Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, intr-un interviu telefonic pentru EuObserver, ca Parlamentul European trebuie sa-si revizuiasca legislatia pe anumite domenii ca urmare a scandalului recent de coruptie in care sunt implicati mai multi europarlamentari, inclusiv Adrian Severin, si sa interzica ca deputatii europeni sa aiba mai multe locuri de munca suplimentare remunerate fata de functia de europarlamentar.

"Deputatii europeni au un mandat de cinci ani in Parlamentul European pentru a participa la procesul de legiferare in interesul cetatenilor UE. Este un loc de munca cu norma intreaga si nu vad de ce ar trebui sa aiba un altul in paralel", a declarat Macovei.

"Avem salarii, care ne sunt platite pentru a face acest lucru", a adaugat fostul ministru roman al Justitiei (2004-2007) care a castigat aprecieri internationale pentru eforturile sale de a elimina coruptia la nivel inalt, inclusiv atunci cand colegii sai de cabinet au fost implicati, apreciaza EUobserver.

"M-am uitat pe declaratia de avere a domnului Severin si ultima este din iulie 2009. Am vazut ca este platit sa faca activitati in diferite instante de arbitraj si in consiliile de administratie ale bancilor", a spus Macovei cerand stoparea acestor practici.

In conformitate cu normele parlamentare prezente, deputatii europeni se pot angaja intr-o gama larga de activitati platite in plus fata de sarcinile lor legislative, atata timp cat acestea sunt declarate in registrul de interese financiare.

"Un deputat european care vorbeste intr-o sedinta a unui organism parlamentar pe un subiect in care are un interes financiar direct trebuie sa declare oral interesul la acel moment,", spune purtatorul de cuvant al PE, Jaume Duch.

Trei europarlamentari, intre care si Adrian Severin, au fost dispusi "sa-si vanda serviciile" contra unor sume de bani unor jurnalisti ai ziarului britanic "Sunday Times" care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby. Cei trei sunt social-democratul roman Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler si un fost ministru austriac de Interne, Ernst Strasse.

"Am declarat ca toata lumea aici, la Parlamentul European, asteapta demisia lui Adrian Severin. Suspendarea din diverse functii in Romania este apa de ploaie, nu inseamna absolut nimic la Bruxelles, unde toata lumea asteapta demisia. Principala problema este aceea de incredere. Nimeni la Parlamentul European nu mai poate avea incredere in cei trei europarlamentari implicati in scandalul de coruptie la discutarea unor amendamente sau propuneri. Nu exista nicio legatura intre demisie si eventualele anchete, e o problema de incredere. Ceilalti doi eurodeputati si-au dat deja demisia si asta e ceea ce se asteapta si de la Adrian Severin. Cu fiecare ora cu care intarzie demisia, face mult rau Parlamentului European si tarii", scria marti pe blogul sau Monica Macovei.

de Ionut Baias