VOX, de extremă-dreaptă, nu o va susține pe von der Leyen, potrivit lui Jorge Buxadé, candidatul principal al partidului spaniol la alegerile europene. | Guvernul lui Macron supraviețuiește moțiunilor de cenzură, după anunțul reducerilor bugetare.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de European Liberal Alliance (Alianța Liberă Europeană - EFA)

Viziunea EFA pentru o Europă pentru toți Cetățenii Europei își găsesc vocea și cer să fie auziți. În luna iunie a acestui an, ei au ocazia de a ridica această voce. Consultați site-ul nostru pentru a afla mai multe despre viziunea noastră pentru o Europă pentru toți!

Aflați mai multe >>

În știrile de astăzi din The Capitals:

MADRID

Partidul de extremă-dreapta VOX nu va susține un al doilea mandat al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (CDU/PPE), a declarat luni Jorge Buxadé, candidatul principal al formațiunii 'ultra' spaniole, pentru presa publică spaniolă RNE, adăugând că grupul său din Parlamentul European se plasează aproape întotdeauna de partea socialiștilor și democraților (S&D) în probleme-cheie ale UE. Citește mai mult.

BERLIN

Nu ar trebui să se taie de la fondurile de coeziune pentru cheltuielile de apărare, avertizează comisarul european Ferreira, pentru Euractiv. Noile priorități ale UE, cum ar fi apărarea, nu ar trebui să vină în detrimentul ajutorării regiunilor mai sărace ale UE, a declarat luni, la Berlin, comisarul european pentru coeziune, Elisa Ferreira, pentru Euractiv. Citește mai mult.

PARIS

Moțiuni de cenzură în Franța, guvernul rezistă. Guvernul francez a supraviețuit luni celor două moțiuni de cenzură, ca răspuns la anunțul său privind noi reduceri bugetare, o evoluție care amenință să erodeze și mai mult popularitatea deja în scădere a taberei președintelui Emmanuel Macron înaintea alegerilor europene de duminică. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

TALLINN

Alegerile europene din Estonia încep cu dificultăți tehnice pentru votul online. Alegerile europene au început luni în Estonia, cu oameni care au votat în persoană și online, pe fondul unor probleme tehnice cu platforma de vot online. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Grecul Mitsotakis spune că ar putea fi principalul negociator al PPE după alegerile europene. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat luni că va fi probabil principalul negociator al Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta din UE, după alegerile europene din 9 iunie. Citește mai mult.

MADRID

Votul spaniol pentru UE, dominat de subiecte naționale, pe fondul avertismentelor privind o creștere a extremei drepte. Campania europeană din Spania a fost influențată de subiecte naționale sensibile: Socialiștii de guvernământ ai premierului Pedro Sánchez avertizează asupra ascensiunii periculoase a extremei drepte spaniole, în timp ce Partidul Popular (PPE), de opoziție, atacă ceea ce numește „capitularea” socialiștilor în fața separatiștilor catalani. Citește mai mult.

ROMA

Miniștrii italieni resping zvonurile privind viitorul comisar. Ministrul italian al economiei, Giancarlo Giorgetti (Lega/ID) și ministrul afacerilor europene, Raffaele Fitto (Fratelli d'Italia/ECR), au respins zvonurile conform cărora ar fi în cursa pentru a deveni următorul comisar pentru Italia, în ciuda faptului că vicepremierul și ministrul de externe Antonio Tajani (Forza Italia/PPE) i-a numit apți pentru această funcție și a speculațiilor din presă cu privire la candidatura lor. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Polonezul Tusk și conservatorul PiS se află la egalitate, înaintea votului pentru UE. Alegerile europene din Polonia se anunță a fi o nouă bătălie între principalele două partide rivale, cu PiS-ul conservator al lui Jarosław Kaczyński (ECR) și Coaliția Civică a premierului Donald Tusk (KO, PPE) la egalitate în sondaje. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Președintele bulgar face aluzie la o reevaluare a susținerii aderării Serbiei la UE. Președintele bulgar, Rumen Radev, a lăsat să se înțeleagă că Sofia ar putea reevalua sprijinul pentru aderarea Serbiei la UE din cauza modului în care Belgradul tratează minoritatea bulgară din această țară. Citește mai mult.

*** [Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]

Traducere: DeepL.com, editare și adaptare: redacția Euractiv.ro