”Această aniversare reprezintă un reper important pentru relația noastră bilaterală”, se arată într-o declarație comună a Departamentului american de stat și a Ministerului român de externe.

”Astăzi (luni - n.r.) marcăm a zecea aniversare a două instrumente relevante pentru pacea și securitatea României, a Statelor Unite și aliaților europeni – Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România și SUA și, respectiv, Acordul privind amplasarea unui sistem de apărare antirachetă în România. Ca rezultat al Acordului privind apărarea antirachetă, România găzduiește azi sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore. În luna mai 2021 am celebrat cinci ani de la atingerea capacității operaționale depline a acestuia”, potrivit declarației.

”Această aniversare reprezintă un reper important pentru relația noastră bilaterală. Reafirmăm și salutăm prietenia noastră, precum și cadrul diplomatic care a consolidat relația bilaterală, a sprijinit dezvoltarea democratică și integrarea euroatlantică, a sporit comerțul și investițiile și a facilitat distribuirea extinsă a beneficiilor prosperității durabile. Pe baza acestui reper – cele două aniversări concomitente – guvernele noastre se angajează din nou să fie avanposturi ale valorilor euroatlantice, să extindă și aprofundeze legăturile economice, culturale și interpersonale dintre națiunile noastre. Astăzi reafirmăm și celebrăm cooperarea noastră și salutăm faptul că vom întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni și aliați”, precizează cele două instituții.