezvăluirile potrivit cărora Olanda continuă să trimită piese de schimb pentru avioanele de luptă F-35 către Israel după izbucnirea războiului israeliano-palestinian, în ciuda avertismentelor oficialilor Ministerului de Externe, au pus cabinetul olandez la zid, legislatorii și academicienii condamnând această acțiune. Citește mai mult.

BERLIN

Exportatorii germani se revoltă din cauza eșecului acordului comercial UE-Australia. După eșecul surprinzător al negocierilor de un an dintre UE și Australia pentru un acord de liber schimb, reprezentanții industriilor germane orientate spre export au criticat vehement influența disproporționată a intereselor agricole asupra acordurilor comerciale. Citește mai mult.

Ministrul german al economiei critică autoritățile "stricte" ale țării în materie de imigrație. Autoritățile germane pentru imigrație ar putea fi prea ostile față de străini, ceea ce face mai dificilă abordarea deficitului de forță de muncă iminent, a declarat marți ministrul economiei, Robert Habeck, în condițiile în care Germania, ca și alte țări europene, are nevoie disperată de muncitori calificați. Citește mai mult.

PARIS

Furtuna Ciaran: Costurile umane, materiale și financiare asupra Franței. Furtuna Ciaran, cu recorduri de vânt în Franța și în restul Europei de Vest, a lovit puternic coasta atlantică și a lăsat importante pagube umane, materiale și financiare. Citește mai mult.

BRUXELLES

Președinția belgiană a UE se va concentra "ferm" pe deficitul de medicamente critice. Propunerile de abordare a penuriei de medicamente critice vor primi o atenție fermă în timpul mandatului Belgiei la președinția Consiliului European, care începe în ianuarie 2024, a declarat un oficial belgian pentru Euractiv. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Forza Italia se alătură opoziției și Ordinului psihologilor pentru a cere creșterea sprijinului pentru sănătatea mintală. Finanțarea unei măsuri care permite rezidenților italieni cu un anumit venit să beneficieze de acoperire din partea statului pentru ședințele de psihoterapie ar trebui să fie majorată anul viitor, potrivit unui amendament propus de partenerul de coaliție Forza Italia, reluând apelurile socialiștilor și ale Ordinului psihologilor, care semnalează un sistem ineficient pe fondul creșterii numărului de cazuri de automutilare și sinucidere, în special în rândul tinerilor. Citește mai mult.

MADRID

Speranțele lui Sánchez pentru o reînnoire rapidă se năruie pe măsură ce discuțiile privind legea amnistiei se prelungesc. Negociatorii de la PSOE (S&D) al premierului în exercițiu Pedro Sánchez și formațiunea separatistă catalană JxCat au spulberat speranțele lui Sanchez de a obține un mandat reînnoit în această săptămână, deoarece părțile negociatoare au declarat că au nevoie de mai mult timp pentru a pune la punct ultimele detalii ale legii amnistiei. Citește mai mult.

VALLETTA

Uniunea ia măsuri legale împotriva tragerii de timp a Maltei în a pune în aplicare angajamentele făcute pentru a primi fonduri UE. Reforma promisă de către guvernul maltez în ceea ce privește numirea și guvernarea tribunalelor specializate, în cadrul Planului național de redresare și reziliență (PNR) al UE, nu a dat roade, iar acum a fost intentat un proces împotriva membrilor Tribunalului Industrial pentru lipsa de independență, guvernul adăugând combustibil la foc, deoarece promite să acopere cheltuielile de judecată ale acestora. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Ucraina cere Poloniei să oprească blocarea frontierei de către transportatori. Transportatorii din Polonia împotriva inacțiunii guvernului lor, fiind afectați de concurența străină. De când a început războiul din Ucraina, transportatorii din Ucraina erau scutiți de necesitatea de a obține permise pentru a trece granița poloneză, iar firmele din Rusia și Belarus au înființat entități poloneze. În baza scutirii, camioanele ucrainene au traversat granița poloneză de aproximativ 900.000 de ori, față de 180.000 de camioane anual înainte de război. Citește mai mult.

