The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de Instagram

Centru de familie pentru părinți și adolescenți: Mai multă siguranță pe Instagram

Instagram pune la dispoziția părinților un set de instrumente de siguranță care pot fi folosite pentru a-i proteja pe adolescenți în cadrul aplicației, cum ar fi limitarea timpului, supravegherea și multe altele, iar atunci când adolescenții își configurează profilul, conturile lor devin private în mod implicit. Află mai multe >>

În ediția de astăzi The Capitals:

VARȘOVIA

Comisia Europeană a trimis Poloniei șase notificări oficiale de plată a amenzilor zilnice restante pentru că nu s-a conformat deciziei Curții de Justiție a UE care obligă Polonia să desființeze Camera disciplinară a Curții Supreme, recent înființată și foarte criticată, relatează presa poloneză. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Verzii germani avertizează asupra iminentei crize guvernamentale. În timp ce disputa dintre membrii coaliției tripartite din Germania a atins miercuri un nou nivel, Verzii de la guvernare au avertizat asupra unei crize guvernamentale iminente, deoarece, potrivit acestora, încrederea în cadrul guvernului este acum grav afectată. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Le Pen își menține poziția potrivit căreia Crimeea este "rusească". Liderul extremei drepte franceze Marine Le Pen și-a menținut poziția potrivit căreia Crimeea este rusă, susținând că locuitorii din Crimeea au votat în mod liber pentru referendumul de validare a atașamentului la Rusia, într-o audiere parlamentară de miercuri. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Austria nu a prezentat încă un plan clar de decuplare de la gazul rusesc, susține Comisia. Austria nu are un plan clar definit pe termen scurt pentru a reduce importurile de gaze rusești, a declarat miercuri Comisia Europeană în cadrul evaluării Semestrului European. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Verzii belgieni îl critică pe De Croo pentru că a reluat apelul lui Macron de a încălca legea climatică. Partidul Verzilor din Belgia, inclusiv ministrul climei și mediului, Zakia Khattabi, a criticat apelul premierului Alexander De Croo pentru o pauză de reglementare privind clima UE. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Asociațiile de afaceri olandeze critică propunerea de taxă punitivă pe combustibilii fosili. Asociațiile de afaceri, deși au salutat în linii mari pachetul de măsuri climatice al guvernului, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o propunere de impozitare a energiei pe combustibilii fosili într-o scrisoare adresată parlamentului, susținând că aceasta ar putea duce la o creștere abruptă a costurilor din cauza lipsei de surse alternative de energie. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

OSLO 

Oslo găzduiește cea mai mare navă de război din lume, o demonstrație de forță "ilogică", spune Rusia. Primirea de către Norvegia a celei mai mari nave de război din lume, portavionul american USS Gerald R. Ford, în apele sale în următoarele patru zile, este o demonstrație de forță ilogică și dăunătoare, a declarat Ambasada Rusiei la Oslo. Citește mai mult (eng.)

HELSINKI | COPENHAGA

O investiție daneză va crește cu o treime producția de energie eoliană a Finlandei. Copenhagen Infrastructure Partners și compania finlandeză de energie eoliană Myrsky Energia au anunțat miercuri un parteneriat care vizează generarea a aproximativ 1,8 gigawați (GW) de energie eoliană terestră în următorul deceniu în Finlanda, o măsură care ar crește producția actuală a țării cu o treime. Citește mai mult (eng.)

STOCKHOLM | PRAGA

Republica Cehă cumpără vehicule blindate suedeze pentru 2 miliarde de euro. Republica Cehă va cumpăra 246 de vehicule de luptă CV90 de la compania suedeză BAE Systems Hägglunds din Örnsköldsvik, într-o tranzacție de 22 de miliarde de coroane suedeze (2 miliarde de euro), a dezvăluit miercuri Administrația suedeză a resurselor de apărare. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ROMA

Italia consideră Cornul Africii  "strategic" pentru stabilitatea continentală. Guvernul italian condus de Giorgia Meloni își propun să aibă o prezență mai mare pe continentul african, cu un accent deosebit pe regiunea Cornul Africii, a anunțat ministrul de externe și vicepremierul Antonio Tajani la o conferință ONU la Roma. Citește mai mult (eng.)

MADRID

Fraudă la alegerile din Spania la votul prin corespondență. Garda Civilă spaniolă a arestat miercuri șapte persoane și anchetează alte trei pentru că ar fi cumpărat voturi prin corespondență în Mojácar, cu doar patru zile înainte de alegerile cheie regionale și municipale din Spania. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Portugalia vrea 3,3 miliarde de euro în plus în cadrul planului de redresare al UE. Portugalia și-a exprimat intenția de a solicita împrumuturi suplimentare în valoare de 3,3 miliarde de euro în cadrul Planului de redresare și reziliență (RRP), a anunțat miercuri Comisia Europeană, solicitând țării să accelereze punerea în aplicare. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

Cehia intenționează să se abțină de la votul UE privind Convenția de la Istanbul. Cehia se va abține de la votul Consiliului UE privind ratificarea Convenției de la Istanbul, a decis miercuri guvernul ceh. Citește mai mult (eng.) 

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Cel mai mare partid din Bulgaria va boicota biroul procurorului. Parlamentarii celui mai mare partid bulgar, GERB, vor vota împotriva tuturor cererilor de ridicare a imunităților parlamentare până la adoptarea proiectului de lege privind reforma judiciară, boicotând efectiv biroul procurorului, a declarat partidul după ce biroul procurorului a depus o cerere de ridicare a imunității fostului ministru al energiei și actual parlamentar GERB, Delyan Dobrev. Citește mai mult (eng.)  

Comisia Europeană cere Bulgariei să reducă subvențiile pentru energie și să diminueze consumul. Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende schema actuală de subvenții de stat pentru sectorul privat, pentru a reduce deficitul bugetar, și să implementeze măsuri de reducere a consumului de energie electrică. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI | BERLIN

Președintele României promite un ajutor "fără limite" pentru Ucraina în timpul vizitei în Germania. România va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar și fără limite de timp, a declarat președintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, miercuri, la București. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Marea Britanie se angajează să continue sprijinul NATO în Kosovo. Marea Britanie s-a angajat să continue să contribuie la misiunea NATO Kosovo Force (KFOR) din Kosovo cel puțin până în 2026, a declarat ministrul forțelor armate, James Heappey, în timpul unei vizite în Kosovo în această săptămână. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Raportul Freedom House privind democrația: Situația din Albania se îmbunătățește în ceea ce privește corupția, dar se clatină în alte domenii. Albania a înregistrat o ușoară îmbunătățire în raportul Freedom House Nations in Transit 2023, deși raportul de țară care îl însoțește relevă probleme sistemice grave care nu au fost încă rezolvate. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]