Senatorul PSD Mircea Geoana, Inalt Reprezentant al premierului Ponta, a facut apel la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) sa demareze procedurile pentru aderarea Romaniei la Conventia anti-mita in achizitiile publice a Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD). Acesta a transmis o declaratie detaliata, pe acest subiect, se arata intr-o analiza HotNews.ro.

"Fac inca un apel la Ministerul Afacerilor Externe sa inceapa procedurile de aderare a Romaniei la aceasta Conventie. Romania trebuie sa devina un standard al transparentei, bunei guvernari si a luptei impotriva coruptiei in regiune. Dar acest lucru nu se poate realiza in lipsa unor reguli clare si a unor sanctiuni pe masura pentru cei care comit astfel de fapte, fie ca sunt din sistemul public sau privat", spune Geoana, intr-o declaratie remisa HotNews.ro. 

"Nu inteleg de ce Romania este ultima tara din regiune care nu a aderat pana acum la Conventia Anti - Bribery (anti-mita) a OECD, in conditiile in care pana si Federatia Rusa a semnat acest acord. Convention on Combating Bribery of Foreign Public Officials in International Business Transactions contine o serie de masuri menite sa reduca actele de coruptie in statele in curs de dezvoltare, incurajand sanctiuni privind actiuni ale corporatiilor si firmelor de folosire a mitei in cadrul tranzactiilor internationale", mai afirma senatorul social-democrat. 

Inaltul Reprezentant al Primului-Ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice si de diplomatie publica face aceasta solicitare MAE in contextul investigatiilor facute de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) fata de achizitiile de programe de calculator Microsoft operate la nivelul Guvernului. 

"Au aparut zilele acestea in presa informatii despre posibile nereguli in unele procesele de achizitii in sectorul public. Faptul ca Justitia investigheaza aceste cazuri nu poate fi comentat sau analizat in spatiul public, dar exista un semn de intrebare legat de faptul ca sunt luate in discutie fapte care se presupune ca s-au petrecut in urma cu aproximativ 10 ani si putem sa ne intrebam de ce a durat atat de mult?", arata Geoana. 

Citeste articolul integral pe HotNews.ro