Ursula von der Leyen va deveni primul președinte femeie al Comisiei Europene. Mai mult, ea a reușit să creeze o echipă echilibrată, cu un număr aproape egal de femei și bărbați. Femeile sunt din nou în centrul atenției în UE, scrie Cecilia Malmström.
Reflecțiile "Despre minciună" au apărut într-o ultima ediție în volumul "Trei eseuri" ("Despre minciună", "Despre ură", "Despre seducție") în urma cu 4-5 ani, la Humanitas. Preluarea fragmentului s-a făcut cu acordul autorului și editurii Humanitas.
Piața unică este cel mai bun activ al nostru, ar trebui să-l folosim mai mult, scriu trei membri ai guvernului olandez într-un editorial pentru EURACTIV.
După ce a eșuat în relația cu Bruxelles, premierul moldovean Pavel Filip vine la București pentru o ședință comună a guvernelor României și Republicii Moldova, „pentru impulsionarea agendei bilaterale”.
Punând la aceeași masă guvernele, industria și cercetătorii, Planul privind tehnologiile energetice (Planul SET) a reunit investiții publice și private pentru a transforma viziunea energiei curate într-o realitate pe teren, scrie Miguel Arias Cañete.
România comemorează azi, 30 octombrie, trei ani de la incendiul din clubul Colectiv. Dar la trei ani de la tragedia care a marcat o generație, speranțele de schimbare s-au transformat în frustrare, iar vinovații nu sunt pedepsiți nici acum.
Președintele României a ratat ocazia de a contraataca puternic în disputa cu coaliția PSD-ALDE, dar a ales să-și trimită purtătorul de cuvânt să anunțe semnarea decretului de revocare a șefei DNA printr-un anunț sec.
Antropologul Umbreș crede că "avem două lumi în față". "Una e mai mică, mai omogenă, (...) cealaltă e mare, eterogenă, organizată." A făcut observație pe teren la ambele manifestații, a PSD și a PRIDE și, surprinzător, face analogie între cele două.
"Societatea este puternic polarizată. Am fost încă din 1990 o țară ruptă în două, dar tragedia este că în aproape treizeci de ani nu am reușit să reparăm această ruptură", spune sociologul Tufiș, într-o reacție rapidă pentru EURACTIV.ro.
"vă implor, treceți fie și numai 20 minute prin Piata Victoriei. O să vă revină [cheful de politică] de îndată, instantaneu, ultra-amplificat, de 1.000 ori, scrie Șerban Alexandrescu (Headvertising), pe contul său de Facebook.
Intervențiile sunt în extremis, politicienii români sunt hotărâți să rupă pisica, la fel și diplomatii occidentali. Miza e una imensă pentru cum va arăta România anului 2040, notează Răzvan Orășanu, într-un comentariu asumat de Asociația Ține de Noi.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.