Cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului (12 august) ONU a îndemnat tinerii să devină "motoare ale schimbării europene”, prin implicarea în activităţile civice.

Totuşi, un număr semnificativ de tineri europeni continuă să nu aibă un loc de muncă iar mulţi dintre ei locuiesc încă cu părinţii până la vârsta de 30 de ani, potrivit celui mai recent Eurobarometru. Aflăm mai jos care este situaţia tinerilor din România.

În 2015, Organizaţia Naţiunilor Unite propune tinerilor o mai mare implicare  în activităţile civice, îndemnându-i să devină lideri de marcă ai statelor membre, "motoarele” renaşterii economice, politice şi sociale europene. Cu toate acestea, potrivit Eurostat, un procent semnificativ de tineri europeni, cu vârste cuprinse între 25-29 de ani locuiesc încă cu părinţii sau nu au un loc de muncă, îngroşând astfel rândurile şomerilor. 

Potrivit celor mai recente date Eurostat, media europeană a tinerilor şomeri atinge în prezent 33.6 procente. Dintre toate ţările membre, Italia se confruntă cu cea mai mare rată a şomajului în rândul tinerilor ajungând la 54.3%. La polul opus, cel mai mic procent se înregistrează în rândul tinerilor luxemburghezi (19%). În acelaşi clasament, 35.6% este ponderea tinerelor românce care întâmpină dificultăţi în găsirea unui loc de muncă, în timp ce băieţii stau un pic mai bine, procentul lor atingând doar 22.6.

Media europeană indică faptul că 36% dintre tineri au folosit internetul ca mijloc de căutare al unui loc de muncă. Dintre aceştia, românii reprezintă doar 16%, în timp ce tinerii greci 52%.

Tinerii români se situează aproape de coada clasamentului când vine vorba de urmarea unui internship. Potrivit datelor, doar 11% din aceştia au urmat un intership, faţă de 10% în Malta şi 83% în Cipru.

Un aspect important al studiului cantitativ îl reprezintă faptul că o mare parte din tinerii europeni (30.9%) locuiesc încă cu părinţii lor, chiar şi la vârsta de 30 de ani. În România, 44.1% dintre tinere stau încă în casa părintească. Procentul este mult mai mare în cazul băieţilor, ajungând la 75%. Mai mult decât atât, se pare că fetele din România se mută de acasă în jurul vârstei de 26 de ani, în timp ce băieţii pleacă mult mai târziu, pe la 30 de ani.

România se situează la polul opus faţă de Finlanda (100%) când vine vorba de utilizarea zilnică a internetului. Se pare că doar 55% din româncele tinere folosesc internetul zilnic, faţă de barbaţi care îl folosesc doar 52%.

*Datele prezentate în acest articol au fost extrase de pe Eurostat şi se referă la tinerii europeni încadraţi în segmentul de vârstă 16-29 de ani, în perioada de referinţă 2012-2014. Rezultatele integrale ale Eurobarometrului interactiv dedicat tinerilor pot fi consultate aici