Dezvoltarea infrastructurii de comunicatii, securitatea tranzactiilor, implementarea mai riguroasa a regulilor de protectie a consumatorilor, declararea corecta a tranzactiilor sunt numai cateva din masurile prioritare pentru sectorul e-commerce, avute in vedere de Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, la inceput de mandat. Acesta a explicat intr-un interviu acordat EurActiv care sunt urmatorii pasi pentru dezvoltarea acestui domeniu si alte detalii legate de Strategia pentru Agenda Digitala pentru Romania, document care va fi finalizat de catre Minister pana la finalul lunii viitoare.

Ioana Morovan

Vezi interviul - VIDEO:

 

Cele mai importante declaratii - transcriere

 

Despre stadiul realizarii Strategiei nationale privind Agenda Digitala a Romaniei:  

  • Strategia nationala privind Agenda Digitala a Romaniei reprezinta instrumentul prin care se va realiza convergenta Romaniei la tot ce inseamna politicile europene privind sectorul IT&C.
  • Pentru Romania, reprezinta o prioritate, fiindca sectorul IT&C a avut o dezvoltare extrem de dinamica in ultimii 10 ani. 
  • In cadrul acestui document, care va fi realizat pana la sfarsitul lunii mai, noi vom incerca sa definim cat mai bine 4 piloni importanti : sustinerea sectorului e-commerce, sustinerea in general a sectorului IT&C in Romania, cresterea eficientei activitatilor din cadrul administratiei centrale, cresterea investitiilor in domeniul e-educatie si e-sanatate, si, nu in ultimul rand, dezvoltarea inter-operabilitatii si securitatii cibernetice.
  • Aceste obiective principale vor fi detaliate, in document, prin masuri concrete, vom discuta din nou si vom comunica cu societatea civila - si aici vorbim de sectorul IT&C productiv, organizatiile profesionale, ONG-uri; dupa acest proces de consultare, urmeaza sa definim documentul si in dialogul nostru institutional cu Comisia Europeana.

Despre sustinerea sectorului e-commerce, perspective si propuneri pentru dezvoltarea acestui sector (N.R. In contextul in care, conform datelor Comisiei Europene, care pot fi consultate aici Romania este departe de media europeana la mai multe categorii din prioritatile Agendei Digitale, inclusiv e-commerce):

  • In primul rand, trebuie sa finalizam acest document programatic, sa parcurgem etapele necesare, inclusiv consultarea
  • societatii civile, urmand ca, in special pentru e-commerce, sa incercam sa dezvoltam intr-o maniera decisiva infrastructura de comunicatii, accesul unor zone cat mai raspandite la internet in banda larga. Este o conditie absolut obligatorie.
    Un alt aspect - securitatea tranzactiilor. Cand se achizitioneaza bunuri sau servicii trebuie sa ne asiguram ca platile respecta toate prevederile acquis-ului comunitar in domeniu. De asemenea, trebuie implementate intr-o maniera mult mai clara drepturile consumatorilor, stiti ca nu trebuie sa existe costuri ascunse, taxe suplimentare fata de cele prezentate in ofertele comerciale; inclusiv anumite drepturi pe care orice comerciant trebuie sa le respecte, ca, de exemplu, returnarea produselor, returnarea fondurilor platite.
    Lucrurile acestea insa tin de educatia celor care doresc sa dezvolte acest tip de comert; informarea permanenta si corecta a consumatorilor: acestia trebuie sa stie ca au foarte multe drepturi atunci cand doresc sa achizitioneze online.
    Nu in ultimul rand, trebuie sa vorbim de capacitatea sporita in ceea ce priveste declararea catre organele fiscale, iar aici este vorba despre o procedura ce trebuie imbunatatita de la an la an: aceea a declararii nivelului de produse si a volumului de marfuri care a fost vandut. Sunt cateva elemente ce tin de controlul fiscal si modul in care se raporteaza aceste activitati de vanzare de bunuri si servicii in contabilitatea intreprinderilor. Pe scurt, ar trebui ca vanzarile pe Internet sa se regaseasca in documentele contabile, lucru care nu intotdeauna este bine evidentiat. Nu cred ca discutam despre o dezvoltare a legislatiei existente, ci mai degraba despre o implementare mai eficienta.

