The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de logos 

EnerGreenDeal: invitații gratuite pentru cititorii Euractiv

Pentru a sărbători parteneriatul nostru media cu Euractiv, vă oferim invitații gratuite în număr limitat la cel mai important eveniment din domeniul energiei de la Bruxelles din 6 iunie. Trimiteți-ne un e-mail și alăturați-vă politicienilor de top din UE și liderilor de afaceri pentru a modela viitorul energetic al Europei! Aflați mai multe >>

În ediția de astăzi The Capitals:

SOFIA

Numele președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost adus în discuție în cel mai recent scandal politic bulgar, după ce o înregistrare de cinci ore - în care apare fostul prim-ministru Kiril Petkov care transmite o discuție legată de Schengen cu von der Leyen colegilor săi de partid - a fost făcută publică de către deputatul de la Schimbarea continuă, Radostin Vasilev. Citește mai mult (eng.)

OPINII

În ceea ce pare a fi o altă invectivă împotriva presei libere, un ziar din Grecia a publicat în acest weekend un articol care face legătura între EURACTIV, serviciile de "informații străine" și anumite partide politice din Grecia. Afirmăm în mod clar că, la fel ca întotdeauna, esența reportajelor noastre este "independentă și lipsită de prejudecăți" și ne exprimăm îngrijorarea și cea mai profundă consternare față de reportajul nefondat, defăimător și extrem de speculativ din Atena, care a fost cu mult sub nivelul standardelor jurnalistice.

Avem încredere absolută în jurnaliștii noștri și nu vom permite sub nicio formă niciun fel de intimidare menită să ne împiedice să ne practicăm profesia. Vom continua să raportăm evenimentele politice din Grecia în mod obiectiv și constructiv, considerând că aceasta este singura modalitate de a consolida democrația și mass-media din această țară.

Dacă autorul ar fi contactat EURACTIV înainte de publicarea materialului, l-am fi informat că structura rețelei noastre media se bazează pe existența unor entități în mai multe țări europene cu independență editorială deplină.

În ceea ce privește numele lui Yiannis Roubatis, fost europarlamentar și jurnalist, menționat în acest articol, amintim că deși acesta a ajutat într-adevăr EURACTIV Grecia să își înființeze echipa editorială în urmă cu mai bine de un deceniu, el nu a fost niciodată implicat în operațiunile editoriale ale EURACTIV.com.

În ultimul deceniu, el a contribuit cu mai multe articole de opinie, așa cum fac de 20 de ani mii de politicieni, jurnaliști, analiști, ONG-uri și alte părți interesate din întreaga Europă.

Yiannis Roubatis a părăsit EURACTIV Grecia în urmă cu mai bine de zece ani și nu mai are nicio legătură formală sau informală cu acesta. Toate aceste lucruri ar fi putut fi explicate dacă dacă s-ar fi luat în prealabil legătura cu EURACTIV pentru comentarii, ceea ce este în sine o practică standard în jurnalism.

Lupta nesfârșită pentru democrație, statul de drept și presa liberă ar trebui să ne țină uniți pe toți, de la partidele politice la jurnaliști, și vom sprijini întotdeauna reporterii în a-și face treaba în mod profesionist și obiectiv.

Zoran Radosavljevic | Redactor-șef EURACTIV.com

INSTITUȚIILE UE

Comisia Europeană se așteaptă ca prima lege privind inteligența artificială la nivelul Uniunii să fie adoptată în acest an. Potrivit comisarului pentru afaceri digitale, Margrethe Vestager, Comisia Europeană se așteaptă ca în acest an să se ajungă la un acord în Uniunea Europeană cu privire la prima lege privind inteligența artificială (AI), deși admite că noile norme nu vor intra în vigoare până în 2025. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Stânga germană, dezamăgită de rezultatul alegerilor din Turcia. Rezultatul alegerilor prezidențiale din Turcia, în care s-a impus actualul președinte turc Recep Tayyip Erdoğan, i-a dezamăgit pe politicienii germani. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Franța lansează o campanie pentru siguranța femeilor. Franța va lansa marți o amplă operațiune pentru siguranța femeilor, care include recomandări și măsuri de prevenire pentru martorii și victimele agresiunilor, a anunțat ministrul francez de interne Gérald Darmanin. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Sindicatul polițiștilor olandezi critică Parchetul pentru lipsa acțiunilor penale în urma protestelor climatice. Sindicatul poliției olandeze a criticat Parchetul pentru că nu a urmărit penal majoritatea covârșitoare a protestatarilor pentru climă arestați în timpul protestului în masă organizat sâmbătă la Haga de grupul ecologist Extinction Rebellion. Citește mai mult (eng.)

