Surse din Casa Regală spaniolă dezvăluie că vizita lui Volodimir Zelenski se amână. | Von der Leyen promite un "scut de apărare european" pentru a combate ingerințele străine la nivelul UE.

În știrile de astăzi din The Capitals:

MADRID | KYIV

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a anulat vizita la Madrid, programată pentru vineri, potrivit unor surse de la Casa Regală a Spaniei. Anterior, anunțase că urma să se întâlnească cu Felipe al VI-lea și apoi să ia prânzul la Palatul Regal. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Von der Leyen promite un "scut de apărare european" pentru a combate ingerințele străine la nivelul UE. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis, în cadrul campaniei sale de realegere, crearea de noi capacități și "structuri" la nivelul UE pentru a lupta împotriva interferențelor străine, în timp ce țările UE încearcă să revizuiască instrumentele existente pentru a le maximiza eficiența. Citește mai mult.

UE caută să adopte o poziție comună în timp ce parlamentul georgian adoptă legea privind "agenții străini". În timp ce protestele cresc la Tbilisi, statele membre ale UE nu au reușit marți să ajungă la un acord asupra unei declarații comune care să condamne adoptarea legii "agentului străin" a guvernului georgian, care, potrivit Bruxelles-ului, sfidează "valorile europene" și împiedică calea țării spre aderare. Citește mai mult.

BERLIN

Un lider regional german de extremă dreapta a fost condamnat pentru folosirea simbolisticii naziste. Tribunalul regional german din Halle l-a amendat marți cu 13.000 de euro pe unul dintre liderii partidului de extremă dreapta AfD pentru că a folosit simbolistica nazistă, în timp ce partidul se străduiește să se debaraseze de imaginea sa extremistă. Citește mai mult.

PARIS

Ministrul francez al industriei, Lescure, salută investiția companiei farmaceutice italiene Chiesi în Franța. Ministrul delegat francez al Industriei, Roland Lescure, a vizitat marți situl de producție al grupului farmaceutic italian Chiesi din zona Loir-et-Cher, după ce compania a anunțat o investiție de 10 milioane de euro. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Coaliția suedeză, "subminată" de scandalul fermei de troli de extremă-dreapta. Coaliția de centru-dreapta din Suedia, formată din moderați, creștin-democrați (CD) și liberali, se confruntă acum cu ape tulburi, deoarece dezvăluirile despre aliatul său, Partidul Democraților Suedezi (SD), de extremă dreapta, care ar fi administrat o fermă de troli, amenință să perturbe echilibrul politic. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Spaniolul Sánchez va veni în fața parlamentului pentru a da explicații despre afacerile soției sale. Premierul spaniol Pedro Sánchez (PSOE/S&D) se va prezenta în fața parlamentului pe 22 mai pentru a explica detalii despre afacerile soției sale Begoña Gómez și pentru a răspunde acuzațiilor recente ale Partidului Popular (PP/PPE), principala forță de opoziție din parlament, privind un posibil caz de conflict de interese, relatează EFE, partenerul Euractiv. Citește mai mult.

ROMA

Confruntarea televizată planificată Meloni-Schlein stârnește reacții negative. Premierul italian și liderul Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, și liderul Partidului Socialist, Elly Schlein, urmează să se confrunte într-o mult așteptată dezbatere televizată. Decizia a atras critici din partea analiștilor și a altor lideri care încearcă să o anuleze, spunând că ridică probleme de fair-play și intră în conflict cu dezbaterea privind candidații pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Un ministru polonez invocă o posibilă implicare a Rusiei în recentele incendii. Este posibil ca Rusia să fi fost implicată în recenta serie de incendii majore din Polonia, unul dintre acestea la cele mai mari magazine din Varșovia, a declarat ministrul polonez al justiției, Adam Bodnar. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Consiliul Europei critică Slovacia din cauza noilor legi privind radiodifuziunea și ONG-urile. Noul proiect de lege al Slovaciei de reformare a radiodifuzorului public RTVS și un nou proiect de lege privind ONG-urile ridică îngrijorări, potrivit lui Michael O'Flaherty, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei. Prim-ministrul slovac Peter Kmec promite o analiză a schimbărilor propuse. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

ANKARA

Turcia ar trebui să fie "ferm ancorată din nou" în UE, afirmă ministrul de finanțe. Ministrul turc de finanțe, Mehmet Șimșek, a cerut marți ca țara sa să fie "ferm ancorată din nou" în Uniunea Europeană, adăugând că Ankara și Bruxelles-ul poartă "vina în mod egal" pentru deteriorarea relațiilor lor din ultimii ani. Citește mai mult.

SOFIA

Extrema dreaptă bulgară provoacă un conflict cu experții nucleari ucraineni. Susținători ai partidului bulgar de extremă dreapta pro-rus Vazrazhdane (Renaștere) au intrat în conflict cu o delegație ucraineană de experți nucleari pe locul unde ar urma să fie construită centrala nucleară de la Belene, într-o înregistrare video difuzată marți de partidul pro-rus pe rețelele de socializare. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România adoptă o nouă lege care obligă condamnații fugari să plătească costurile de repatriere. Persoanele condamnate de justiția română care fug din țară vor trebui să plătească pentru repatrierea lor, potrivit unei legi adoptate marți ca răspuns la evadarea mai multor condamnați în ultimii ani. Citește mai mult.

AGENDA:

 

 • UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezidează reuniunea Colegiului comisarilor; Vicepreședintele Comisiei, Vĕra Jourová, vorbește prin videoconferință la Summitul pentru democrație de la Copenhaga; participă la ceremonia comună de semnare a Acordului interinstituțional privind organismul de etică;
 • Comisarul pentru energie, Kadri Simson, participă la sesiunea plenară ministerială în cadrul evenimentului de nivel înalt privind energia offshore organizat de președinția belgiană, la Bruges;
 • Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, organizează o videoconferință cu Nikolaos Milionis de la Curtea de Conturi Europeană; Participă la cea de-a 34-a sesiune a Conferinței regionale FAO pentru Europa online;
 • Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la Dialogul de la Anvers privind locurile de muncă industriale de calitate în Europa;
 • Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, participă în Muntenegru la Summitul regional al liderilor din Balcanii de Vest privind planul de creștere;
 • Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, participă la Forumul Arctic al UE și la dialogul cu popoarele indigene; găzduiește secretarul general al Crucii Roșii finlandeze, Eero Rämö; găzduiește guvernatorii a nouă state federative braziliene din regiunea nord-est;
 • Comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și piețe de capital Mairead McGuinness, comisarul Uniunii, are o întâlnire online cu președintele Autorității europene pentru asigurări și pensii ocupaționale (EIOPA), Petra Hielkema;
 • Comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, susține un discurs principal la Forumul IDAHOT+, organizat de guvernul Țărilor de Jos și de Consiliul Europei;
 • Germania: Cancelarul Olaf Scholz îl primește pe președintele Elveției, Viola Amherd;
 • Statele Unite ale Americii: Comisia de informații a Senatului organizează audierea "Actualizare privind amenințările externe la adresa alegerilor din 2024";
 • ONU: Consiliul de Securitate se reunește cu privire la Bosnia.
***

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]