The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de Alianța Liberă Europeană (EFA)

Eliminarea pragurilor electorale: voturi corecte pentru o reprezentare corectă

În procesul electoral din întreaga Europă, democrația este limitată de pragurile electorale, iar parlamentele nu reflectă diversitatea reală a societății. Toți alegătorii sunt egali și toate voturile trebuie să conteze în egală măsură. Aflați mai multe >>

În ediția de astăzi The Capitals:

BUDAPESTA

Investițiile străine directe (ISD) pot înlocui fondurile UE și sunt chiar mai bune, a declarat marți ministrul Dezvoltării Economice, Márton Nagy, adăugând că înghețarea prețurilor nu va fi ridicată deocamdată, iar inflația va coborî la o singură cifră până la sfârșitul anului 2023. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Liderii Parlamentului UE cer o misiune electorală "la scară largă" înaintea scrutinului din Polonia. Principalele grupuri politice din Parlamentul European s-au unit pentru a cere o misiune de observare a alegerilor la scară largă înaintea alegerilor generale din Polonia de la sfârșitul acestui an, pe fondul protestelor împotriva actualului guvern și a apelului pentru o democrație mai puternică. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Investigațiile în procesul SMS-gate împotriva lui von der Leyen nu au demarat încă. La două luni după ce a fost depusă la o instanță belgiană, plângerea unui lobbyist belgian împotriva președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, rămâne la Parchetul European (EPPO). Citește mai mult (eng.)

Qatargate: noi percheziții efectuate în Parlamentul European. Parlamentul European de la Bruxelles a fost percheziționat din nou, marți, pe fondul anchetei Qatargate, un scandal de corupție în care sunt implicați mai mulți eurodeputați. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Ministrul german de externe cere Braziliei să se alinieze mai mult cu Occidentul. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a cerut Braziliei să se alinieze cu alte democrații în chestiuni geopolitice, în special în ceea ce privește poziția sa față de războiul din Ucraina și China, oferind în schimb o relație mai strânsă. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Bogații din Franța plătesc mai puține taxe decât restul, potrivit unui nou studiu. Rata efectivă de impozitare pentru cele mai bogate gospodării din Franța este regresivă, ajungând la doar 2% din veniturile totale pentru primele 400 de case, a constatat un raport publicat marți, contribuind la un apel tot mai mare la taxarea celor mai bogați pentru a finanța tranziția ecologică. Citește mai mult (eng.)

VIENA

Ucraina promite Austriei o aprovizionare de lungă durată cu gaze naturale. Ministerul ucrainean al Energiei și-a afirmat angajamentul de a asigura un transport sigur și de durată al gazelor naturale, în condițiile în care îngrijorările legate de trimiterea gazelor naturale rusești prin Ucraina și Austria au crescut. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Olandezii vor achiziționa 14 elicoptere pentru operațiuni speciale. Olanda va achiziționa 14 elicoptere H225 Caracal pentru a efectua operațiuni speciale, înlocuind actuala flotă națională de elicoptere de transport Cougar începând cu 2028, a anunțat Ministerul Apărării. Citește mai mult (eng.)

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

DUBLIN 

Pompierii irlandezi amenință cu greva generală. Aproape 2.000 de pompieri irlandezi de gardă au declanșat marți o serie de greve pentru a protesta față de condițiile lor de muncă, adăugând că, dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite până la 20 iunie, vor intra în grevă generală și vor răspunde doar la apelurile de urgență. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Un număr tot mai mare de finlandezi doresc închiderea consulatului rus din Åland. Un număr tot mai mare de cetățeni finlandezi cer închiderea consulatului rus din capitala Åland, Mariehamn, în condițiile în care amenințările la adresa securității au început să crească de când Finlanda a devenit cel mai nou membru al NATO. Citește mai mult (eng.)

