Pe langa chestiunile tehnice, prezentate pentru specialisti, primul seminar din seria "Profesionistii concurentei", a abordat un aspect mai putin cunoscut publicului larg, dar de interes public major.

Profesionistii Concurentei la Bucuresti: Dl. Ewoud Sakkers, de la Comisia Europeana, DG Competition, s-a alaturat d-lui Valentin Mircea, fost vicepresedinte al Consiliului Concurentei, si reprezentantilor unor companii de top, in sustinerea lucrarilor seminarului profesional pe tema Concurentei, de joi, 28 noiembrie, organizat de EurActiv Romania, Mircea si Asociatii si Freedom House.

Dl. Sakkers este o persoana cu experienta vasta in materie de concurenta si unul dintre autorii publicatiei "Compliance Matters" editata de catre Comisia Europeana, co-autor al lucrarii "European Cartel Digest".



Dl Valentin Mircea a sustinut prezentarea cu titlul "Prevenirea riscului de incalcare a regulilor de concurenta - Un obiectiv realizabil?"

Concluziile prezentarii


- Programele de conformare "clasice"sunt circumscrise exclusiv cadrului intern al companiei.
- Din interior nu se vad toate problemele din motive cum este rutina, colegialitatea cu cei implicati etc.
- Un observator plasat in afara poate sesiza ceea ce scapa observatorilor interni.

Preventie:
  • Privirea din afara - "capul limpede".
  • Principiile monitorizarii programelor de conformare trebuie sa fie similare celor folosite in auditul financiar-contabil.
  • Autoritatile de concurenta privesc companiile mereu din exterior. Nu exista, inca,  informatori.
  • Atentie la activitatile si comunicarile publice ale Consiliului Concurentei si Comisiei Europene, pentru a detecta posibila crestere a atentiei fata de industria in care functionati.
  • Atentie la dezbaterile publice/politice care aduc in discutie functionarea unor piete.
  • Atentie la aparitiile in mass-media care fac referire la companie, mai ales cand acestea sunt negative.  
  • Atentie la disputele contractuale si la reclamatii.

Prevenirea incalcarii regulilor de concurenta - functie separata de alte programe si proceduri de conformare.
"Hotline" pentru angajati, externalizata (ideal).
"Stick and carrot" pentru angajati, dar si pentru management.
Observarea neutra a comportamentului intreprinderii pe piata, inclusiv prin analiza economica.
Supravegherea supraveghetorilor.
Identificarea punctelor slabe in programele de conformare.
Forensic.
Analiza anomaliilor in pietele in care activeaza intreprinderea sau in pietele conexe.
Alerte timpurii.
Turnul de veghe/"capul limpede".


"Cea mai grea lovitura, cu efecte mai nocive decat amenda in sine, la nivel de companie, consta in pierderea/afectarea reputatiei (pierderi reputationale), a slabirii credibilitatii respectivei companii", a subliniat Valentin Mircea, vorbitor principal, expert in domeniul concurentei, fost vicepresedinte la Consiliul Concurentei (CC).


Domnia sa le-a prezentat participantilor riscurile, dar si, extrem de important, nelimitarea solutiilor la mijloace de preventie pasive. Abordarea in acest domeniu trebuie sa fie una complexa, de la aspecte care tin de etica de business, la mecanismele economice proprii intreprinderii si la intelegerea modului in care autoritatile publice de concurenta evalueaza comportamentul intreprinderii. Programele de conformitate cu regulile de concurenta nu pot fi niciodata superficiale, ele trebuie sa patrunda in substanta fenomenului economic in care se afla intreprinderea. 

Printr-o video-interventie de la Bruxelles, dl. Ewoud Sakkers, DG Competition, Comisia Europeana, s-a alaturat expertului Valentin Mircea intr-un dialog specializat si a raspuns intrebarilor din sala.



VIDEO-conferinta interactiva. Dl. Ewoud Sakkers raspunde intrebarilor din sala - raspunderea individuala

Ca raspuns la intrebarea unui reprezentant de la o mare companie din domeniul energetic, dl. Sakkers a comentat efectul sanctiunilor indreptate impotriva indivizilor si impactul creat la nivel de companie.




