Reviriment al COVID. Virusul și variantele sale sunt "încă printre noi" și circulă tot mai mult, a declarat pentru Euractiv comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, reiterând apelul la vaccinare în fața coexistenței a trei virusuri.

În știrile de astăzi: COVID și variantele sale sunt "încă printre noi" și circulă din ce în ce mai mult în comunitățile noastre, a declarat pentru Euractiv comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, subliniind necesitatea vaccinării în contextul coexistenței simultane a trei virusuri.

Date recente arată că unele țări din UE se confruntă cu o reapariție a cazurilor de COVID, în timp ce Kyriakides a declarat că o provocare suplimentară este reprezentată de co-circulația altor boli respiratorii.

În Croația, presa locală a raportat că, în perioada 12-18 decembrie, au fost înregistrate 68 de decese legate de Covid.

În Grecia, există previziuni pentru 80 de decese săptămânale dacă tendințele actuale continuă, în timp ce în Italia, cazurile de gripă și COVID au atins un record în ultimele două săptămâni ale anului 2023.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a declarat pentru Euractiv că reaparițiile SARS-CoV-2, precum și gripa sezonieră și virusul sincițial respirator (RSV) nu sunt neașteptate, la fel ca și co-circulația celor trei virusuri. "Vaccinarea rămâne un scut crucial împotriva COVCIV, în special pentru cei mai vulnerabili din societățile noastre.

Am subliniat acest lucru într-o scrisoare trimisă tuturor miniștrilor Sănătății în septembrie privind necesitatea vaccinării împotriva COVID și a gripei sezoniere", a precizat Kyriakides, subliniind necesitatea de a fi în permanență vigilenți și pregătiți. "Avem nevoie de teste adecvate, de secvențiere, de raportare și de partajarea datelor COVID.

Acesta este singurul mod în care putem continua să urmărim în mod eficient răspândirea virusurilor care circulă și a variantelor acestora și să ne păstrăm reciproc în siguranță", a adăugat ea. Potrivit ECDC, țările raportează o combinație de tendințe de creștere și de scădere a activității SARS-CoV-2, a spitalizărilor COVID-19, a internărilor în terapie intensivă și a deceselor, cu rezultate grave predominant în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste. Experții avertizează însă că o imagine mai clară a situației va fi probabil disponibilă în următoarele două săptămâni, după vacanța de Crăciun, când au loc multe reuniuni. Unele capitale se gândesc deja să introducă noi măsuri restrictive, cum ar fi obligativitatea folosirii măștilor în anumite locuri.

Max Griera de la Euractiv relatează că, în cadrul unei reuniuni de luni, Ministerul spaniol al Sănătății a avut un conflict cu regiunile autonome în legătură cu utilizarea obligatorie a măștilor în centrele de sănătate. Aseară târziu, Ministerul Sănătății a impus, începând de miercuri, folosirea măștilor în centrele de sănătate din toată țara. 

Există temeri că introducerea unor măsuri restrictive înainte de alegerile europene ar putea fi riscantă, deoarece ar putea fi exploatată politic de extrema dreaptă. (Sarantis Michalopoulos | Euractiv.com)

BULA DIN BRUXELLES

Syriza din Grecia se alătură socialiștilor din UE? Trei membri influenți ai partidului de stânga Syriza au declarat că partidul ar trebui să ia decizia "curajoasă" de a părăsi stânga UE și de a se alătura grupului socialist din Casa UE. Liderul Syriza, Stefanos Kasselakis, a declarat recent că partidul va rămâne în Stânga UE. Cu toate acestea, el a promis că va fi o punte de legătură între socialiști și Verzi.

"Social-democrația este o poveste pătată. Dacă unii oameni cred că stânga a ajuns la un cerc complet, eu nu sunt de acord", a remarcat eurodeputatul Kostas Arvanitis. Euractiv a fost informat că scrisoarea va fi discutată ca parte a noii identități a Syriza, dar este puțin probabil că va exista o schimbare de grup în UE.

Nutriscore din nou pe agenda UE: Președinția belgiană a Consiliului UE își propune să redeschidă dezbaterea privind controversata etichetare a alimentelor Nutriscore, relatează Angelo di Mambro, Euractiv. Nutriscore a divizat națiunile UE, Italia și alte țări din sud temându-se că aceasta dezavantajează dieta mediteraneană tradițională.

Nu toți au acces la vot la alegerile din UE: Persoanele cu dizabilități intelectuale se confruntă cu obstacole legale pentru a vota la alegerile europene în șapte țări europene, deoarece nu au voie să aibă un tutore care să le asiste în secțiile de votare. Eleonora Vasques relatează despre acest subiect.

PARIS | PRAGA

Ministrul francez al energiei vizitează Praga pentru a promova cooperarea în domeniul nuclear. Ministrul francez al energiei, Agnès Pannier-Runacher, se va afla luni și marți la Praga pentru a face progrese în ceea ce privește cooperarea nucleară franco-cehă, în special în ceea ce privește construcția de noi reactoare. Citește mai mult.

BERLIN

Germania se confruntă cu o fragmentare politică "fără precedent". În timp ce nemulțumirea alegătorilor este în creștere în cea mai mare economie europeană, scena politică din Germania este din ce în ce mai fracturată, cu un nou actor politic care încearcă să cucerească alegătorii care au întors spatele partidelor tradiționale. Citește mai mult.

