O licitatie incheiata in luna martie, cinci licitatii deschise si alte patru ghiduri ale solicitantului in varianta intermediara. Acesta este "bilantul" celui mai important program de finantare pentru mediul de afaceri, care insumeaza aproape 3 miliarde de euro. In "Ghidul rapid" pe care il punem la dispozitie puteti afla ce este, ce finanteaza programul si cui trebuie sa va adresati pentru informatii de detaliu.

CE ESTE POS CCE

Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" este principalul program prin care fondurile structurale sustin dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii din Romania. Suma totala pusa la dispozitie prin acest program este de circa 3 miliarde euro, in perioada 2007-2013.

REZUMATUL POS CCE
Un rezumat al acestui program poate fi consultat aici (click pe Prezentare rezumat POS Competitivitate) .

CE FINANTEAZA POS CCE

Prioritar, mediul privat. Pe scurt, tintele de finantare sunt urmatoarele:

  • investitii productive si pregatirea IMM pt concurenta pe piata; accesul la credit; dezvoltarea antreprenoriala
  • cresterea competitivitatii prin cercetare, dezvoltare si inovare: cercetarea in parteneriat, investitii in infrastructura CDI, accesul IMM la activitati de cercetare-dezvoltare
  •  sustinerea utilizarii IT&C: introducerea bandei largi (broadband); serviciile publice moderne (e-guvernare, e-sanatate); dezvoltarea e-economiei (comert online, etc)
  • imbunatatirea eficientei energetice (energie regenerabila)
  • asistenta tehnica pentru autoritatile publice implicate in gestionarea fondurilor.
Axele prioritare se adreseaza in proportie de 90% companiilor, dar exista si masuri specifice la care pot aplica autoritatile publice, precum cele de cercetare-dezvoltare sau cele legate de eficienta energetica. Granturile care se pot obtine variaza intre cateva mii euro pana la 25 milioane de euro.

INSTITUTII RESPONSABILE

Autoritatea de Management se gaseste in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.

Pagina oficiala a Autoritatii de Management: www.minind.ro, click pe "Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice' "
 
Programul detaliat, in varianta intermediara (sau documentul cadru de implementare) poate fi consultat aici.
 
DATE DE CONTACT

Fiecarei componente din cele amintite mai sus (denumite "Axe prioritare") ii corespund anumite "Organisme Intermediare" (institutii care vor "lucra" in mod direct cu solicitantii de finantare).

Aici puteti gasi date de contact atat pentru Autoritatea de Management, cat si pentru Organismele Intermediare.
 
Informatii utile pentru beneficiari: Proiecte eligibile, eligibilitatea cheltuielielor, etapele si procedurile de evaluare a proiectelor (o sinteza realizata de Autoritatea de Management) pot fi consultate aici.

LICITATII LANSATE

Pana in prezent, au fost lansate sase licitatii de proiecte, dintre care cinci sunt inca deschise:

- pentru infrastructura de cercetare-dezvoltare (informatii detaliate aici). Aceasta s-a incheiat in luna martie.

- pentru cercetare-dezvoltare in mediul de afaceri. (Operatiunea 2.3.1: Sprijin pentru start-up-urile si spin-off-urile inovative) Detalii aici.

- investitii mici ale IMM ("Ghidul pentru sprijin financiar de pana la 250.000 de Euro"). Cererile de finantare se pot depune (din 26.05.2008) iar licitatia va fi deschisa pana la epuizarea bugetului stabilit pentru aceasta sesiune, care este de 62,6 milioane euro. Pentru mai multe informatii click aici.

- investitii mari ale IMM (("Ghidul pentru sprijin financiar cuprins intre 250.001 si 1.500.000"). Cererile de finantare se pot depune (din 05.05.2008), si pana la data de 01.08.2008, ora 15.00.  Bugetul stabilit pentru aceasta sesiune este de 31,6 milioane euro. Pentru mai multe informatii click aici.

- acces la consultanta  ("Ghidul de sprijin pentru consultanta acordat intreprinderilor mici si mijlocii"). Cererile de finantare se pot depune (din 19.05.2008) iar licitatia va fi deschisa pana la epuizarea bugetului stabilit pentru aceasta sesiune, care este de 6,34 milioane euro.Pentru mai multe informatii click aici.

Pentru ultimele trei linii de finantare, informatii detaliate, referitor la modul de transmirete a proiectelor, se gasesc aici.

Cu toate ca Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei anuntase initial luna martie pentru lansarea licitatiilior in domeniul IT&C, deocamdata a fost deschisa o singura linie de finantare, pentru acces la internet pe banda larga (detalii aici).
Pana in prezent, au fost depuse 50 de proiecte de aproape un milion de euro (detalii aici)


DOCUMENTE IMPORTANTE
Ghidurile solicitantului:

  • Axa prioritara 1 - "Un sistem de productie inovativ si eco-eficient"
Pentru proiectele care se incadreaza in aceasta Axa, Organismul Intermediar este Directia specializata din cadrul Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale. Aici puteti gasi date de contact pentru sediul central si birourile teritoriale ale Directiei.
 
De curand au fost publicate 3 ghiduri ale solicitantului in varianta finala, si au fost lansate licitatiile (vezi mai sus). Este vorba despre ghidurile pentru:

- IMM - investitii mici
- IMM - investitii mari
- IMM (inclusiv microintreprinderi) - servicii de consultanta.

Aceste documente pot fi consultate aici. Sinteza documentelor si alte explicatii despre conditiile de finantare puteti gasi aici.

  • Axa prioritara 2 - "Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate"
Pentru proiectele care se incadreaza in aceasta Axa, Organismul Intermediar este Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (www.ancs.ro)
 
Pana in prezent, s-a incheiat deja o licitatie, pentru Operatiunea 2.2.1. Dezvoltarea infrastructurii C-D existente si crearea de noi infrastructuri C-D (laboratoare, centre de cercetare).

In luna martie a fost lansata licitatia pentru "Sprijinirea start-up-urilor si a spin-off-urilor inovative". Documentele aferente acesteia se gasesc aici.

Mai sunt in pregatire alte sapte licitatii, care urmeaza a fi lansate in decursul anului (calendarul acestora poate fi consultat aici)
 
  • Axa prioritara 3 - "Tehnologia informatiei pentru sectoarele privat si public"
Pentru proiectele care se incadreaza in aceasta Axa, legatura cu beneficiarii si gestionarea proiectelor o realizeaza Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI) din cadru Ministerului pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (MCTI)
Pana in prezent, a fost lansata licitatia pentru Sprijinirea accesului la broadband si serviciile conexe
Au mai fost publicate trei ghiduri ale solicitantului in varianta de lucru pentru:

- Dezvoltarea e-economiei: suport pentru implementarea sistemelor informatice integrate
- Dezvoltarea e-economiei: sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic.
Documentele pot fi consultate aici.

Informatii esentiale despre conditiile de finantare puteti afla aici.
 
De asemenea, pe pagina OIPSI pot fi consultate schemele de ajutor de stat aplicabile companiilor care doresc finantare pentru proiecte in domeniul IT&C.
 
OIPSI mai prezinta informatii legate de selectia si evaluarea proiectelor, circuitul unui proiect, exemple de bune practici si date de contact utile potentialilor solicitanti:

  • Axa prioritara 4: Cresterea eficientei energetice si a sigurantei aprovizionarii in contextul combaterii schimbarii climatice
- pentru proiectele care se incadreaza in aceasta Axa, Organismul Intermediar este Directia Generala Politica Energetica (MEF) – www.minind.ro, click pe Organismul Intermediar pentru Energie.
 
Aici trebuie urmarita publicarea documentelor necesare pentru realizarea de proiecte.

EXEMPLE DE PROIECTE care pot fi utilizate ca sursa de inspiratie pentru realizarea proiectelor de investitii:

Ioana Morovan