Desi tema pietei unice digitale ar fi trebuit sa domine discutiile de la summitul UE din Bruxelles, liderii politici au directionat dezbaterile catre acuzatiile de spionaj la adresa SUA si imigratia ilegala - ca urmare a tragediei din Lampedusa. Intre timp, adoptarea unui pachet legislativ privind protectia datelor a fost amanata pentru anul 2015.

Sursa foto: Consilium.europa.eu

Anuntul-surpriza, legat de acordul "no spying" care urma sa fie atasat concluziilor summitului a venit dupa intrevederea bilaterala Merkel- Hollande.

In paralel, implementarea unui pachet legislativ sustinut cu fervoare de Franta - cel legat de protectia datelor personale - a fost amanata pentru anul 2015, ceea ce reprezinta o victorie a premierului britanic David Cameron.

Angela Merkel a declarat ca "Marea Britanie a dorit amanarea pachetului legislativ de teama ca acesta sa nu afecteze mediul de afaceri", pe cand Germania "a avut rezerve pentru a nu se misca prea repede in raport cu repozitionarea actualelor drepturi ale cetatenilor".

Un oficial a declarat pentru EurActiv.com ca premierul britanic a luptat din greu pentru a obtine termenul 2015, dupa ce, la inceputul summitului, a spus ca ar fi mai bine sa nu existe niciun fel de termen.

O relatare pas cu pas a evenimentelor de la Consiliul European si o serie de analize pe marginea declaratiilor, pe fluxul de stiri in timp real publicate de EurActiv.com.


Concluziile integrale ale Consiliului European, in limba romana, aici.