THE CAPITALSViena: "Niet" scutului NATO | Grecia ar subvenționa taxiurile, pentru a combate alcoolul la volan

Noul cancelar al Austriei spune "Niet" scutului NATO, însă nu refuză protecția nucleară a Franței. | Grecia intenționează să subvenționeze taxiurile pentru a combate conducerea în stare de ebrietate.
The Capitals vă aduce cele mai recente știri din întreaga Europă, prin reportaje realizate la fața locului de rețeaua de media Euractiv. Vă puteți abona la newsletterul în limba engleză aici.
Ediția de astăzi este susținută de Tetra Pak
Oportunitățile încep cu accesul la hrană. Cartoanele aseptice fac acest lucru posibil prin protejarea alimentelor perisabile timp de până la 12 luni, fără a fi nevoie de refrigerare sau conservanți. Prin prelungirea duratei de viață pe raft, cartoanele ajută la reducerea risipei alimentare și permit ca hrana să ajungă la mai mulți oameni, în mai multe locuri.Aflați mai multe.
În știrile de astăzi din The Capitals:
VIENA
Noul cancelar al Austriei a declarat că va menține statutul țării sale ca unul dintre puținele state neutre rămase în Europa, în ciuda apelurilor pentru o solidaritate mai puternică împotriva Rusiei și a criticilor potrivit cărora Viena profită de investițiile în securitate ale partenerilor săi din UE. Citește mai mult.
EUROPA DE VEST
BERLIN
Germanul Merz cere UE să elimine obligația diligenței privind lanțul de aprovizionare. „Diligența necesară în lanțul de aprovizionare” se referă la ansamblul de măsuri și proceduri prin care o companie identifică, evaluează și gestionează riscurile legate de drepturile omului, mediul înconjurător și etica în cadrul propriului lanț de aprovizionare. Directiva europeană privind obligația de diligență privind lanțul de aprovizionare (CSDDD) ar trebui mai degrabă abolită decât amânată, a declarat cancelarul german Friedrich Merz. Citește mai mult.
SUDUL EUROPEI
ATENA
Grecia intenționează să subvenționeze taxiurile pentru a combate conducerea în stare de ebrietate. Ministerul grec al Transporturilor promovează un plan de reducere a conducerii în stare de ebrietate prin subvenționarea costului curselor de taxi în weekend, însă nu toată lumea din Atena susține ideea. Citește mai mult.
///
ROMA
Meloni se confruntă cu critici interne pentru absența de la summitul de la Kiev. Premierul italian Giorgia Meloni se confruntă cu critici interne pentru că nu a participat personal la recenta reuniune de la Kiev cu liderii Franței, Germaniei, Regatului Unit și Poloniei. Citește mai mult.
EUROPA DE EST
VARȘOVIA
Tusk reacționează la propunerea de negocieri a lui Putin. Premierul polonez Donald Tusk a reacționat pe X la propunerea președintelui rus Vladimir Putin de a relua negocierile cu Ucraina. „Războiul continuă, există ostilități active, iar noi propunem reluarea negocierilor - negocieri pe care nu le-am întrerupt. Ce este în neregulă cu asta? Cei care doresc cu adevărat pacea nu se pot opune acestui lucru”, le-a spus Putin jurnaliștilor duminică dimineața, citat de TASS. De asemenea, el și-a exprimat recunoștința față de partenerii străini care depun eforturi pentru o soluționare pașnică a crizei ucrainene. Printre cei pe care i-a menționat s-au aflat China, Brazilia, mai multe țări din Africa și Orientul Mijlociu, precum și noua administrație a Statelor Unite. „Ca răspuns la apelul nostru, rușii au propus discuții de pace începând cu 15 mai.
Cu toate acestea, lumea așteaptă o decizie clară privind o încetare a focului imediată și necondiționată. Ucraina este pregătită. Fără alte victime”, a scris Tusk pe X mai târziu în aceeași zi. Fraza sa finală a făcut ecou unui apel al Papei Leon al XIV-lea, care, în timpul apariției sale de duminică pentru rugăciunea Regina Coeli, a făcut apel „la puternicii lumii prin repetarea acestor cuvinte mereu relevante: niciodată război!” Papa nou ales a îndemnat ca „toate eforturile să fie depuse pentru a ajunge cât mai curând posibil la o pace adevărată, justă și durabilă” în Ucraina. (Aleksandra Krzysztoszek | Euractiv.pl)
///
PRAGA
Comisarul francez Séjourné contestă acordul nuclear ceh, după ce EDF a pierdut licitația. Comisarul european francez Stéphane Séjourné a cerut Cehiei să nu finalizeze un contract nuclear major cu Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) din Coreea de Sud, într-o mișcare care a ridicat sprâncenele la Praga. Citiți mai multe.
ȘTIRI DIN BALCANI
SOFIA
Președintele bulgar рropune un referendum controversat privind moneda euro. Președintele bulgar Rumen Radev, adesea acuzat de critici că promovează opinii pro-ruse, și-a anunțat vineri în mod neașteptat intenția de a iniția un referendum național pentru a amâna introducerea monedei euro, cu doar câteva săptămâni înainte ca țara să primească aprobarea pentru aderarea la zona euro în 2026. Citește mai mult.
