Liderul Renew Europe acuză PPE că se apropie de extrema-dreaptă și că este tentat de iliberalism. The Capitals vă oferă cele mai recente știri din toată Europa, prin corespondențele din teren ale rețelei media EURACTIV.

Ediția de astăzi este sponsorizată de Equinor 

S-a deschis cel mai mare parc eolian plutitor offshore din lume! Hywind Tampen – 11 turbine cu o capacitate de 88 MW – este, de asemenea, prima energie eoliană offshore din lume pentru petrol și gaze offshore și un pas important înainte în industrializarea soluțiilor și reducerea costurilor pentru viitoarele proiecte eoliene plutitoare. Află mai mult]


VIENA

Iliberalism la PPE, susține grupul de centru Renew Europe. Acesta a acuzat Partidul Popular European (PPE) că se apropie de extrema dreaptă și avertizează asupra polarizării tot mai mari. „Viena nu trebuie să devină Budapesta”; „solicităm partidelor pro-europene din Parlamentul European să respingă populismul și cooperarea cu extrema dreaptă sau stânga”, a declarat președintele Renew Europe, Stéphane Séjourné, într-o declarație văzută de EURACTIV. Grupul centrist al parlamentului european avertizează asupra unei diviziuni politice tot mai mari în Europa, unele dintre partidele conservatoare ale UE îndepărtându-se tot mai mult de centrul politic și fiind „tentate de iliberalism”.Citește mai mult (en.)

 

HAGA

Dutch Animals Party (Partidul Olandez pentru Animale) cere scăderea cu 75% a efectivelor de animale pentru a reduce emisiile. Numărul de animale trebuie să fie redus cu 75% pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, afirmă Partidul Olandez pentru Animale (PvdD/Greens), în programul său electoral pentru viitoarele alegeri naționale, pe măsură ce tensiunile legate de această problemă se înăbușă între cabinetul în funcție și fermieri. Citește mai mult (en.)

BERLIN

Guvernul german anunță reduceri majore de buget pentru a evita viitorul „iceberg”. Bugetul Germaniei pentru anul viitor include reduceri de cheltuieli în toate domeniile, cu excepția apărării, în așteptarea unei viitoare datorii în creștere, a anunțat marți guvernul, dar criticii sunt îngrijorați de „fondurile speciale” extrabugetare, care nu sunt incluse în bugetul oficial. Citește mai mult (en).

Scholz laudă mobilitatea individuală la salonul auto din Germania. Confruntat cu criticile din ce în ce mai mari cu privire la mediu, cancelarul german Olaf Scholz a apărat mobilitatea individuală ca fiind o mare realizare socială și a cerut producătorilor de automobile să pună vehiculele electrice la dispoziția tuturor. Citește mai mult (en).

PARIS

Sondaj: încrederea în Le Pen și partidul ei crește. Marine Le Pen și partidul său Rassemblement National se bucură de o încredere sporită și de o creștere a percepției imaginii, făcând-o a doua figură politică din țară, potrivit unui sondaj publicat marți. Citește mai mult (en).

Deziderat: listă unică pentru stânga europeană. Extrema stângă radicală a Franței La France insoumise a desemnat-o pe Manon Aubry, europarlamentar, să „coordoneze” campania pentru alegerile europene pentru 2024, cu scopul de a forma o listă unică de stânga.  Citește mai mult (en.)

BRUXELLES

Belgia a cerut să accelereze procedurile civile îndelungate. Belgia a încălcat dreptul la un proces echitabil, permițând ca un caz civil să se prelungească timp de șapte ani, a declarat Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg într-un comunicat de presă emis marți. Citește mai mult (en.)

Marea Britanie & IRLANDA

LONDRA

Guvernul Marii Britanii pune gazul ilariant pe lista drogurilor de clasă C. Protoxidul de azot sau gazul ilariant (gazul de râs, o substanță tot mai răspândită în rândul consumatorilor de droguri) vor fi clasificate droguri de clasa C și vor deveni ilegale până la sfârșitul anului 2023, a anunțat marți guvernul Regatului Unit. Citește mai mult (en.)

SUDUL EUROPEI

ROMA

Italia ar putea scădea pragul electoral înainte de alegerile UE de anul viitor. Partidele majoritare și minoritare din Italia iau în considerare scăderea pragului de vot înainte de viitoarele alegeri UE, în timp ce partidul lui Matteo Renzi se opune și urmărește o alianță cu centrul și stânga la Bruxelles. Citește mai mult (en.)

MADRID

Liderul separatist catalan cere legea amnistiei ca precondiție pentru a începe negocierile cu Madridul. O lege de amnistie, recunoașterea și respectul pentru „legitimitatea democratică” a mișcării de independență a Cataloniei și crearea unui mecanism de verificare a viitoarelor acorduri politice cu Madridul sunt liniile roșii stabilite de liderul separatist Carles Puigdemont marți pentru începerea negocierilor formale pentru restabilirea primului ministru interimar al Spaniei, Pedro Sánchez. Citește mai mult (en.) 

LISABONA

Portugalia modifică regulile temporare de sprijin pentru transportul de marfă. Guvernul Portugaliei a schimbat mai multe scheme temporare pentru a atenua creșterea prețurilor la energie și a creat sprijin financiar pentru transportul de mărfuri externalizat sau pe calea ferată, a anunțat marți. Citește mai mult (en.)

