Dincolo de lipsa de eleganță a modului în care a fost concediat Comey, decizia lui Trump provoacă îngrijorare, inclusiv în rândul republicanilor, cu privire la continuarea anchetei FBI privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA.

Îndepărtarea bruscă a lui James B. Comey din fruntea FBI a provocat temeri printre membrii Congresului și alți oficiali americani privind viitorul investigației lansate de Birou asupra implicării Kremlinului de partea lui Donald Trump, în campania electorală de anul trecut.  

Investigația este încă în fază incipientă, dar Departamentul de Justiție are deja probleme de etică în legătură cu acest caz. Procurorul general, Jeff Sessions, s-a recuzat în martie, după ce presa americană a dezvăluit că a vorbit de două ori cu ambasadorul rus la ONU și nu a precizat acest lucru în cadrul audierilor din Senat.  

Ancheta este supervizată în prezent de adjunctul adjunctul Procurorului general, Rod J. Rosenstein.

Cine e Rosenstein? Cel care i-a furnizat lui Trump un memo de trei pagini privind modul în care Comey a condus investigația privind email-urile lui Hillary Clinton, oferindu-i astfel președintelui american pretextul perfect pentru a-l îndepărta pe James Comey din funcție cu doar două zile înainte ca aceasta să se ducă, din nou, în Congres pentru a oferi noi detalii privind implicarea Rusiei în prezidențialele din 2016.  

Imediat după anunțul demiterii, congresmeni democrați, dar și republicani au cerut ca un organism independent să investigheze cazul. 

Un critic declarat al președintelui, senatorul republican John McCain a declarat că a fost "dezamăgit" de decizia lui Trump și a reiterat apelul privind investigarea cazului de către o comisie specială a Congresului. O astfel de comisie însă poate doar să facă un raport.

Senatorul democrat Richard Blumenthal a cerut un investigator independent ("special counsel).

Ce face un "special counsel"

Acesta se bucură de o mai mare autonomie, întrucât, conform legii, nu este supervizat de niciun oficial din cadrul Departamentului Justiției. De asemenea, el decide singur dacă se consultă sau nu cu Procurorul general sau cu alți oficiali din departament cu privire la îndeplinirea sarcinilor și responsabilităților sale.

E adevărat însă că, dacă ar fi numit de Rosenstein, ar fi în cele din urmă sub controlul procurorului adjunct și, indirect, al lui Trump. În ultimă instanță, deciziile lui ar putea fi respinse și el ar putea fi concediat. 

Ce se întâmplă cu ancheta

În mod clar, până la numirea unui nou director FBI nu va fi făcut niciun pas important în derularea investigațiilor.

Senatorul republican Bob Corker a precizat că este necesară continuarea anchetei fără interferențe politice și că este "imperativ" ca Trump să numească în fruntea FBI o persoană bine pregătită și respectată care să poate conduce Biroul "într-un moment critic". 

Oamenii din interiorul FBI au fost și ei șocați de concedierea lui James Comey, dar speră că schimbarea conducerii nu va afecta investigația privind Rusia, notează Washington Post.

Oficiali citați de New York Times spun că Procurorul general, Jeff Sessions, și procurorul adjunct Rod J. Rosenstein, au forțat demiterea lui Comey. Dar mulți în Washington, inclusiv ofițeri FBI, suspectează mâna lui Trump. 

Reacții

New York Times și Washington Post compară seara de marți cu Saturday Night Massacre, din 1973, când Richard Nixon l-a concediat pe Archibald Cox, procurorul special care ancheta spargerea de la Watergate, sediul democraților, caz ce a dus la plecarea lui Nixon de la Casa Albă.

În schimb, Fox News susține că este o simplă coincidență demiterea lui Comey în plină anchetă și salută gestul curajos al președintelui.

Sursa:http://www.motherjones.com/media/2017/05/new-york-times-comey-front-page-truly-remarkable

Ce urmează

Trump trebuie să caute un succesor pentru Comey. Un oficial de la Casa Albă a precizat că președintele va anunța numele persoanei alese până la sfârșitul săptămânii.

Propunerea trebuie validată de Senat. Cum mulți republicani au fost cel puțin nemulțumiți de decizia președintelui, Donald Trump trebuie să fie atent cu ce propunere vine.