Summitul din decembrie, decisiv pentru Ucraina și Moldova. Alte titluri: Fico alege ca grupul său să fie exclus din structurile europene decât să își schimbe retorica despre Ucraina. Franța susține Facilitatea europeană pentru pace în cazul Armeniei.

(P) Ediția de astăzi (en.) este susținută de Centrul Wilfried Martens pentru Studii Europene

Forumul european de idei revine pe 10-11 octombrie la Bruxelles! FEI, conferința anuală premiată a Centrului Martens, revine, reunind factori de decizie politică de centru-dreapta, experți și lideri de afaceri care se concentrează pe provocările cheie ale UE înainte de alegerile europene de anul viitor. Înscrieți-vă acum (en)!

*** 

În știrile de aTitlurile ediției din 4 octombrie a THE CAPITALS

INSTITUȚIILE UE 

Charles Michel susține aprobarea negocierilor de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova la summitul din decembrie. Liderii UE ar trebui să dea undă verde deschiderii negocierilor oficiale de aderare cu Ucraina și Republica Moldova la summitul european din decembrie, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un interviu acordat recent la Bruxelles pentru Lusa și alte media europene. 

"Decembrie va fi un moment important. Va fi o reuniune dificilă, un Consiliu European dificil. Nu aș subestima provocările, dar Comisia ar trebui să publice un raport în următoarele săptămâni [...]. Consiliul European din decembrie ar trebui să ia niște decizii cu privire la Ucraina, la Republica Moldova și dacă deschidem sau nu negocierile", a declarat Michel. Citește mai mult (en)

BRATISLAVA

Robert Fico, câștigătorul alegerilor din Slovacia și liderul partidului Smer, nu își va schimba retorica privind Ucraina și preferă să "plătească prețul" excluderii din grupul UE la care este afiliat partidul său, a declarat el într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare, după ce liderul socialiștilor europeni a amenințat că îl va expulza. Citește mai mult (en).

INSTITUȚIILE UE
UE "a dat prea mult pieței", afirmă principalul candidat al Verzilor francezi

"Un vânt rău suflă împotriva ecologiei. În aceste condiții ne apropiem de alegerile europene", avertizează Marie Toussaint, europarlamentar și cap de listă al Verzilor francezi (Europe Écologie - Les Verts, EELV) pentru alegerile din iunie 2024, într-un interviu acordat Euractiv France. Citește mai mult (en).

EUROPA DE VEST

PARIS

Franța solicită ca Armenia să beneficieze de Facilitatea europeană pentru pace. Uniunea Europeană și statele sale membre pot "face mai mult" pentru a ajuta Armenia și pentru a trimite "un semnal clar", a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna, care a anunțat, de asemenea, marți, că Franța va livra "echipamente militare". Citește mai mult (en).

Franța prezintă un plan pro-suveranitate pentru a salva sectorul zootehnic afectat de criză. Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a prezentat marți o serie de măsuri pentru ca sectorul zootehnic aflat în criză să își recâștige suveranitatea alimentară pierdută de mult timp în aproape toate sectoarele.  Citește mai mult (en).

VIENA | PRAGA | BRATISLAVA

Efect de domino în Europa Centrală, țările introduc controale la frontieră pe modelul Poloniei. Cehia introduce controale aleatorii la granița cu Slovacia; cu toate acestea, nu numărul de migranți a stat la baza acestei decizii, ci mai degrabă decizia guvernului polonez, care a declanșat un efect de domino în regiunea Europei Centrale. Citește mai mult (en)

BRUXELLES

Construcția primei insule energetice în largul coastelor belgiene va începe în 2024. Autorizația de planificare a fost acordată pentru primul proiect de insulă energetică din lume din Marea Nordului, iar lucrările vor începe la începutul anului 2024, a anunțat marți operatorul de rețea Elia. Citește mai mult (en).

HAGA

Proiectul de lege privind azilul "bani contra locuințe" obține majoritatea în parlamentul olandez. Proiectul de lege privind azilul, îndelung dezbătut, care ar compensa autoritățile locale pentru primirea de refugiați suplimentari, a obținut marți majoritatea în parlament înainte de votul final de săptămâna viitoare, dar este puțin probabil să fie ratificat de Senat. Citește mai mult (en).

LUXEMBURG

Va continua coaliția "Gambia"? Lucrurile arată bine pentru actuala coaliție de guvernare din Luxemburg, întrucât se așteaptă ca liberalii, centrul-stânga și Verzii să obțină cele 31 de locuri necesare pentru a continua. Citește mai mult (en).

STATELE NORDICE ȘI BALTICE 

STOCKHOLM

Suedia promite mai multe drone de recunoaștere facială în lupta împotriva violenței între bande. Citește mai mult (en)

SUDUL EUROPEI

LISABONA

Acordul de mobilitate al Portugaliei cu CPLP nu intră în conflict cu normele Schengen, susține secretarul de stat. Nu există nicio incompatibilitate între acordul de mobilitate dintre Comunitatea țărilor de limbă portugheză (CPLP) - care permite cetățenilor să solicite un permis de ședere în Portugalia - și regimul Schengen, a declarat pentru Lusa secretarul de stat portughez pentru afaceri europene, Tiago Antunes. El a adăugat că au clarificat acest aspect Comisiei în mai multe rânduri, dar Comisia Europeană a decis să deschidă oricum o procedură de infringement. Citește mai mult (en)

ROMA 

Studenții italieni cer mai multe fonduri pe fondul crizei costului vieții. Sute de studenți au cerut mai multe fonduri pentru educație și s-au opus chiriilor ridicate, în cadrul unui protest organizat marți, la Torino, în fața unui eveniment la care a participat premierul italian Giorgia Meloni. Citește mai mult (en).