Intrebarea din partea unui reprezentant al unei companii energetice:
Din experienta dvs, cat de efective sunt in practica progamele de conformare, raspund acestea cu adevarat situatiilor aparute sau, pana urma, este vorba de comportamentul uman, de bun simt, de frica, de conformarea la reguli la fel ca in cazul tuturor celorlalte reguli?

Raspuns Ewoud Sakkers (video): "Am descoperit un fapt, care ridica intrebarea: ar fi necesar sau mai puternic ca efect sa aplicam sanctiuni indivizilor?

In anumite companii, - si este de mentionat ca nu judecam eficienta programului de conformare, in sine - exista o constientizare serioasa a zonelor "interzise" dar, cu toate acestea, in filiale sau agentii ale acestor companii existe anumite persoane care cred ca pot sa scape daca organizeaza un cartel si care au incercat sa se sustraga "detectarii" de catre oamenii din propria lor companie.

Aceste lucruri se intampla, ceea ce nu inseamna ca programul de conformare al companiei a fost gresit. Sper, si imi place sa cred, ca eforturile pe care companiile le-au facut in ultimii ani demonstreaza ca au pus in aplicare programe de conformare; eforturile nu au fost doar ale companiilor ci si ale caselor de avocatura sau firmelor de consultanta - pentru a preveni sanctiunile (infringements) cauzate de ne-conformare.

As fi surprins, de exemplu, ca in industria chimica din Europa unde am avut o intreaga varietate de cazuri, cu aproximativ zece ani in urma, conformarea sa nu fie mai buna decat inainte, pentru ca firmele au o constientizare mai buna a regulilor si nu mai apar cazuri de sanctiuni. Asadar, in termeni de constientizare, am inregistrat progrese seminificative, ceea ce a avut o influenta pozitiva si asupra programelor de conformare. "  - V. Transcrierea interventia d-lui Ewoud Sakkers la Seminarul "Profesionistii Concurentei) (ro. si en.)

In abordarea chestiunilor concurentei, cei mai putin familiarizati cu domeniul pot fi surprinsi sa afle ca reglementarile privind concurenta nu se rezuma la analize sectoriale, la analiza diverselor tipuri de concentrare, cartelizare, pozitii dominante, practici anti-concurentiale, ci implica raspundere individuala (inclusiv penala!).


Cristina Guseth, director Freedom House, a facut referire la importantța pregatirii profesionale in domeniu de ambele parti, atat in mediul privat, cat si in randul magistratilor, adesea fiind necesara o depasire a granitelor propriei profesii. Freedom House deruleaza in prezent proiectul international "Economie, legislațtie si concurentța – Training interdisciplinar pentru magistratii romani".

Concluzie: cea mai dificila sarcina ramane preventia, cu atat mai mult cu cat, pentru a face un joc de cuvinte, concentrarea exclusiv pe preventie constituie o eroare, aspect subliniat de expertul Valentin Mircea la seminarul specializat.

Video - Opinii din partea expertului si a participantilor



Linkuri
Transcrierea interventia d-lui Ewoud Sakkers la Seminarul "Profesionistii Concurentei) (ro.)

English: Ewoud Sakkers commening on Competition Golden Rules, at the Seminar Competition Professinals, Bucharest, 28 November 2013 (organised by EurActiv Romania, Mircea si Asociatii si Freedom House)


In premiera,video-interventie din Bruxelles de la Comisia Europeana, DG Competition, la seminarul pe tema Concurentei in practica: riscuri, studii de caz, solutii. Ultimele locuri disponibile. Cele mai interesante informatii vor fi difuzate de EurActiv.ro

Carte de vizita Ewoud Sakkers - aici

Casa de avocatura Mircea si Asociatii

Freedom House

Despre EurActiv

Prezentare detaliata seminar

Primul seminar din seria "Profesionistii concurentei" a fost organizat de EurActiv Romania, Mircea si Asociatii si Freedom House, pe tema "Prevenirea riscului de incalcare a regulilor de concurenta - un obiectiv realizabil", 28 noiembrie, Bucuresti.