Vindecarea traumei cu ajutorul imaginației – o poveste neașteptată despre speranță în rândul copiilor refugiați.

Copiii refugiați sunt super-eroi.

Au luptat în fața unor pericole incredibile. Au călătorit prin zone de deșert, peste munți de apă, și dincolo de păduri bântuite. Au văzut bestii fantastice pândind în umbre și personaje dubioase amenințându-le familiile. Dar cumva, au îndurat. Au învins. Super-puterile lor i-au ajutat să supraviețuiască și să-i salveze pe ceilalți. Acum sunt în siguranță. Totul va fi bine...

Pentru a avea copii mici imaginând asemenea narative, ai nevoie de un alt tip de super-erou – acela pe care îl găsim în rândul ONG-urilor din Serbia.

Voluntarii îi ajută pe refugiați cu tot ce pot. Îi hrănesc, le dau haine sau medicamente. Îi adăpostesc peste zi în centre ca cel din Miksaliste. Au creat și un fel de grădiniță pentru copii, pentru a da timp părinților să învețe limba engleză.

Tatjana și ceilalți ca ea ajută copiii refugiați să creeze hărți fantastice cu super-eroi și locații de călătorie – o strategie pentru a-i ajuta să treacă peste tragediile pe care le-au trăit.

Reporter: Povestește-ne despre centru.

Tatjana: Aici îi primim pe copii și pe familiile lor. Este locul unde îi implicăm în diferite activități cu scopul de a-i relaxa, de a-i face să se simtă în siguranță, să se simtă acasă. Vrem să le oferim un mediu în care copiii să fie ceea ce sunt în realitate – copii. Nu au avut prea multe oportunități să se simtă ca niște copii în timpul călătoriei până aici.

Reporter: Ce este aici?

Tatjana: Aceasta este una dintre activitățile pe care echipa de la Spațiul Prietenos pentru Copii a creat-o. Se numește ”Super-eroi pe drum”.

”...ne vorbesc despre lucrurile prin care au trecut și, cel mai important, despre super-puterile pe care le-au folosit ca să termine călătorie.”

Este o hartă mare cu mulți super-eroi. Copiii care vin aici primesc un decupaj al unui super-erou, pe care îl pot colora și personaliza. În timp ce fac lucrul acesta, ne vorbesc despre lucrurile prin care au trecut și, cel mai important, despre super-puterile pe care le-au folosit ca să termine călătoria.

" Echipa de aici a creat multe hărți de acest tip. Este ceva ce am aflat că este foarte util și plin de inspirație pentru copii.”

În felul acesta, prin poveștile lor, ei reușesc să digere experiențele dificile prin care au trecut, concentrându-se pe punctele lor puternice – un lucru foarte important. Când termină, își pun super-eroul pe hartă, alături de alți super-eroi. Copiii adoră această activitate. Este una din multele activități pe care le avem aici. Echipa de aici a creat multe hărți de acest tip. Este ceva ce am aflat că este foarte util și plin de inspirație pentru copii.

Reporter: Dar aici?

Tatjana: Aici avem o hartă care arată regiunea mai largă din jurul Miksaliste și locații diferite care sunt importante pentru copii și familiile lor. Aici este Miksaliste. Poți vedea diferitele simboluri care descriu ce se întâmplă în oraș. Aici sunt copiii, o familie în mașină – ne spun că acesta este primul loc în care au ajuns. Acesta este parcul din Belgrad și poți vedea că o fântână a fost desenată acolo – este locul de unde își iau apă.

Aici este centrul, la 30 de Km de Belgrad. Este locul unde cele mai multe familii care ajung în Belgrad își petrec timpul. De fapt, sunt și cazați aici, dorm aici, dar cei mai mulți vin în timpul zilei în Miksaliste ca să petreacă puțin timp în Spațiul Prietenos pentru copii, să socializeze cu echipa de acolo, cu alți copii și oameni care au venit în Miksaliste. Vezi, desenează case. Așa încât, întreaga activitate se numește ”Case în mișcare”.

