România ocupă locul 58 între statele lumii în Indicele de Percepție a Corupției 2015, față de locul 69 în 2014, dar rămâne pe locul 26 în UE, la același nivel cu Grecia, doar Italia și Bulgaria având probleme mai mari cu fenomenul corupției.

Potrivit Indicelui de Percepție a Corupției (IPC) 2015 lansat miercuri de Transparency International, România se clasează pe locul 58 în topul statelor lumii, cu un scor de 46 de puncte din 100 (100 de puncte înseamnă deloc corupt, iar 0 puncte foarte corupt).

În 2014, România se clasa pe locul 59 cu un scor de 43 de puncte.

În 2014 au fost 175 de țări incluse în clasamentul IPC, față de 168 anul trecut. 

În ceea ce privește țările UE, România rămâne însă în coada clasamentului, pe locul 26 la egalitate cu Grecia. Doar Italia și Bulgaria stau mai prost.

În primele 10 locuri se află doar trei țări din afara Europei. Danemarca ocupă pentru a doua oară primul loc, urmată de Finlanda și Suedia. Pe poziția a patra este Noua Zeelandă, urmată de Olanda, Norvegia, Elveția, Singapore, Canada și Germania.

Indicele se referă la percepția corupției în sectorul public din 168 de țări.

 

Țările din top au caracteristici cheie comune: un nivel ridicat de libertate a presei; accesul la informații de buget astfel încât publicul știe unde vin banii și cum sunt cheltuiți; un nivel ridicat de integritate în rândul persoanelor de la putere; și sisteme judiciare care nu fac diferența dintre bogați și săraci, și care sunt cu adevărat independente de alte părți ale guvernului,

se arată într-un comunicat de presă al Transparency International (TI). 

Pe ultimul loc - 167 - se află la egalitate Coreea de Nord și Somalia, cu un scor de 8 puncte.

Afganistan, Sudan, Angola, Libia, Irak, Venezuela, Haiti, Siria, Yemen și Turkmenistan sunt și ele în partea de jos a Indicelui.

"Pe lângă conflicte și război, guvernare slabă, instituții publice slabe, cum ar fi poliția și sistemul judiciar, precum și o lipsă de independență în mass-media caracterizează țările clasate cel mai jos", conform TI.

Transparency International România remarcă faptul că în 2015 este pentru prima dată în ultimii ani când Indicele pentru România se înscrie într-o tendință ascendentă.