Care este situația refugiaților sirieni din Turcia? Care a fost reacția autoritățile naționale la criza refugiaților?

Turcia este țara care a primit cei mai mulți refugiați sirieni. Reacția statului turc a contribuit mult la oferirea protecției necesare persoanelor care au fugit din calea războiului, precum și la oprirea rutei de migrație către Europa.

Această contribuție, însă, a avut un cost, țara intrând într-o relație complicată cu statele europene, încă din 2015, când s-a încercat obținerea în schimbul protejării și menținerii refugiaților pe teritoriul propriu înlesnirea regimului vizelor și accelerarea aderării la Uniunea Europeană.

De atunci, însă, pe plan intern, situația din Turcia s-a agravat și, în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat și a numeroase atacuri teroriste, președintele Recep Erdoğan și-a întărit controlul în țară, impunând un regim acuzat de tendințe autoritariste.

În mijlocul acestei situații se află acum aproape 3 milioane de refugiați sirieni care nu mai au opțiuni.

EurActiv România a vorbit cu Selin Unal, ofițerul UNHCR din Turcia pentru relații externe și informații publice, despre situația refugiaților sirieni din Turcia și reacția de până acum a autorităților.

Reporter: Pagina online a UNHCR, Global Focus, despre Turcia menționează că în 2015 „200.000 de rezidenți din tabere și 21.700 de locuințe urbane siriene (peste 100.000 de persoane) au primit ajutoare de bază și suport pentru pregătirea de iarnă”, precum și că „21.300 de familii siriene și 5.613 familii de refugiați non-sirieni din zone urbane au primit asistență financiară”. Aveți date similare pentru 2016?

Selin Unal: În 2016, aproape 260.000 de refugiați cazați în tabere administrate de autorități au primit susținere pentru iarnă și ajutoare de bază. Aproape 400.000 de indivizii au primit ajutoare de bază și suport pentru iarnă în zone urbane. 80.286 de familii siriene și 8.631 de familii de refugiați non-sirieni din zone urbane au primit asistență financiară.

Reporter: Aceiași pagină online menționează că în 2017, 27.000 de oameni vor fi relocați. Unde vor fi acești oameni relocați și ce condiții de trai vor primi?

Selin Unal: Programul de relocare pentru Turcia, pentru 2017, este de 18.000-19.000 de oameni. Programul UNHCR de relocare este bazat pe nevoi și vulnerabilități. Cei mai vulnerabili refugiați sunt trimiși la relocare. Refugiații nu aleg țara de relocare. Țările în care acești oameni pot fi relocați au propriile proceduri de analiză și iau decizia finală dacă să accepte sau nu propunerile UNHCR.

Reporter: În ultimii doi ani, care au fost principalele provocări pe care organizația dumneavoastră le-a întâlnit în activitățile de susținere a refugiaților care trăiesc în Turcia?

Selin Unal: De la începutul crizei refugiaților sirieni, UNHCR a colaborat foarte strâns cu autoritățile din Turcia, conducând și coordonând eforturile agențiilor ONU de a susține reacția țării. Dintr-un punct de vedere mai general, este nevoie de solidaritate și împărțirea responsabilităților, elemente cheie pentru rezolvarea situației, precum și de susținere financiară și mecanisme care să permită protejarea persoanelor vulnerabile. În pofida contribuțiilor din partea donatorilor, Turcia a primit aproape 65% din necesitățile de finanțare pentru 2016 – 842.928.806, până la 16 ianuarie 2017, în cadrul Planului Regional pentru Refugiați și Reziliență (3RP). Nivelul de finanțare pentru Turcia a fost 46% în 2015 și 36% în 2014. UNHCR transmite un apel comunității internaționale să crească susținerea pentru țările învecinate cu Siria, inclusiv pentru Turcia, care oferă un beneficiu imens la nivel global și suportă costurile financiare și sociale ale crizei refugiaților. Acum, când ne îndreptăm către al treilea an de programare, 3RP 2017-2018 este primul plan de răspuns pentru Turcia complet dezvoltat, care are nevoie de 3.5 miliarde USD, fonduri noi, pentru a continua eforturile acestea vitale. Partenerii din Turcia vor continua să depună eforturi pentru a răspunde nevoilor celor mai vulnerabili oameni prin intervenții umanitare.

Numai cu finanțare suficientă, vom putea să susținem și să asistăm răspunsul la criza refugiaților, îmbunătățind accesul la educație și la oportunități de întreținere sustenabile.

Reporter: Care vor fi principalele priorități pentru organizația dumneavoastră în 2017 în ceea ce privește refugiații care trăiesc acum în Turcia și cei care urmează să intre în țară?