PARIS

Premierul francez Elisabeth Borne demisionează. Premierul Elisabeth Borne a demisionat luni seară în urma unei întâlniri cu președintele Emmanuel Macron care a durat puțin peste o oră, a anunțat luni Palatul Elysée într-un comunicat de presă. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Fostul comisar european finlandez se prăbușește în sondajele pentru prezidențialele naționale. Fostul comisar european finlandez Jutta Urpilainen, care și-a părăsit recent postul pentru a candida la președinție din partea Partidului Social Democrat, nu se simte prea bine în rândul alegătorilor, arată o proiecție EuropeElects comandată de Euractiv înaintea alegerilor de la sfârșitul lunii ianuarie. Citește mai mult.

STOCKHOLM

Un ministru suedez și un comandant suprem avertizează asupra unui posibil război în Suedia. Actorii de top din domeniul securității, inclusiv ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, și comandantul-șef al țării, Micael Bydén, sunt de acord că Suedia s-ar putea confrunta în curând cu un război și au făcut apel la o reziliență sporită, inclusiv în rândul populației civile. Citiți mai mult.

COPENHAGA

Un partid danez de extremă-dreapta insistă ca regina demisionară să îl proclame pe noul rege, nu pe premier. Liderul Partidului Popular Danez de extremă dreapta, Morten Messerschmidt, insistă că premierul social-democrat Mette Frederiksen nu ar trebui să îl proclame duminică pe noul rege, așa cum este tradițional, și că, de fapt, regina demisionară Margrethe ar trebui să facă anunțul. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Opoziția spaniolă se teme că recunoașterea pașaportului kosovar ar putea crea un precedent pentru Catalonia.
Principala forță de opoziție din Spania, Partido Popular, a cerut explicații din partea guvernului cu privire la recunoașterea pașapoartelor din Kosovo, susținând că aceasta ar putea crea un precedent pentru recunoașterea pașapoartelor catalane în viitor. Citește mai mult.

ROMA

Meloni sub presiune pentru a desființa grupul fascist.
Partidele de opoziție de stânga din Italia i-au cerut premierului Giorgia Meloni să ia măsuri și chiar să dizolve grupul de militanți de extremă dreapta care duminică a comemorat moartea a trei foști membri și a fost văzut făcând saluturi fasciste în timpul unui miting la Roma. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Bratislava va construi primul său terminal GNL, în ciuda eliminării treptate a combustibililor fosili. Temerile că terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) din Slovacia ar putea sfârși ca o investiție eșuată sunt întărite de experții care avertizează că se construiește prea multă infrastructură de GNL pe măsură ce combustibilii fosili sunt eliminați treptat și că este posibil să existe un surplus pe piață după 2030. Citește mai mult.

Coaliția de guvernare și independenții se vor confrunta în alegerile prezidențiale din Slovacia. Coaliția aleasă de Fico și un candidat independent se vor confrunta probabil în viitoarele alegeri prezidențiale, despre care președintele parlamentului slovac, Peter Pellegrini, a anunțat luni că vor avea loc în două tururi, pe 23 martie și 6 aprilie. Citește mai mult.

VARȘOVIA


Tusk găzduiește un miting împotriva discursului împotriva urii pentru a justifica preluarea presei publice. Premierul polonez Donald Tusk convoacă sâmbătă un miting împotriva discursului urii la Gdańsk, în încercarea de a justifica politicile sale privind mass-media publice, care au divizat societatea poloneză și au stârnit îngrijorări serioase în rândul organizațiilor pentru libertatea presei. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

BELGRAD

Caz urgent depus la Comitetul ONU pentru tortură al unui politician sârb de opoziție bătut.
A fost depusă o sesizare urgentă la Comitetul ONU împotriva torturii cu privire la presupusa răpire și tortură a politicianului sârb de opoziție Nikola Sadulovic . Acesta adusese un omagiu la mormântul unui erou din războiul albanez din Kosovo; UE păstrează tăcerea. Citește mai mult.

Vučić promite "schimbări substanțiale", dar echilibrează relațiile cu UE, Rusia și China. Schimbări profunde și esențiale trebuie făcute în toate sferele vieții pentru ca Serbia să continue să progreseze, a declarat președintele sârb Aleksandar Vučić, adăugând că va fi esențial să se echilibreze relațiile cu UE, Rusia și China. Citește mai mult.

SOFIA

Opoziția rusă susține că poliția a acționat violent la un concert la Sofia. Securitatea bulgară a îndepărtat spectatorii care fluturau steaguri ucrainene la concertul grupului rock rusesc DDT și au devenit agresivi, a susținut activistul rus de opoziție Evgheni Chupov, care a primit statutul de refugiat în Bulgaria în 2021. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Președintele Comisiei Ursula von der Leyen susține un discurs la evenimentul Camerei de Comerț Stade pentru regiunea Elbe-Weser;
Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, participă la o masă rotundă cu Consiliul European al Tinerilor Fermieri (CEJA) și cu alți reprezentanți ai ecosistemului agroalimentar la Lennik, Belgia;
Vicepreședintele Dubravka Šuica o primește pe Eva Reina Botonero, director al Agenției Europene pentru Informare și Consiliere pentru Tineret (ERYICA);
Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, o primește pe Valeria Ronzitti, secretarul general al SGI Europa.
***

[Editori ai versiunii în engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondență de la București: Cătălina Mihai]