PRAGA

Partidul ceh îl propune pe chestorul Kolaja din Parlamentul European pentru viitorul comisar european. Partidul Piraților din Cehia l-a ales pe fostul vicepreședinte al Parlamentului European și actual chestor al Parlamentului European, Marcel Kolaja, drept candidatul său pentru postul de comisar european prin vot în interiorul partidului. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Slovacia vrea să redirecționeze banii de la ONG-uri către pensionari. Războiul premierului Robert Fico împotriva ONG-urilor continuă cu o modificare a codului fiscal, care le va oferi cetățenilor opțiunea de a oferi o parte din impozitele lor părinților, și nu ONG-urilor, a anunțat ministrul Muncii, Erik Tomáš. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BELGRAD

Raportul Comisiei Europene: Serbia a făcut unele progrese, dar mai are nevoie de muncă în ceea ce privește statul de drept. În timp ce Belgradul a înregistrat unele progrese în sistemul judiciar, s-au înregistrat progrese limitate în ceea ce privește statul de drept, lupta împotriva corupției, crima organizată și libertatea de exprimare, potrivit raportului 2023 al Serbiei, pe care Comisia Europeană îl va publica oficial miercuri. Citește mai mult.

SOFIA

Un partid pro-rus va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului bulgar.
Partidul pro-rus Vazrazhdane va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului bulgar din cauza politicii sale de apărare, a anunțat liderul partidului, Kostadin Kostadinov, într-o postare pe Facebook. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România va cere Comisiei să regândească propunerea de reducere a emisiilor de metan. Bucureștiul intenționează să ceară Comisiei Europene să revizuiască propunerea legislativă de reducere a emisiilor de metan, deoarece România s-ar confrunta cu costuri ridicate în comparație cu alte state membre, după cum a anunțat marți ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Citește mai mult.

LIUBLIANA 

Ancheta privind finanțarea partidelor din Slovenia găsește o presupusă probă de fum. O anchetă parlamentară privind finanțarea ilegală a partidelor politice pare să fi găsit dovezi care arată că cel mai mare partid de opoziție din Slovenia, Democrații (SDS), a construit un sistem paralel de finanțare prin atragerea companiilor pentru a face publicitate în mass-media deținute de partid în schimbul unor contracte profitabile cu statul. Citește mai mult.

TIRANA

Albania publică detaliile acordului cu Italia privind migranții, cetățenii rămân divizați. Agenția albaneză pentru mass-media și informații a publicat mai multe detalii despre acordul dintre Albania și Italia, care ar urma să prevadă crearea unor centre de procesare a solicitanților de azil în această țară, facilitând cererile a până la 36.000 de persoane anual. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Eurogrupul se reunește pentru a discuta perspectivele macroeconomice și bugetare pentru 2024, competitivitatea zonei euro și altele;
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor; Participă la dezbaterea în plenul Parlamentului European privind concluziile reuniunii Consiliului European din 26-27 octombrie;
Vicepreședintele Comisiei, Vĕra Jourová, ia cuvântul la Summitul internațional privind inteligența artificială 2023;
Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, participă de la distanță la reuniunea la nivel înalt a Comitetului director al Obiectivului de dezvoltare durabilă 4 (UNSDG 4); Vorbește la Conferința ambasadorilor UE;
Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, susține un discurs la evenimentul "Dimensiunea socială în planurile naționale de redresare și reziliență", organizat de CESE;
Coeziune și reforme Elisa Ferreira participă la cea de-a 28-a Conferință a președinților regiunilor ultraperiferice, în Tenerife, Spania; are întâlniri cu președintele Insulelor Canare, Fernando Clavijo, și cu președintele Insulelor Azore, José Manuel Bolieiro;
Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, se întâlnește cu ambasadoarea bunăvoinței UNHCR, Cate Blanchett, care se va adresa, de asemenea, Parlamentului European;
Franța: Președintele Emmanuel Macron îl primește pe directorul general al Tik Tok, Shou Zi Chew, în cadrul Forumului pentru pace de la Paris; Apelul lui Nicolas Sarkozy în legătură cu dosarul Bygmalion privind finanțarea ilegală a campaniei sale prezidențiale din 2012;
Finlanda: Ministrul suedez de externe Tobias Billstrom, ministrul apărării Pal Jonson, în vizită oficială;
Estonia: Vizita ministrului taiwanez al afacerilor externe, Joseph Wu;
Portugalia: Președintele Marcelo Rebelo de Sousa convoacă partidele parlamentare;
România: Ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, participă la Conferința Internațională a Gazului 2023, la București;
Rusia: Ministrul afacerilor externe, Serghei Lavrov, prezidează reuniunea privind Ucraina cu ambasadorii din 35 de țări;
***
[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]