STOCKHOLM

Aderarea la NATO, "prioritate absolută", afirmă ministrul suedez al apărării. Principala prioritate a guvernului suedez este de a deveni membru cu drepturi depline al NATO înainte de următorul summit al alianței de apărare, care va avea loc la Vilnius în iulie, a declarat marți ministrul apărării, Pål Jonson, înaintea unei întâlniri importante cu conducerea NATO din această săptămână. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ATENA

Premierul grec avertizează cu privire la organizarea unei a treia runde de alegeri dacă nu se atinge majoritatea absolută. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a avertizat că va organiza un al treilea tur de scrutin dacă în cel de-al doilea tur, pe 25 iunie, nu se va ajunge la o majoritate absolută pentru alcătuirea unui guvern format dintr-un singur partid. Citește mai mult (eng.)

VALLETTA

Societatea malteză este divizată în legătură cu arestarea unei femei care a făcut avort. Arestarea unei femei malteze pentru că a făcut un avort la domiciliu a divizat societatea malteză, grupurile pro-avort solicitând schimbări urgente ale legii și organizând proteste. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Italia depune eforturi pentru a asigura Tunisiei finanțarea FMI pentru o cooperare stabilă. Premierul italian Giorgia Meloni acționează ca intermediar între Tunis și FMI pentru a debloca finanțarea care ar ajuta la stabilizarea democrației fragile din Tunisia în beneficiul controlului coastelor și al plecărilor ilegale spre țărmurile italiene. Citește mai mult (eng.)

MADRID

Premierul spaniol va face presiuni asupra partidului de centru-dreapta (PP) pentru a accepta dezbaterile prezidențiale. Premierul spaniol, Pedro Sánchez, va continua să exercite presiuni asupra liderului partidului de centru-dreapta Partido Popular (PP/EPP), Alberto Núñez Feijóo, pentru ca acesta să accepte mai mult de o dezbatere cu el înainte de alegerile generale. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD 

VARȘOVIA

Curtea Supremă poloneză a respins grațierea prezidențială a ministrului de interne. Curtea Supremă poloneză a emis o hotărâre prin care a respins grațierea de către președintele Andrzej Duda a ministrului de interne și șef al Biroului Central Anticorupție, Mariusz Kamiński. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Cehia nu este în siguranță, avertizează ministrul de externe. Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a transmis un avertisment în privința securității și a făcut apel la continuarea investițiilor în sectorul Apărării. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Noul guvern proeuropean al Bulgariei ar putea ajuta Ucraina. Guvernul proeuropean format din GERB, partidul fostului premier Boyko Borissov și coaliția liberală "Continuăm schimbarea-Bulgaria Democratică" (PP-DB) a fost desemnat marți de parlament și va avea doi prim-miniștri care se vor roti la fiecare nouă luni. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

România nu este la fel de dură cu Rusia ca alte state NATO, spune ambasadorul rus. Autoritățile române nu sunt la fel de dure în relația cu Rusia ca alte state membre ale NATO, a declarat marți ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, menționând că ușa pentru relații viitoare este întredeschisă. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD 

UE și SUA vor rezolvarea disputei dintre sârbi și Kosovo, cer noi alegeri și dialog. Kosovo trebuie să depună eforturi pentru detensionarea situației din nordul țării, au declarat marți seară la Belgrad trimisul UE, Miroslav Lajčak, și omologul său american, Gabriel Escobar, în timp ce președintele sârb Aleksandar Vučić a cerut ca Kosovo să își îndeplinească obligațiile, inclusiv prin formarea Asociației municipalităților sârbe. Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Kosovo ia măsuri drastice în privința criminalității din nord. Ministrul kosovar de interne, Xhelal Svecla, a anunțat arestarea unui suspect despre care se crede că este implicat în contrabandă și amenințarea viceprimarului din Leopsavic, Dragana Miletic, a fost arestată, în timp ce președintele Vjosa Osmani a declarat că vremea impunității pentru crima organizată din nordul țării a luat sfârșit. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson]