Liderii europeni, care se reunesc joi si vineri la Bruxelles pentru Consiliul european de primavara, vor sa stabileasca o pozitie comuna a Uniunii Europene care sa fie prezentata la summit-ul G20. Astfel, Consiliul devine doar o avanpremiera a summitului de pe 2 aprilie, de la Londra, unde UE va insista pentru o reforma a sistemului financiar.

UE va cere la summitul G20, cel mai probabil, o reforma reala a sistemului financiar si se va opune presiunilor americane in favoarea unor eforturi mai mari pentru relansarea economica mondiala.

Prioritatea summit-ului G20 din luna aprilie ar trebui sa fie trasarea unei noi arhitecturi a sistemului financiar mondial, se arata intr-o scrisoare trimisa presedintiei UE de catre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, potrivit Reuters. Cei doi lideri sunt de parere ca este nevoie, mai degraba, de noi reglementari decat de masuri de stimulare a economiilor.

Scrisoarea franco-germana apare intr-un moment in care se vorbeste despre diferente transatlantice (chiar daca au fost negate de presedintele Obama) in privinta prioritatilor G20, Washington-ul concentrandu-se pe cheltuieli guvernamentale sporite, in timp ce cancelariile europene accentueaza reglementarea ca prioritate.

La Consiliul din 19-20 martie, liderii UE este de asteptat sa sprijine dublarea resurselor FMI pana la 250 de miliarde de dolari pentru ajuta tarile lovite de probleme cu balanta platilor.

Tarile UE ar fi gata sa contribuie cu 75 pana la 100 de miliarde de dolari, in mod voluntar, pentru FMI, conform unui proiect de concluzii ale Consiliului, obtinut de EurActiv.

"Miza summitului G20 de la Londra este ca tarile europene si Comisia sa vorbeasca cu o singura voce", a subliniat marti Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Liderii europeni vor pune probabil accent pe necesitatea de a "reglementa mai bine pietele" si vor cere "continuarea coordonarii, la nivel international, a masurilor de relansare bugetara". Ei vor insista doar pe necesitatea de a "pune in aplicare rapid programele de relansare economica prevazute", potrivit unui proiect de text care va fi suspus atentiei liderilor europeni.

Presedintia ceha a UE s-a aratat foarte rezervata in ceea ce priveste apelurile Statelor Unite de a cheltui mai mult, subliniind necesitatea ca tarile UE sa isi tina sub control deficitele publice.

"Trebuie sa explicam americanilor ca facem destul la capitolul relansare", a subliniat vicepremierul ceh Alexandr Vondra, insarcinat cu afacerile europene.

Ajutorul pentru tarile din Europa de Est, grav afectate de criza financiara va fi de asemenea una dintre temele de discutii ale liderilor europeni. Europa ar putea decide sa suplimenteze din nou fondul pentru imprumuturi de urgenta pentru tarile din afara Zonei euro care se confrunta cu probleme financiare grave, potrivit proiectului de declaratie a summitului. (HotNews.ro)

Plan britanic

Radu Serban, diplomat la ambasada Romaniei din Londra, scrie intr-un articol din 27 februarie: "In pregatirea reuniunii leaderilor G-20 din 2 aprilie 2009, Londra a oferit un raspuns propriu, structurat pe patru paliere, la criza financiara globala. Acesta sugereaza si un raspuns comun  al "celor 20', plecand de la un pachet de  47 de puncte inscrise  in declaratia summit - ului de la Washington din 14 - 15 noiembrie 2008. Raportul publicat de premierul Gordon Brown la 18 februarie 2009, sub titlul Calea spre summit – ul de la Londra sintetizeaza modul in care vede Marea Britanie iesirea din criza si relansarea economica globala.

Viitoarele gazde ale summit-ului vad posibila agrearea unui pachet de masuri care sa readuca stabilitatea economica, printre care:
- analiza impactului global si a eficientei masurilor luate pana in prezent in scopul stimularii cererii;
- majorarea urgenta a resurselor FMI;
- sprijinirea creditarii interne si internationale, prin capitalizarea adecvata a bancilor si solutionarea activelor periclitate, chiar prin imprumuturi - acordate direct de guverne si de bancile centrale, acolo unde este cazul;
- renuntarea la protectionism din partea tuturor tarilor, in paralel cu introducerea mecanismelor transparente de monitorizare a angajamentelor in acest sens;
- reforma reglementarii financiare, prin reducerea diferentelor dintre sistemele de reglementare ale diverselor state, stimularea guvernarii corporatiste si coordonarea reglementarii pietelor financiare globale;
- instituirea unui sistem de alerta timpurie, in care FMI sa joare un rol mai pregnant, promovind cresterea echilibrata;
- reforma institutiilor financiare internationale (IFI), majorarea resurselor de care dispun ele si consolidarea pozitiei tarilor in curs de dezvoltare in cadrul acestora;
- majorarea asistentei pentru dezvoltare, protejand cele mai sarace tari de efectele crizei."

Propuneri rusesti

Si Rusia a publicat un document de 10 pagini, in care isi expune priritatile pentru summit-ul G20. Rusii isi doresc o reforma larga a institutiilor financiare, cu noi organisme care sa inlocuiasca sau sa preia functiile celor existente. Principalul accent al propunerii Moscovei este pe inlocuirea ordinii economice unipolare, cu una noua, bazata pe interactiunea dintre mai multe centre majore. O idee radicala ruseasca este introducerea unei monede de rezerva supranationala, care sa fie emisa se institutiile financiare internationale.

Membrii G20

Membrii G20 sunt SUA, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Canada, Rusia, Argentina, Australia, Brazilia, China, India, Indonezia, Mexic, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia si Uniunea Europeana. Mai sunt reprezentate FMI si Banca Mondiala, Comitetul International Monetar si Financiar si Comitetul de dezvoltare al FMI si al Bancii Mondiale.
La intalnirea de la Londra vor fi prezenti ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale ai celor 19 tari, iar UE este reprezentata de presedintia Consiliului - Cehia - si de presedintele BCE, Jean Claude Trichet. (Anne-Marie Blajan, HotNews.ro)

„Desi aparent in afara jocurilor summit-ului [de la Londra], Romania se afla pentru prima data in postura privilegiata de a-si spune parerea, de a participa la formularea mandatului UE, ca stat membru,” mai arata Radu Serban.

Linkuri:
- Site-ul summitului G20
- HotNews.ro: Concurs G20 - Propune solutii pentru criza economica
- EurActiv.com: Paris and Berlin harden stance on financial regulation 
- EurActiv.com: Russia reaches out to EU ahead of G20 summit