MADRID

Sánchez, nominalizat pentru formarea guvernului, promite "armonie" cu Catalonia. Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, l-a desemnat marți pe premierul interimar Pedro Sánchez - care a promis că va continua să lucreze pentru "armonie" în Catalonia, o problemă politică spinoasă pe care trebuie să o rezolve dacă vrea să revină la putere - drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Citește mai mult (en)

VALETTA

Comisia Europeană: Pavilionul noului transportator al Maltei nu va fi același cu Air Malta. Noua companie aeriană de stat din Malta va fi diferită de fosta AirMalta. Guvernul a încercat să facă o tranziție cât mai ușoară de la închiderea AirMalta la crearea unei noi companii aeriene bugetare, inițial având în vedere să mențină numele și marca, a declarat Comisia Europeană pentru The Shift. Citește mai mult (en).

EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST

VARȘOVIA

NATO a primit premiul de Cavaler al Libertății la Forumul de Securitate de la Varșovia. Evenimentul reunește politicieni și experți militari și în domeniul apărării din întreaga lume. Distincția de Cavaler al Libertății a fost oferită pentru rolul în menținerea păcii în zona transatlantică. Citește mai mult (en)

BRATISLAVA

Robert Fico, câștigătorul alegerilor din Slovacia și liderul partidului Smer, nu își va schimba retorica privind Ucraina și preferă să "plătească prețul" excluderii din grupul UE la care este afiliat partidul său, a declarat el într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare, după ce liderul socialiștilor europeni a amenințat că îl va expulza. Citește mai mult (en).

BUCUREȘTI

Boom-ul fotovoltaic din România ar putea avea efecte negative din cauza rețelei electrice vechi. Vechea rețea electrică a României ar putea să nu facă față creșterii fără precedent a utilizării sistemelor fotovoltaice, care a dus până acum la un volum de producție de energie de 1.063 MW. Citește mai mult (en).

SOFIA

Guvernul bulgar promite că nu va închide forțat centralele electrice pe cărbune. Guvernul bulgar le-a promis muncitorilor din sectorul cărbunelui - care au blocat drumurile în semn de protest - că nu va lua nicio decizie administrativă de închidere a centralelor electrice pe cărbune până în 2038, lăsând această chestiune în întregime în seama pieței libere. Citește mai mult (en).

LIUBLIANA 


A fost desemnat un nou ministru sloven al sănătății, în timp ce remanierea guvernului este iminentă. Premierul Robert Golob a nominalizat un candidat pentru postul de ministru al sănătății, la trei luni după ce s-a despărțit de Danijel Bešič Loredan din cauza unei diferențe de opinie privind reforma sănătății, proiectul emblematic al guvernului. Citește mai departe.

BALCANI

BELGRAD | PRISTINA

Tensiunile persistă în Kosovo, Radoičić a fost arestat. Poliția kosovară a continuat să efectueze raiduri în Banjska, în nordul Kosovo, în urma atacului terorist din 24 septembrie, iar marți, Serbia l-a arestat pe Milan Radoičić, fostul vicelider al Listei sârbe, a recunoscut implicarea sa în conducerea atacului care a ucis un polițist kosovar.Citește mai mult (en)

PRISTINA

Deputații europeni cer ridicarea sancțiunilor UE pentru Kosovo și măsuri dure pentru Serbia după atacul terorist.  Deputații din Parlamentul European au dezbătut situația din Kosovo după atacul terorist din 24 septembrie, care ar fi fost susținut de Belgrad, parlamentarii cerând măsuri urgente împotriva Serbiei și ridicarea sancțiunilor împotriva Kosovo. Citește mai mult (en)

TIRANA

Balcanii de Vest se bucură de tarife de roaming mai mici în UE în urma unui nou acord. Un acord între 38 de operatori de telecomunicații din Balcanii de Vest și UE - care reduce costul roaming-ului - a intrat în vigoare, reducând costul datelor de internet pentru locuitorii din aceste regiuni atunci când se află în UE și invers. Citește mai mult.

AGENDA:

  • UE: Adina Vălean, comisarul pentru transporturi, ține un discurs de deschidere la Zilele mobilității urbane de la Sevilla, Spania; lansează Declarația privind ciclismul;
  • Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, ia cuvântul la "Armarea foametei: Încercările Rusiei de a destabiliza lumea" în cadrul panelului de discuții din cadrul Forumului de securitate de la Varșovia;
  • Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, vizitează Nairobi, Kenya;
  • Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, participă la dezbaterea în plenul Parlamentului privind propunerea de prelungire a termenului de valabilitate a glifosatului;
  • Sesiunea plenară a Parlamentului dezbate necesitatea adoptării rapide a pachetului privind azilul și migrația;
  • Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, îl primește pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel;
  • Președintele BCE, Christine Lagarde, vorbește la deschiderea conferinței de politică monetară de la Berlin, Germania;
  • Germania: Cancelarul Olaf Scholz îl primește pe prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov;
  • Franța: Președintele Emmanuel Macron îl primește pe premierul finlandez Petteri Orpo; ministrul afacerilor externe Catherine Colonna participă la o audiere în cadrul Adunării privind Niger și Gabon;
  • Austria: Premierul bulgar Nikolai Denkov în vizită oficială pentru a discuta despre aderarea la Schengen, migrație;
  • Rusia: Președintele Vladimir Putin îl primește pe președintele Abhaziei, Aslan Bjania;
***

[Ediție în limba engleză editată de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]