Cu ani în urmă, când au luat drumul Italiei, Maria și Sergiu Chirinciuc din Cărpineni știau exact că nu vor rămâne acolo. Erau siguri că se vor întoarce. Că nu vor prinde rădăcini și nu-și vor cumpăra acolo casă, cum fac majoritatea moldovenilor.
De câțiva ani, frații Zlatov au pus picioare două afaceri. Ambii sunt apicultori renumiți, iar acum au de gând să își unească eforturile - să-și construiască propriul laborator, să-și întărească pozițiile pe piața internă și chiar să exporte miere.
Adrian stă într-un ungher al camerei, cu privirea ațintită în jos, frângându-și încet, dar apăsat, degetele mari de la mâini. Gestul îi trădează emoțiile, așa că își lasă încet mâinile pe genunchii subțiri, imobilizați într-un scaun cu rotile.
Acum 5 ani a încălțat o pereche de galoși și a pornit pe jos, prin glod, pe imașurile din jurul satului. S-a suit pe cel mai înalt deal din țară, a privit în jos la buruianul mare cât ea și s-a îndrăgostit de vâlcica sculptată de vânt și ploi.
A așteptat să împlinească 18 ani ca să poată accesa un credit nerambursabil de la ODIMM, pentru inițierea unei afaceri cu iepuri. A făcut asta pentru tatăl ei, care muncește în Franța. A vrut să-l aducă acasă.
Dependenți în totalitate de gazul rusesc, unii moldoveni s-au gândit la o alternativă, iar UE îi ajută pe cei cu inițiativă. Și-au creat și dezvoltat mici fabrici de producere a brichetelor și peletelor.
Cultivă legume fără să folosească îngrășăminte chimice. Ideea le-a venit după nașterea primului copil și de aproximativ trei ani au dezvolat o micro-fermă de legume cultivate în mod natural, pe care le vând online.
1.100 de oi, câțiva măgari și câini ciobănești de nădejde. Asta este averea, dar și afacerea lui nea’ Tudorică din Balta Doamnei, cu care am vorbit la Indagra, unde a venit să le arate orășenilor, dar și posibililor parteneri de afaceri, animalele.
Nu trecuse mult de la „Revoluția Iasomiei”și Mehdi era sătul.Tot ce făcea era să bată drumul de acasă, în Douar Hicher, o suburbie la câțiva kilometri de Tunis, până la vreo cafenea din apropiere și înapoi.Zi de zi, același lucru. Voia un nou început
Războiul din Ucraina nu s-a încheiat, ba mai mult, țara trebuie să lupte acum pe un nou front: PTSD. Societatea ucraineană nu e pregătită pentru o asemenea luptă.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.