Comisia Europeană trimite Bulgaria în instanță în legătură cu încălcările taxei de drum. Comisia Europeană a trimis Bulgaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru că nu a transpus normele UE privind taxarea vehiculelor pentru utilizarea anumitor infrastructuri. Cazul vine după trei ani de nerespectare a directivei UE din 2022 care impune ca taxele rutiere să reflecte nu numai distanța sau timpul de călătorie, ci și daunele aduse mediului de vehicule, inclusiv emisiile de CO2, poluarea fonică și congestionarea traficului.
Conform principiilor „poluatorul plătește” și „utilizatorul plătește”, noile norme urmau să fie puse în aplicare până la 25 martie 2024. În ciuda unei notificări oficiale trimise de Bruxelles în urmă cu un an, urmată de un aviz motivat, Bulgaria nu a efectuat modificările legislative necesare. Bulgaria este o țară-cheie de tranzit pentru comerțul terestru dintre Asia și Europa, frontiera sa cu Turcia fiind frecvent menționată de autoritățile bulgare ca fiind a doua cea mai aglomerată din lume, după frontiera dintre SUA și Mexic. Până în prezent, Bulgaria a furnizat Comisiei doar un calendar pentru adoptarea măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a directivei UE, însă normele nu au fost încă introduse.
Ca urmare, Comisia Europeană a inițiat proceduri judiciare, solicitând impunerea de sancțiuni financiare împotriva Bulgariei. Acțiuni similare în constatarea neîndeplinirii obligațiilor au fost inițiate împotriva Greciei și Poloniei, care, de asemenea, nu au pus în aplicare noile cerințe privind taxele de drum. În altă ordine de idei, CJUE a impus deja Bulgariei două amenzi de câte 1 milion de euro pentru o întârziere de doi ani și jumătate în transpunerea a două directive referitoare la dreptul de autor. Termenul de transpunere a directivelor în legislația națională a expirat la 7 iunie 2021, însă Bulgaria nu a respectat normele decât de la 1 decembrie 2023. (Krassen Nikolov | Euractiv Bulgaria(
BUCUREȘTI
În aprilie 2025, zeci de mii de persoane au participat la mitinguri pro-europene în București și în alte orașe importante din România, sub sloganul „Un singur drum – Europa”. Participanții au afișat mesaje precum „Ieșim la vot, rămânem în UE” și au intonat „Oda bucuriei”.
Potrivit organizatorului protestului, Mihai Rădună, aproximativ 20.000 de persoane au participat la marșul din București.
„Suntem în continuare mai aproape de Paris și Londra decât de Moscova”, au declarat mai mulți vorbitori, subliniind că demonstrația susține democrația și libertatea, nu un anumit candidat politic.Majoritatea manifestanților au făcut apel la o prezență ridicată la vot.
În Timișoara, membri ai societății civile, scriitori și studenți au îndemnat, de asemenea, oamenii să voteze pentru o Românie europeană. „Putin, nu uita, România nu e a ta!”, au scandat aceștia.Deși liderul de extremă dreapta George Simion susține că nu are legături cu Rusia și că nu intenționează să scoată România din UE, mulți români se tem că declarațiile sale recente ar putea slăbi poziția țării în cadrul Uniunii.„Europa nu există ca o entitate unică; sunt 27 de state care formează UE”, a declarat Simion în timpul primei dezbateri televizate de pe Euronews dintre cei doi candidați din turul al doilea.
Simion a mai afirmat că „România nu va da niciun ban altei țări” și a susținut că România trebuie să se alinieze „perfect” cu administrația Trump.O altă declarație care a stârnit îngrijorare a fost susținerea sa pentru „politicile de stat” ale lui Viktor Orbán, pe care a promis să le implementeze dacă va fi ales președinte.
///
AGENDA:
UE: Eurogrupul se reunește pentru a discuta rapoartele privind uniunea bancară, Mecanismul european de stabilitate (MES), euro digital și altele;
Consiliul Educație, Tineret, Cultură și Sport abordează impactul dezinformării, manipularea și amenințările în spațiul cibernetic pentru tineri, sistemul european de asigurare și recunoaștere a calității în învățământul superior și altele;
Se așteaptă ca reuniunea informală a miniștrilor energiei să se concentreze asupra reconstrucției infrastructurii energetice a Ucrainei, pregătirii pentru iarnă în Moldova, tehnologiilor ecologice esențiale și multe altele;
Președintele Comisiei Ursual von der Leyen deschide dialogul strategic privind industria europeană de apărare și dialogul strategic privind viitorul industriei chimice în Europa;
Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, participă la reuniunea de la Weimar, la Londra, Regatul Unit;
Vicepreședintele Comisiei Henna Virkkunen are întâlniri cu ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei Yoji Muto, ministrul pentru transformarea digitală Masaaki Taira, ministrul afacerilor interne și comunicațiilor Seiichiro Murakami, la Tokyo, Japonia; participă la Consiliul de parteneriat digital UE-Japonia;
Comisarul pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, participă la Forumul de apărare UE-Ucraina;
Comisarul pentru agricultură și alimentație, Christophe Hansen, participă la 2025 Global Food Forum by Farm Europe;
Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European dezbate Raportul 2025 privind starea spațiului Schengen;
Comisia pentru mediu, climă și siguranță alimentară a Parlamentului European dezbate raportul comun post-2027.
Comentarii