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

LONDRA 

Marea Britanie va intensifica legăturile cu India în domeniul tehnologiei și inovării. Consolidarea legăturilor în domeniul științei, al cercetării și al inovării se află în fruntea agendei ministrului de externe, Lordul Ahmad, în timpul vizitei sale în India, în perioada 27-31 mai, în vederea accelerării legăturilor în domeniul științei și tehnologiei. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Negocierile coaliției finlandeze revin pe calea cea bună după acordul privind migrația. Partidul Popular Suedez a fost de acord cu politica de migrație propusă în timpul negocierilor guvernamentale, sub rezerva unor ajustări minore, potrivit viitorului prim-ministru Petteri Orpo, după ce dezbateri aprinse și un protest au amenințat stabilitatea noii formațiuni din Finlanda. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

MADRID

Lovitură pentru partidul socialist la alegerile locale; conservatorii fac noi alianțe cu extrema dreaptă VOX. Partidul Popular conservator spaniol (PP/PPE) a obținut cele mai multe voturi în șapte din cele 10 mari orașe ale țării la alegerile locale de duminică, obținând pluralități sau majorități la Madrid, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Malaga, Murcia și Palma. Cu toate acestea, va trebui să formeze coaliții cu partidul de extremă dreapta VOX în unele regiuni. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Italia va respecta termenele planului național de redresare, afirmă guvernul. Italia va respecta termenele planului național de redresare stabilite de Bruxelles, au declarat premierul italian Giorgia Meloni și ministrul afacerilor europene Raffaele Fitto, după ce Curtea de Conturi italiană a criticat guvernul pentru întârzieri. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

VARȘOVIA

Majoritatea polonezilor sunt împotriva eliminării votului în unanimitate în UE. Cei mai mulți polonezi se opun eliminării votului în unanimitate în UE și doar o zecime susțin această idee, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Social Changes Institute, publicate duminică de wPolityce.pl. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Rusia a încercat să influențeze alegerile din Slovacia, susține fostul ministru al Apărării. Serviciile de informații au descoperit o tentativă a Rusiei de a manipula viitoarele alegeri parlamentare din Slovacia în favoarea partidului Smer, a susținut fostul ministru al Apărării Jaroslav Naď într-un interviu televizat. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

LJUBLJANA 

Slovenia adoptă o lege pentru accelerarea e-Mobilității. Parlamentul sloven a adoptat o lege care oferă oportunități pentru extinderea semnificativă a infrastructurii pentru combustibili alternativi și pentru adoptarea mai rapidă a vehiculelor electrice. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Vucic demisionează din funcția de șef de partid, în timp ce protestele antiguvernamentale și anti-violență continuă. Într-un weekend politic turbulent, președintele Aleksandar Vucic și-a anunțat demisia din funcția de șef al SNS la mitingul partidului, în timp ce a avut loc un al patrulea protest antiguvernamental "Serbia împotriva violenței". Citește mai mult (eng.)

PRIȘTINA

Kosovo rămâne fermă în privința ocupării primăriilor, în ciuda criticilor internaționale. Reacțiile comunității internaționale au provocat agitație în Kosovo, în timp ce tensiunile cu Serbia au crescut vineri după ce primarii aleși din nordul Kosovo au intrat în clădirile municipale pentru a-și începe activitatea în urma recentelor alegeri locale. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Campanie publicitară "inutilă" finanțată de Marea Britanie, lansată pentru a-i descuraja pe solicitanții de azil albanezi. Ministerul britanic de Interne a lansat o nouă campanie publicitară pe platformele de socializare albaneze pentru a-i descuraja pe albanezi să emigreze în Marea Britanie, după ce în 2022 s-a înregistrat un număr record de cereri de azil în această țară, însă aceasta a fost catalogată de critici ca fiind inutilă. Citește mai mult (eng.)

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]