Guvernul a modificat ordonanta de urgenta privind regimul deseurilor. Noul act normativ contribuie la delimitarea clara a obligatiilor si responsabilitatilor tuturor factorilor implicati in procesul de gestionare a deseurilor, inclusiv al deseurilor periculoase, de la cetatean la operator economic, de la autoritatile centrale la cele locale.

10:00

Unul din obiectivele prioritare il constituie prevenirea sau reducerea producerii de deseuri si diminuarea gradului de periculozitate al acestora, prin dezvoltarea unor tehnologii curate, cu consum redus de produse naturale, sau prin tehnologii cu impact redus asupra mediului.

Un alt obiectiv promovat este valorificarea deseurilor prin reciclare, recuperare sau orice alt proces prin care se obtin materii prime secundare, ori utilizarea deseurilor ca sursa de energie.

De asemenea, se interzice abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolata a deseurilor, nerespectarea prevederilor planului de gestionare a acestora, necontractarea cu unitati specializate a colectarii, reciclarii, transportului si eliminarii deseurilor, in situatia in care aceste activitati nu se pot executa prin mijloace proprii.

Aceste fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 200 si 2.000 lei noi pentru persoanele fizice si intre 10.000 si 20.000 lei noi pentru persoanele juridice.

O alta noutate consta in elaborarea si adoptarea planurilor regionale de gestionare a deseurilor. Acestea se elaboreaza in comun de catre consiliile judetene si agentiile regionale pentru protectia mediului.

Aceste planuri trebuie sa contina informatii referitoare la tipurile si cantitatile de deseuri, originea celor care urmeaza sa fie valorificate sau eliminate, cerintele tehnice generale, prevederile speciale pentru anumite categorii de deseuri, amplasamente si instalatii adecvate pentru valorificarea, eliminarea sau depozitarea finala a deseurilor.

Conform angajamentelor asumate de Romania la Capitolul Mediu, finalizarea elaborarii si aprobarea Planurilor Regionale de Gestionare a Deseurilor trebuie realizata pana la sfarsitul lunii noiembrie 2006. Ulterior, acestea trebuie notificate Comisiei Europene.

Planul national de gestionare a deseurilor, elaborat de catre autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, se aproba prin hotarare a Guvernului si se notifica Comisiei Europene.

De asemenea, se instituie obligativitatea raportarii catre Comisia Europeana, la fiecare 3 ani, a informatiilor privind implementarea Directivei Europene 2006/12/CE privind deseurile, sub forma de rapoarte sectoriale. Directiva europeana mentionata realizeaza un cadru unitar in acest domeniu, lucru care a impus armonizarea legislatiei nationale din domeniu cu noile prevederi comunitare.

Sursa: Guvernul Romaniei