Compania Coca Cola a reactionat, vineri, la ancheta realizata de Asociatia consumatorilor din Slovacia, potrivit careia produsele sale ar avea o calitate diferita in functie de tara in care sunt comercializate, sustinand ca produsele sale au aceleasi "standarde superioare de calitate peste tot in Europa si in lume". Reprezentantii companiei recunosc ca in unele tari, se folosesc diferite tipuri de indulcitori, "dar acest lucru nu afecteaza in nici un fel calitatea produsului".

"Coca-Cola este produsa la aceleasi standarde superioare de calitate peste tot in Europa si in lume, avand la baza o reteta pe care o folosim de 125 de ani", se arata intr-un comunicat emis de companie, vineri.

"Siropul de fructoza-glucoza este unul dintre indulcitorii folositi in multe tari din intreaga lume, inclusiv in Statele Unite ale Americii. In Romania, in mod specific, la fel ca in multe alte tari din Europa, inclusiv Germania si Austria, zaharul este folosit ca indulcitor in procesul de productie pentru Coca-Cola", transmit reprezentantii companiei.

Acestia afirma ca sunt "surprinsi de presupusul rezultat al analizelor realizate pentru produsele din Romania si sustin ca vor investiga prin toate mijloacele acuratetea informatiilor si cauza acestei confuzii".     
  
"Lista ingredientelor tuturor produselor noastre este mentionata pe eticheta", mai spun reprezentantii Coca Cola, astfel incat fiecare consumator este bine informat cu privire la continutul fiecarui produs.

"Printre alte ingrediente, siropul de fructoza-glucoza sau zaharul sunt intotdeauna mentionate pe eticheta produselor. Coca-Cola are aceleasi standarde de calitate in toate tarile din lume, indiferent de pozitia geografica sau situatia economica a unei tari”, a spus Ibolya Szabo, Senior Communication Manager, Coca-Cola Europe.

O ancheta demarata de Asociatia consumatorilor din Slovacia sustine ca multinationalele care comercializeaza alimente si bauturi ambaleaza produse de calitate distincta pentru diferite tari europene, sub acelasi nume. Asociatia a testat o serie de produse alimentare achizitionate din supermarketuri din opt state membre ale UE: Germania, Austria, Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. 

Produsele monitorizate au fost Coca-Cola, ciocolata Milka, piper negru si rosu Kotanyi, cafea instant Nescafe Gold, boabe de cafea Jacobs Kronung si cafea Tchibo Espresso. Ele au fost testate in laboratoare acreditate de catre Institutul National Veterinar si Alimentar Slovac.

In ceea ce priveste Coca Cola, testele au confirmat ca versiunile de bauturi racoritoare vandute in Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Romania contin izoglucoza facuta din porumb, care este mult mai ieftina decat
zaharul traditional (zaharoza), folosit pentru bauturile din Germania, Austria, Polonia si Republica Ceha.

Catalina Ciociltan