Punerea în aplicare a fondurilor de redresare după pandemie rămâne, în cea mai mare parte, un proces descendent, gestionat la nivel central, cu o atenție limitată la nevoile de pe teren, potrivit autorităților locale și regionale.
De la Conferința privind viitorul Europei până la grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni, instituțiile UE au promovat, în ultimii ani, o abordare participativă mai puternică în ceea ce privește procesele lor decizionale.
Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni introduse după Conferința privind viitorul Europei (CoFoE) înseamnă că experimentele de democrație deliberativă vor continua la nivelul UE.
De la proiectarea în comun a spațiilor urbane la externalizarea spre public și adunări permanente ale cetățenilor, orașele, regiunile și instituțiile europene experimentează diferite forme de participare ale cetățenilor în viața cetății.
Începând din 2019, comunitatea de limbă germană din Belgia a realizat un experiment deliberativ care implică cetățenii în decizii. Modelul poate fi adaptat la alte niveluri ale administrației, potrivit fostului șef al Parlamentului regional.
Țigările electronice sau tutunul încălzit au început să înlocuiască țigările tradiționale, care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, provoacă aproape 700.000 de decese pe an, doar în Europa.
Actorii din domeniul sănătății publice au păreri împărțite în ceea ce privește necesitatea ca UE să aibă o strategie de reducere a efectelor nocive ale fumatului, care, potrivit OMS, provoacă aproape 700.000 de decese pe an, doar în Europa.
Organismele de promovare a egalității din UE au un potențial semnificativ de a contribui la crearea unor societăți mai egale și, de altfel, s-au dovedit deja a fi eficienți agenți ai schimbării.
Pactul ecologic european prezintă atât oportunități și provocări pentru fermierii spanioli, spun părțile interesate, subliniind că Spania are nevoie de mai mult sprijin în tranziția către un model de agricultură mai durabil, scrie EFE Agro.
De la debutul pandemiei de COVID-19, discuțiile despre rasism, în special rasismul la adresa asiaticilor, au revenit în atenția mediei. Cu toate acestea, ura la adresa asiaticilor continuă să se răspândească în mediul online.
În loc să combată dezinformarea cu privire la migranți, profesioniștii în comunicare și factorii de decizie ar trebui să promoveze mesaje alternative pentru a minimiza rolul celor care seamănă frica, arată un studiu publicat recent.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.