Selin Unal: Prin programul 3RP pe 2017-2018, agențiile ONU împreună cu parteneri vor continua să susțină autoritățile prin asigurarea asistenței umanitare pentru cei mai vulnerabili sirieni, precum și prin îmbunătățirea intervențiilor de reziliență pe termen mediu și lung care vizează atât sirieni cât și comunitățile care îi găzduiesc, inclusiv îmbunătățirea accesului refugiaților la educație și oportunități de întreținere sustenabile.

Reporter: Cum ați caracteriza reacția autorităților la criza refugiaților?

Selin Unal: Turcia are o lungă tradiție de a oferi protecție celor cu nevoi umanitare. Astăzi, țara adăpostește aproape 3 milioane de solicitanți de azil și refugiați, mai mult decât orice altă țară din lume. Turcia a avut contribuții enorme în cursul anilor prin răspunsul său la criza refugiaților din Siria. Turcia continuă să ofere protecție și asistență cu generozitate tuturor persoanelor vulnerabile din interiorul țării, fiind entitatea responsabilă de coordonarea planului de răspuns la criza refugiaților. Pentru orice țară, să primești un număr atât de mare de refugiați din Siria și din alte țări, pentru o perioadă de timp ca aceasta, în condițiile acestea dramatice, reprezintă o provocare. Din partea UNHCR, vrem să reiterăm mulțumirea noastră față de Turcia și poporul turc pentru modul consecvent în care au oferit protecție și asistență persoanelor care aveau nevoie de protecție internațională.

Reporter: Pornind de la experiența organizației dumneavoastră, care sunt principalele provocări întâlnite de refugiații sirieni în Turcia?

Selin Unal: În Turcia, din cei peste 2.9 milioane de refugiați sirieni, 90% locuiesc în afara taberelor, în cadrul unor comunități gazdă. 70% sunt femei și copii. Peste 40% din refugiații sirieni care au vârsta necesară pentru a urma cursuri la școală rămân fără educație. Luând în considerare nivelul populației de refugiați din mediul urban, cererea pentru servicii medicale a crescut. În ianuarie 2016, guvernul Turciei a adoptat o legislație care permite refugiaților sirieni, care se află sub protecție temporară, să se angajeze – o măsură exemplară care a permis o creștere a posibilităților de auto-susținere și a oportunităților în rândul refugiaților. O susținere suplimentară este necesară pentru îmbunătățirea capacității de implementare a legislației și de creștere a eforturilor de crearea a locurilor de muncă, inclusiv creșterea șanselor de a fi angajați (pregătire și educație vocațională tehnică și de limbă).

Reporter: Turcia a fost ținta mai multor atacuri teroriste în ultimul an. Au afectat aceste evenimente modul în care refugiații sunt percepuți de către populație sau de către autorități, sau au afectat eforturile UNHCR în țară ?

Selin Unal: Este important să ne amintăm că refugiații fug de frica războiului. UNHCR recunoaște tradiția Turciei de ospitalitate și oferire în practică a protecției și laudă țara pentru susținerea acestor principii într-un cadrul legal care reflectă un angajament puternic pentru valori și idealuri umanitare. Peste 90% dintre refugiații sirieni sunt găzduiți în comunități din zone urbane. Generozitatea și ospitalitatea din partea comunităților gazdă nu pot fi măsurate statistic, dar merită să fie recunoscute și lăudate.


Proiectul nostru

Ruta pe care refugiații curg din Siria spre Europa nu s-a închis după vârful din anul 2015. Doar numărul celor care ajung în Vestul bogat și plin de oportunități a scăzut, după ce traseul s-a îngreunat mult față de conjunctura favorabilă din urmă cu un an și ceva.

Unele state și-au închis, practic, granițele, forțând valul de oameni sa le ocolească sau blocând pur si simplu drumul lor spre visul european.

Ajutarea refugiaților este în continuare o problemă pentru statele sărace din regiune, care nu au suficiente resurse pentru a-i găzdui și care s-au trezit, peste noapte, cu mii de oameni vulnerabili pentru care trebuie să asigure condiții minime de viață.

EurActiv România a documentat cu sprijinul financiar oferit de German Marshall Fund – Black Sea Trust, dificultățile și tragediile imigranților și refugiaților mai vechi sau mai noi din Orientul Mijlociu care bat la poarta Europei. Ne-am uitat mai atent la provocările cu care se confruntă, dar și la oportunitățile pe care le pot accesa pentru a-și reface viața, la povești de groază despre modul în care oamenii au scăpat de la moarte și la exemple formidabile de compasiune, la prejudecăți înșelătoare și neînțelegeri ce privesc realitățile zilnice și la cazuri extraordinare de integrare.