Cum se compară România cu alte țări din Europa în ceea ce privește procesarea cererilor de azil? Care sunt provocările întâlnite de refugiații ajunși în România? Cine poate acționa ca o punte de legătură între refugiați și populația locală?
How does Romania compare with other European countries on processing asylum requests? What are the challenges faced by refugees once they reach Romania? Who can bridge the link between them and the local communities?
Cum ar trebui să discutăm despre refugiați? Care este diferența dintre migranți și refugiați? Cum sunt ajutați refugiații care vin în Europa? Care este rolul României?
A talk about how we should talk about refugees in Romania. What is the difference between migrants and refugees? What is being done to help the refugees coming to Europe? What is the role played by Romania?
Hassan era în Kirkuk când o bombă a explodat într-o clădire, în apropiere. Era cu câțiva colegi. Au intrat să vadă pe cine pot ajuta. O mașină cu o mitralieră a tras asupra lor. Colegii au murit pe loc. Acum are 18 ani și consideră România „acasă”.
Care este procedura de înregistrarea a unei cereri de azil? Ce forme de asistență sunt oferite solicitanților de azil? Care a fost răspunsul autorităților române la criza din 2015 și care este planul pentru perioada următoare?
What is the registration procedure for an asylum request? What kind of assistance is provided to asylum seekers? What was the answer of the Romanian authorities during the 2015 crisis and what is the plan for following period?
Un frate a fugit în Turcia, doi în Liban, Mahmoud e singurul care a ajuns în Europa. A venit dintr-o tabără din Grecia, unde a completat câteva formulare pentru continuarea studiilor. În țara sa, a studiat engleza, la universitate.
One brother escaped to Turkey, and two others to Lebanon, Mahmoud being the only one to reach Europe. He arrived in a camp in Greece, where he filled in some documents in order to continue his studies. Back home, he used to study English.
In the recent years, the Syrian community in Romania has increased due to the conflicts in their country. They like Romania, they have their school here, but they wish to eventually return home.
Comunitatea sirienilor din România a crescut în ultimii ani din cauza conflictelor din țara lor. Le place România, au școala lor aici, dar abia așteaptă să se întoarcă acasă, chiar dacă acolo îi așteaptă doar ruinele caselor în care au locuit cândva.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.