Președintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, s-a adresat marți eurodeputaților într-o sesiune plenară specială, odată cu împlinirea celor 1.000 de zile de la invazia Rusiei.

UPDATE

Volodimir Zelenski a declarat că președintelui rus Vladimir Putin îi lipsește "motivația reală" de a se angaja în negocieri de pace autentice. El a insistat pentru sancțiuni mai dure asupra navelor rusești care transportă petrol, precum și pentru mai multe arme care să lovească obiective militare rusești, cum ar fi depozitele de muniție, pentru a-l aduce pe Putin la masa negocierilor, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Președintele ucrainean a avertizat că Putin ar putea crește desfășurarea de trupe nord-coreene la granițele Ucrainei de la 11.000 la 100.000, în vederea victoriei.

"Putin se concentrează asupra victoriei. Nu se va opri singur. Cu cât are mai mult timp la dispoziție, cu atât condițiile se înrăutățesc", a insistat Zelenski în discursul său, care a primit ovații din partea deputaților europeni.

Acesta este "cel mai bun moment" pentru a "exercita o presiune mai mare" împotriva Rusiei. "Putin rămâne mai mic decât Statele Unite ale Europei. Vă îndemn să nu uitați acest lucru și să nu uitați tot ceea ce Europa este capabilă să facă", a continuat el.

Zelenski a admis că Ucraina va trebui, poate, să aștepte până după Putin pentru a-și restabili integritatea și să accepte pentru o vreme pierderea teritoriilor ocupate.

Totodată, Zelenski i-a criticat pe liderii europeni pentru că se concentrează pe câștigarea alegerilor "pe seama Ucrainei", în timp ce Putin se concentrează pe câștigarea războiului - un mesaj clar pentru cancelarul german Olaf Scholz, potrivit agenției germane de presă DPA.

****

Evenimentul va începe la ora 11:00 CET (12:00, ora României).

UE și Parlamentul European au sprijinit puternic Ucraina încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei din 24 februarie 2022.Parlamentul European a impus sancțiuni și a intensifcat ajutorul politic, umanitar, militar, financiar acordat Kievului.

Parlamentul a susținut cu fermitate eforturile Ucrainei de a adera la UE, iar prin asta, a solicitat în repetate rânduri statelor membre să inițieze discuții de aderare.

În plus, europarlamentarii au afirmat clar că Rusia trebuie să compenseze financiar distrugerile cauzate în Ucraina. Ei au propus ca UE să folosească activele confiscate ale Moscovei pentru a facilita acest proces, notează Biroul de Presă al PE.

Iohannis: România va continua să sprijine Ucraina

"Am ajuns la 1.000 de zile de război ilegal împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina și poporul său curajos pentru a obține victoria și o pace justă și durabilă, stabilitate și reziliență economică, integrarea în UE și NATO", a scris marți pe platforma X președintele Klaus Iohannis.

Kathleen Kavalec: Miza acestui conflict depășește cu mult granițele Ucrainei

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a reamintit că, potrivit ONU, forțele ruse au ucis peste 11.000 de civili ucraineni, inclusiv peste 600 de copii, și "continuă să comită crime de război șocante, inclusiv torturarea civililor și a prizonierilor de război".

"Bombele rusești au distrus școli, spitale și situri valoroase ale istoriei, culturii și identității colective ucrainene. În ciuda celor 1.000 de zile de război devastator, Ucraina rămâne neînvinsă.  Ucraina a demonstrat un curaj și o hotărâre remarcabile în apărarea suveranității, integrității teritoriale și independenței sale, ajutată de sprijinul constant al prietenilor și aliaților săi din întreaga lume. Statele Unite s-au alăturat celor mai mult de 50 de țări în sprijinul ferm pentru Ucraina. Continuăm să furnizăm sprijin politic, umanitar, energetic, militar și financiar pentru autoapărarea Ucrainei, pentru nevoile sale economice, energetice și umanitare și pentru viitoarea sa reconstrucție", a declarat diplomata americană.

Kavalec a subliniat că România a dat dovadă de "un adevărat leadership" în sprijinul Ucrainei și al cetățenilor săi:

"Suntem recunoscători României pentru ajutorul oferit în asigurarea unui flux sigur al cerealelor ucrainene către lume. Datorită României, 52 de milioane de tone de cereale au ajuns în țările care au cea mai mare nevoie de ele. De asemenea, România a primit cu brațele deschise milioane de refugiați forțați să fugă din Ucraina, oferindu-le ceai și cozonac și ajutându-și vecinii în momentele lor de mare nevoie. Ucraina și întreaga lume vă mulțumește".

Ea a subliniat că "miza acestui conflict depășește cu mult granițele Ucrainei", amintind că dronele rusești lansate în atacurile asupra infrastructurii civile și a instalațiilor de cereale din Ucraina au căzut pe teritoriul României.

Totodată, Rusia a țintit nave comerciale în Marea Neagră, amenințând securitatea regională și libertatea de navigație.

"În întreaga Europă, campania Kremlinului de intensificare a activităților ostile răspândește dezinformarea, sabotajul și atacurile cibernetice. Rusia continuă să încalce dreptul internațional prin continuarea transferurilor ilegale de arme și prin desfășurarea de trupe ale Coreei de Nord în Rusia. În calitate de parteneri strategici și aliați NATO, State Unite și România sunt unite pentru a contracara amenințările reprezentate de Rusia în Ucraina și în Europa. Timp de 1.000 de zile, ucrainenii au demonstrat voința de neclintit de a rezista greutăților și de a lupta pentru libertatea lor, democrația lor și pentru viitorul națiunii lor. Astăzi, suntem mândri să fim alături de Ucraina".