Vazrazhdane s-a alăturat ID. | Germanul Scholz, presat de propria coaliție să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de: the European Round Table for Industry (ERT)

A message from ERT & European Movement International Step into the DeLors-ean with ERT & EMI: This Thursday, join us and Enrico Letta, EVP Margrethe Vestager, ERT Chair-Jean-François van Boxmeer, Dr Ilham Kadri, Guy Verhofstadt, Stefano Grassi & other special guests for a series of discussions about renewing the dynamic of European economic integration.

Find out more

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de: the European Round Table for Industry (ERT)

A message from ERT & European Movement International Step into the DeLors-ean with ERT & EMI: This Thursday, join us and Enrico Letta, EVP Margrethe Vestager, ERT Chair-Jean-François van Boxmeer, Dr Ilham Kadri, Guy Verhofstadt, Stefano Grassi & other special guests for a series of discussions about renewing the dynamic of European economic integration.

Find out more

***

În știrile de astăzi din The Capitals:

SOFIA

Partidul pro-rus de extremă dreapta Vazrazhdane s-a alăturat grupului de extremă dreapta Identitate și Democrație din Parlamentul European, au anunțat miercuri deputații din partidul eurosceptic bulgar, după ce au vizitat Moscova la invitația partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin. Citește mai mult.

BERLIN

Germanul Scholz, presat de propria coaliție să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina. Presiunea a crescut asupra cancelarului german Olaf Scholz pentru a trimite rachete Taurus în Ucraina, deoarece legislatorii din coaliția sa de guvernare au votat joi o rezoluție pentru a livra "sisteme de arme cu rază lungă de acțiune" Ucrainei. Citește mai mult.

PARIS

Comuniștii și Verzii francezi critică planurile UE de a introduce "permise pentru tractoare". Parlamentarii comuniști și verzi francezi au cerut deputaților europeni să se opună, în cadrul votului de săptămâna viitoare, introducerii de noi permise pentru conducerea tractoarelor, ca parte a directivei revizuite a UE privind permisele de conducere. Citește mai mult.

HAGA

Premierul olandez Rutte se află într-o poziție puternică pentru a conduce NATO cu sprijinul SUA, Marii Britanii, Franței și Germaniei. Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania l-au susținut joi pe premierul olandez demisionar Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la șefia NATO, plasându-l într-o poziție puternică pentru a câștiga conducerea alianței transatlantice. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

RIGA

Letonia aprobă interzicerea produselor agricole rusești. Într-o mișcare istorică, parlamentul leton a aprobat joi interzicerea importurilor de produse agricole din Rusia și Belarus până cel puțin în 2025, devenind astfel prima țară din UE care face acest lucru. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Alexis Tsipras intervine pentru a preveni prăbușirea stângii grecești - cere noi alegeri. După luni de tăcere de la demisia sa de la conducerea partidului grec de opoziție de stânga Syriza, fostul său lider și prim-ministru Alexis Tsipras a cerut noi alegeri pentru conducerea partidului, în contextul în care diviziunile în curs s-au agravat. Citește mai mult.

ROMA

Jocul de putere Meloni-Salvini în cadrul coaliției se intensifică. Fratelli d'Italia și Forza Italia, ale premierului Giorgia Meloni, au votat împotriva unei propuneri înaintate de partenerul de guvernare, Lega, a lui Matteo Salvini, de a avea trei mandate în loc de maximum două în prezent pentru guvernatorii regionali și primarii anumitor municipalități, Lega solicitând deja parlamentului să emită un aviz în acest sens. Citește mai mult.

MADRID

Judecătorii spanioli, puternic divizați în privința trimiterii în judecată a lui Puigdemont pentru terorism. Nu există în prezent dovezi solide pentru a-l trimite în judecată pe fostul președinte catalan și lider separatist Carles Puigdemont pentru infracțiuni de terorism care ar fi fost comise în perioada de apogeu a mișcării separatiste din Catalonia, a declarat joi procurorul-șef adjunct al Curții Supreme din Spania, María Ángeles Sánchez, contrazicând opinia principalului organism consultativ al judecătorilor spanioli. Citește mai mult.

LISABONA

Un spital portughez efectuează primul transplant de ficat robotizat din Europa. Spitalul portughez Curry Cabral din Portugalia a efectuat primul transplant robotic de ficat din Europa pe un pacient cu ciroză, care se află acum acasă și "se recuperează bine", a anunțat joi instituția. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

BRATISLAVA

Fico din Slovacia dă înapoi în privința reformei dreptului penal după presiunile UE și interne. Guvernul premierului Robert Fico a restabilit termenul de prescripție pentru infracțiunile violente și a retras un proiect de lege care ar fi slăbit protecția denunțătorilor, revenind efectiv asupra propunerilor sale inițiale controversate de reformare a codului penal, în urma criticilor Comisiei Europene și a protestelor la nivel național. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Bruxelles-ul va aproba fonduri de redresare pentru Polonia, potrivit presei. Comisia Europeană este pregătită să aprobe prima plată pentru Polonia din Fondul european de redresare și de reziliență, ceea ce ar putea avea loc chiar săptămâna aceasta. Citește mai mult.

PRAGA

Fermierii cehi continuă să protesteze, rămânând pașnici. Fermierii cehi au condus 3.000 de utilaje la granițele țării cu Slovacia, Polonia și Germania, în timp ce alți fermieri au organizat joi proteste în marile orașe, despre care guvernul a declarat că au rămas pașnice. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

ZAGREB

Croația va construi o autostradă spre Dubrovnik care să ocolească Bosnia, folosind podul existent finanțat de UE. Croația începe construcția ultimei secțiuni a autostrăzii de la Zagreb la Dubrovnik și se pare că traseul autostrăzii va ocoli teritoriul Bosniei și Herțegovinei vecine și va folosi podul Pelješac, finanțat de UE, care va conecta sudul îndepărtat al Croației cu restul țării și cu UE începând din 2022. Citește mai mult.

TIRANA

Migranți da, infractori nu încă: Parlamentul albanez este divizat în ceea ce privește acordul cu Italia și amnistia penală.
Parlamentul albanez a votat pentru ratificarea unui acord controversat cu Italia pentru procesarea migranților într-un oraș de la malul mării din nordul țării, fiind în același timp forțat să renunțe la o amnistie penală, descrisă drept "un act de milă" promovat de partidul de guvernământ din cauza supraaglomerării semnificative a închisorilor din țară. Citește mai mult.

AGENDA:
UE:
Eurogrupul se reunește pentru a discuta despre viitorul piețelor financiare și de capital europene, despre recentele evoluții bugetare din Slovacia și multe altele;
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, împreună cu prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, se întâlnesc cu prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk;
Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, prezidează dialogul privind tranziția curată în ceea ce privește materiile prime critice;
Vicepreședintele Valdis Dombrovskis participă la Forumul Eurofi (reglementare financiară) de la Gent, Belgia;
Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la evenimentul "Meet the Skills Champions", organizat în colaborare de Comisie și CESE;
***
[Coordonatori ai versiunii în limba engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]