"O parte dintre ei se simt acasă în Krnjaca. O parte se simt acasă în Miksaliste. Dar o parte dintre ei se simt acasă când sunt pe drum.”

Echipele încurajează copiii să se simtă ca acasă și să ne spună unde în Belgrad se simt cel mai mult ca acasă. O parte dintre ei se simt acasă în Krnjaca. O parte se simt acasă în Miksaliste. Dar o parte dintre ei se simt acasă când sunt pe drum. Lucrul acesta nu este surprinzător dacă ne gândim că vorbim de copiii de cinci, șase, șapte ani care au călătorit vreme de un an - pentru ca atât durează aceste călătorii ale familiilor. Nu este surprinzător că pe drum se simt cel mai aproape de acasă. De asemenea, au acest sentiment puternic că nu este sfârșitul călătoriei lor. Au diferite planuri, toți vor să meargă în vest. Au sentimentul puternic că sunt în mișcare și de aceea se simt acasă când sunt pe drum, pentru că aceasta este experiența lor.

 

Foarte interesant - partea aceasta a hărții, copii au desenat-o acum câteva luni, în timpul verii. Acesta este râul Sava. Familiile obișnuiesc să se ducă acolo și să petreacă puțin timp stând la mal. Este un loc unde copiii s-au simțit bine.

                                                                                                     Sfârșit

                                                    Citește Prima parte O oprire în Serbia: Călătoria care ucide

                                                                     Citește Partea a doua: Oameni care se ajută

Autori: Ovidiu Vanghele (interviu, documentare), Ioana Moldovan (filmări), Dani Drăgan (editare video), Paula Căbescu (activități conexe post-editării video). 

 

Vezi secțiunea THE UNCOUNTRIED

Vezi materialele din Serbia

VIDEO / INTERVIU O oprire în Serbia – Partea I: Călătoria spre viață care, uneori, ucide

(En.) Making a stop in Serbia – Part I: The killer journey
(En.) Making a stop in Serbia – Part II: People helping people

Vezi materialele din Romania
VIDEO / INTERVIU Refugiat în România: „Am fugit să nu fiu ucis. Familia a vândut tot și banii i-am dat traficanților”
(En.) VIDEO Refugee in Romania: "I left to avoid being killed. My family sold everything to pay the smugglers.”

Vezi materialele din Bulgaria
VIDEO / INTERVIU (I) Am plecat din Siria, m-am stabilit în Bulgaria – Partea I: „Am scăpat de moarte”

VIDEO-INTERVIU (II): Am plecat din Siria, m-am stabilit în Bulgaria. „Acum, sunt profesor în Sofia”

Proiectul nostru

Ruta pe care refugiații curg din Siria spre Europa nu s-a închis după vârful din anul 2015. Doar numărul celor care ajung în Vestul bogat și plin de oportunități a scăzut, după ce traseul s-a îngreunat mult față de conjunctura favorabilă din urmă cu un an și ceva.

Unele state și-au închis, practic, granițele, forțând valul de oameni sa le ocolească sau blocând pur si simplu drumul lor spre visul european.

Ajutarea refugiaților este în continuare o problemă pentru statele sărace din regiune, care nu au suficiente resurse pentru a-i găzdui și care s-au trezit, peste noapte, cu mii de oameni vulnerabili pentru care trebuie să asigure condiții minime de viață.

EurActiv România a documentat cu sprijinul financiar oferit de German Marshall Fund – Black Sea Trust, dificultățile și tragediile imigranților și refugiaților mai vechi sau mai noi din Orientul Mijlociu care bat la poarta Europei. Ne-am uitat mai atent la provocările cu care se confruntă, dar și la oportunitățile pe care le pot accesa pentru a-și reface viața, la povești de groază despre modul în care oamenii au scăpat de la moarte și la exemple formidabile de compasiune, la prejudecăți înșelătoare și neînțelegeri ce privesc realitățile zilnice și la cazuri extraordinare de integrare.