Despre comportamentul comerciantilor, cumparatorilor si regulile de protectie a consumatorilor / "In afara de cativa mari comercianti, piata romaneasca este dominata de neseriozitate"

  • Noua directiva europeana privind protectia consumatorilor este luata in calcul de autoritatile romane, pentru armonizarea legislativa;
  • o alta prioritate tine de dezvoltarea culturii de tip e-commerce. In special tinerii sunt cei care achizitioneaza produse si servicii online; evident ca trebuie sa cultivam aceste obiceiuri si la alte nivele si la alte grupuri tinta.
  • este vorba de campanii de informare, de bune practici, de campanii de constientizare; vom realiza aceste lucruri, dar nu imediat, probabil in decursul anilor 2015-2016, dupa ce toate celelalte aspecte pe care le-am mentionat deja au fost demarate sau finalizate.
  • Evident, Romania este o piata in curs de dezvoltare, progresele au fost foarte mari de la an la an, putem sa observam
  • o dinamica extrem de pozitiva.
    Cel mai important este sa se asiguram calitatea si securitatea tranzactiilor financiare si, de asemenea, o protectie mai mare a cumparatorilor in cazul in care acestia doresc sa returneze produsele sau sa le fie returnati banii.
    Lucrurile acestea au intrat deja in obisnuinta la unii comercianti de mari dimensiuni, nu sunt probleme, exista insa un segment important de piata care se confrunta cu reale probleme si exista foarte multe plangeri la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor .
    Am verificat de curand statisticile si, intr-adevar, in afara de cativa mari comercianti piata romaneasca, este dominata de neseriozitate. Aici trebuie lucrat impreuna cu OPC-ul si trebuie convinsi acesti comercianti ca este in avantajul lor sa-si imbunatateasca serviciile, sa respecte legislatia europeana pentru ca deja nu mai vorbim de legislatie nationala, ci de legislatie europeana si, nu in ultimul rand, sa fie promovate acest tipuri de servicii.
    Este comod, este practic; tinerii utilizeaza foarte mult cumparaturile online. Observati ca exista, totusi, o gama limitata de produse: birotica, papetarie, produse electronice, carti, audio-video, mai putin imbracaminte, mai putin bijuterii, mai putin produse extrem de scumpe insa, incet-incet, daca lucrurile se fac cu seriozitate, Romania are un mare potential;
    probabil ca in 2-3 ani cresterile vor fi exponentiale pe acest domeniu.

Despre investigatia Comisiei Europene in cazul Google - asupra motorului de cautare Google Search. Intrebare: Care estimati ca ar putea fi impactul unei decizii in acest caz?

  • Nu stiu care ar fi impactul si imi este greu sa comentez; ar fi interesant de comentat in momentul in care aceasta investigatie se incheie intr-un sens negativ sau pozitiv.
  • Cu siguranta elementele nu sunt publice, cu siguranta acolo au fost probabil niste evaluari sau informatii din surse inchise sau deschise care au condus structurile de specialitate de la nivelul CE sa demareze aceasta investigatie.
  • As vrea totusi sa comentez, fara nicio legatura cu aceasta companie, ca intotdeauna este bine ca structuri specializate, structuri care verifica libera concurenta , structuri care vegheaza sa nu existe intelegeri de tip cartel economic - si asa mai departe - sa-si faca datoria pentru ca, observati, la nivelul UE din ce in ce mai mult se manifesta principiile pietei unice.
  • Deci o anumita tulburare a pietei in Romania sau in alte zona ale UE afecteaza foarte mult o categorie de produse, pe anumiti producatori locali, si atunci, din ce in ce mai mult observam ca este important ca o institutie precum Consiliul Concurentei sau orice alta institutie similara din oricare alt stat membru sa reuseasca sa aiba capabilitatile de reactie in timp util si de o maniera rapida.