EUROPA DE EST

PRAGA

Cehia promite sprijin pentru alegerile din 2024 din Ucraina. Cehia este pregătită să ajute Ucraina să organizeze alegeri parlamentare și prezidențiale în 2024, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat că ar avea nevoie de ajutor din partea aliaților occidentali, a declarat pentru EURACTIV.cz purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Drake. Citește mai mult (en.)

VARȘOVIA

Deputații ucraineni nu au voie să călătorească în Polonia, din cauza disputei cerealelor. Consiliul de Miniștri ucrainean le-a interzis parlamentarilor ucraineni să călătorească în Polonia pe fondul unei dispute în curs privind importurile de cereale, relatează Onet.  Citește mai mult (en.)

BRATISLAVA

Apărătorii libertății presei critică moratoriul lui Fico, după alegerile din Slovacia. Fostul prim-ministru și actualul candidat Smer, Robert Fico, a cerut un moratoriu post-electoral de două săptămâni pentru a se asigura că discuțiile de coaliție se desfășoară fără interferențe mass-media. Organizațiile ARTICOLUL 19 și Reporters Without Borders au criticat moratoriul ca find absurd și că amenință libertatea presei. Citește mai mult (en.)

Alegeri în Slovacia: ce fac platformele pentru a contracara dezinformarea politică, în acord cu Legea privind serviciile digitale (DSA). Slovacii vor vota la alegerile parlamentare din 30 septembrie, primele alegeri care au loc de la intrarea în vigoare a DSA. Legea europeană obligă platformele de rețele sociale să combată dezinformarea politică, discursurile instigatoare la ură și tacticile de manipulare electorală. Citește mai mult (en.)

ȘTIRI DIN BALCANI

TIRANA

Premierul Edi Rama reacționează,
după rezoluția Parlamentului European, la inițiativa PPE. Premierul albanez Edi Rama a reacționat la rezoluția Partidului Popular European de centru-dreapta, adoptată marți de Parlamentul European. Rezoluția îi permite primarului ales al orașului Himare, Fredi Beleri, să depună jurământul. Citește mai mult (en.)

Guvernul albanez trece printr-o remaniere semnificativă a cabinetului. În timp ce parlamentul albanez s-a întrunit după vacanța de vară, prim-ministrul Edi Rama a anunțat o schimbare majoră cu plecarea a cinci miniștri, șapte noi numiri, dizolvarea unui minister și crearea altuia, într-una dintre cele mai mari remanieri de la preluarea Partidului Socialist (PS). putere în 2013. Citește mai mult (en.)

SOFIA

CEDO cere Bulgariei să creeze un statut legal pentru cuplurile de același sex. Bulgaria trebuie să creeze un statut legal pentru a recunoaște cuplurile de același sex – care în prezent sunt complet private de drepturi pe teritoriul țării – pentru a obține protecție pentru viața lor privată și de familie, a declarat recent Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg. Citește mai mult (en.)

BUCUREȘTI

Transgaz România preia operațiunile Gazprom în Moldova. Operatorul de transport al gazelor din România, Transgaz, a anunțat achiziționarea operațiunilor Gazprom din Moldova, o mișcare strategică de natură să reducă și mai mult dependența Chișinăului de gazul rusesc. Citește mai mult (en.)

LIUBLIANA

Slovenia plănuiește o taxă excepțională pentru activele băncilor. Guvernul sloven intenționează să impună o taxă pe activele băncilor, ca măsură temporară pentru a ajuta la finanțarea reconstrucției Sloveniei după inundațiile devastatoare de la începutul lunii august. Citește mai mult (en.)

AGENDĂ:

 

 • UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, participă la conferința miniștrilor-președinți ai statelor federale germane;
 • Vicepreședintele Vĕra Jourová o găzduiește pe Gabriela Ramos, director general adjunct pentru științe sociale și umane al UNESCO; Ține o întâlnire online cu CEO-ul DPA Peter Kropsch, CEO-ul AFP Fabrice Fries și CEO-ul ANSA Stefano de Alessandri;
 • Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, în vizită oficială în Turcia;
 • Comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, ține discursul principal cu ocazia adoptării propunerii legislative privind cardul de handicap;
 • Comisarul pentru parteneriate internaționale Jutta Urpilainen primește Federația finlandeză pentru afaceri sociale și sănătate SOSTE; Participă la Summitul Global OGP din 2023 de la Tallinn, Estonia;
 • Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la sesiunea „Viitorul muncii” a reuniunii anuale Bruegel;
 • Comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski îl găzduiește pe ambasadorul Uruguayului la UE, Pablo Sader;
 • Comisarul pentru piața internă Thierry Breton o primește pe Anne Neuberger, consilier național adjunct pentru securitate cibernetică și tehnologie emergentă;
 • Observatorul Copernicus al UE oferă o evaluare a verii 2023;
 • Grecia: WWF ține o conferință de presă privind o „prima evaluare” a zonelor afectate de incendii forestiere;
 • România: Liderii Europei Centrale și de Est se întâlnesc la forumul anual Three Seas Initiative;
 • Japonia: reuniunea vorbitorilor G7;
 • Arabia Saudită: Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, în vizită oficială în Arabia Saudită, Kuweit și Emiratele Arabe Unite;

[Ediție de Charles Szumski, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondența din România: Cătălina Mihai]