Liderii UE reuniti la Bruxelles pentru Consiliul European de primavara vor respinge apelurile americane de a creste contributiile pentru stimularea economiei globale. La o intalnire cu partenerii sociali, reprezentantii Comisiei si ai Consiliului au accentuat importanta salvarii locurilor de munca.

Liderii UE resping amplificarea stimulentelor fiscale

Efortul de recuperare al Europei este deja destul de mare, se va arata in concluziile Consiliului European care are loc pe 19 si 20 martie, la Bruxelles. Din partea Romaniei, presedintele si premierul participa la lucrarile Consilului, pe a carui agenda se regasesc evaluarile problemelor economice si finantarea la nivelul UE, o analiza a utilizarii sistemului de sprijin pentru tarile din Europa de Est, securitatea energetica si schimbarile climatice.

Avand ca scop armonizarea pozitiilor inaintea intalnirii G20 de la inceputul lui aprilie, europenii vor respinge sugestia americana de a creste contributiile destinate ajutarii economiei mondiale aflata in criza.

"Desi va fi nevoie de timp pentru ca efectele pozitive sa isi faca simtita prezenta in economie, dimensiunea efortului fiscal (in jur de 3,3% din PIB-ul UE sau peste 400 de miliarde de euro) va genera investitii noi,va stimula cererea si va crea locuri de munca," se arata in proiectul de concluzii al Consiliului, consultat de EurActiv.

Rezerva Federala americana a anuntat pe 18 martie o miscare-surpriza, prin care injecteaza inca 1,2 miliarde de dolari in economia SUA, in special prin cumpararea de "securities" ipotecate si 300 de miliarde de dolari reprezentand datorii guvernamentale, pentru a stimula imprumuturile si a promova recuperarea economica.

In ianuarie, SUA aprobasera deja pachetul de stimulare in valoare de 819 miliarde al presedintelui Obama, punand presiune asupra europenilor.
(EurActiv.com)

Dialog social

Presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, si premierul ceh Mirek Topolánek – reprezentand presedintia Consiliului – s-au intalnit inaintea inceperii lucrarilor pentru a discuta impactul social al crizei si pregatirea summitului din mai, dedicat locurilor de munca. Summitul Social Tripartit a demonstrat un consens in privinta nevoii de a coordona actiunile europene si ale statelor membre, ca si in ceea ce priveste respingerea masurilor protectioniste.

Barroso a spus: "Impreuna, trebuie sa ne redublam eforturile de a proteja si a creea slujbe, in acelasi timp respingand protectionismul care, pe termen lung, nu protejeaza pe nimeni. Trebuie sa ne pastram angajamentul fata de reformele structurale necesare, care ne vor ajuta sa ne intoarcem la crestere durabila."

Topolanek respinge ideea unui nou plan european pentru economie

In decembrie trecut liderii europeni au aprobat un pachet de stimuli fiscali in valoare de 400 de miliarde de euro la care se adauga diferitele planuri nationale.

Nu toate tarile au aplicat pachetul comunitar sau unul national a atras atentia Mirek Topolanek , "va trebui mai intai sa aplicam masurile decise si apoi sa analizam rezultatele", a adaugat el.

Pana acum 13 din 27 de state membre au anuntat implementarea planurilor nationale, printre acestea se numara Germania, Franta, Suedia, Ungaria si  Cehia.

Supraveghere financiara

Topolanek a mai spus ca liderii europeni, daca se arata reticenti in a face noi eforturi in acest sens, ar trebui sa se concentreze acum pe aprobarea mecanismelor de supraveghere a pietelor financiare.

Consensul ar putea fi insa dificil intrucat Franta si Germania sustin ideea Comisiei Europene conform careia supravegherea financiara trebuie decisa repede intrucat ea serveste mai ales la combaterea crizei actuale si nu doar la prevenirea crizelor viitoare. Ideea nu este impartasita de tari ca Olanda, Marea Britanie, Danemarca si Romania. Abordarea acestora este una mai prudenta fata de mecanismele de supraveghere bancare care ar trebui sa fie introduse in 2010 si care ar constitui structuri suprastatale si independente.
(RFI)

Surse: EurActiv.com, Presedintia ceha, Delta RFI