Reprezentantii Uniunii Europene iau in considerare o dublare a ajutorului de urgenta la 50 de miliarde de euro pentru tarile din Europa de Est, care se confrunta cu dificultati din cauza crizei financiare. Nabucco apare din nou in lista de proiecte finantate de Uniune. Liderii UE vor sustine si reorganizarea FMI.

Premierul luxemburgez Jean-Claude Juncker a declarat ca aproape s-a ajuns la un acord intre tarile membre pentru ajutorul trailor din Est.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso - care a facut aceasta propunere - spera ca, vineri, toate statele europene sa isi dea acordul in acest sens. "Va fi o buna dovada a spiritului nostru de solidaritate", a adaugat Barroso.

Din partea Romaniei, la lucrarile summit-ului participa presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc. Reuniunea sefilor de stat si de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se incheie, vineri, cu o declaratie finala.

Energie

Liderii europeni au ajuns la un acord atat pentru modalitatea de finantare a planului de relansare economica, cat si asupra listei de proiecte de infrastructura energetica, ce a concentrat toate energiile in ultimele zile.

In urma discutiilor, proiectul gazoductului Nabucco a revenit pe lista, asa cum a insistat Romania si alte state din zona, urmand sa primeasca finantare de 200 de milioane de euro - transmite corespondentul Radio Romania Actualitati.
(HotNews.ro)

Topolanek: Increderea necesita unitate

"Cuvantul auzit peste tot acum este unitate," a spus premierul ceh Topolanek. "Bancile nu dau imprumuturi fara incredere si oameni nu cheltuiesc bani fara incredere. Astazi am auzit cuvantul 'incredere' de 20 sau 30 de ori - putem ajunge la incredere, si spun asta in contextul pregatirilor pentru summitul G20, numai daca suntem uniti."

Potrivit presedintiei cehe, a doua zi a summitului testeaza unitatea europeana. Unul dintre subiecte ar trebui sa fie finalizarea acordului in privinta contributiei la Planul European de Recuperare Economica, in valoare de 5 miliarde de euro, pentru proiecte energetice.
(Presedintia ceha)

Liderii UE vor sustine reorganizarea FMI

Liderii europeni iau in considerare cedarea catorva locuri detinute la Fondul Monetar International in schimbul unei contributii mai mari catre Fond din partea economiilor emergente. Scopul este dublarea resurselor totale ale FMI, pana la 500 de miliarde de dolari, pentru a contracara recesiunea economica globala.

Summitul UE ofera "regandirea procesului de selectie al top-managementului FMI si al Bancii Mondiale," cu conditia ca reforma FMI "sa reflecte mai adecvat ponderile economice relative din economia mondiala," se arata in proiectul de concluzii. Constributia Chinei la bugetul FMI, mai ales, este in prezent sub potentialul acesteia.
(EurActiv.com)